search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Niet alleen Crossfit maar eigenlijk alle actieve sport of workout (Fitness/Hardlopen) kunnen een tegenhanger gebruiken. Alles waarvoor je spierkracht gebruikt is Yang: actief, snel, krachtig. Yang hebben we nodig om het lichaam sterker te maken of te houden. Alléén Yang activiteit kan resulteren in spierpijn, minder flexibiliteit, moeite met ontspannen, slapeloosheid en op de lange duur gevoeligheid voor blessures. We hebben dus iets nodig om de juiste balans te vinden.

De juiste vorm van stress
Om ons lichaam gezond te houden hebben we stress nodig, niet alle vormen van stress zijn slecht maar wat voor stress we toepassen en hoeveel is wat aandacht kan gebruiken.

We stretchen nadat we actief bezig zijn geweest, een korte ontlasting op de ingespannen spiergroep, echter bestaat ons lichaam niet alleen uit spieren. Er zijn weefsels in ons lichaam die meer nodig hebben dan een korte stretch omdat zij de neiging hebben tensie vast te houden en daar komt Yin Yoga om de hoek kijken.

Je hebt vast wel gehoord of gebruik gemaakt van een foamrol of een stress release bal. Deze hebben als doel het bindweefsel los te maken. Als we hard trainen (stress toevoegen) word het bindweefsel of fascia steviger, harder, dikker wat de functie is echter kunnen er knopen of verklevingen ontstaan als we niet tijdig ook de opgebouwde spanning loslaten. De foamrol of een stress bal kan heel gericht die knopen los masseren, wat niet altijd een heel fijn gevoel is. Yin Yoga richt zich precies op datzelfde weefsel. Het verschil hierin is alleen dat in Yin Yoga je nog dieper op het bindweefsel ingaat. Je stimuleert niet alleen 1 plek maar alle aangesloten weefsels rondom een blokkade. Een mooi voorbeeld van hoe dit werkt is hier te zien op de foto’s.

– Op foto A zie je hoe ons bindweefsel (symbolisch) is in de ideale situatie. Energie kan zich vrij gemakkelijk door het bindweefsel verplaatsen.
– Op foto B zie je wat er gebeurd als een blokkade of verkleving ergens in ons lichaam ontstaat en hoe ook andere delen hierop reageren.

Bindweefsel is een aaneengesloten structuur als een spinnenweb, het is alleen niet zo symmetrisch. Je ziet dat als ergens een blokkade, verkleving, stijfheid ontstaat dat er een hele ketting reactie volgt van delen die niet die blokkade hebben maar wel aangedaan worden. Zo kun je dus bijvoorbeeld een blokkade of verkleving hebben in de hamstrings en dat ervaren in de onderrug.

Behoud van mobiliteit
Yin Yoga zorgt er voor dat jouw bewegingsvrijheid, ‘range of motion’, optimaal blijft of zelfs verbeterd. Dit komt omdat het zich ook richt op de gewrichten en wervels. Bindweefsel zit overal in ons lichaam en kent een heel vaste/stevige vorm of meer vloeibaar/soepel. Yang activiteit zorgt voor die versteviging en Yin zorgt voor vloeibaarheid. Als vloeibaarheid in ons lichaam aanwezig blijft zorgt dit voor een optimale energie verdeling en goede doorbloeding.

Goede besteding van je rust dag
Yin Yoga kun je prima doen op je rustdag. Aan het einde van een les ben je vaak heel ontspannen, wat echter niet betekend dat alle houdingen heel fijn of makkelijk zijn. Een houding in Yin Yoga is tussen de 3 en 5 minuten. Deze tijd heeft ons bindweefsel nodig om tensie los te laten. In die periode ga je soms door verschillende stadia. Van ongemak, irritatie of onrust naar een gevoel van acceptatie, rust en overgave. Evenals in Crossfit zoek je de grens op, zonder over je persoonlijke grens heen te gaan. Pijn is nooit aan de orde en je eigen grens kunnen aangeven maakt je alleen maar sterker.

De ene les zal je heel gemakkelijk afgaan en de andere zal meer moeite kosten. Aan het einde van de les is er altijd volledige ontspanning, savasana. Daar waar je opmerkt en ervaart wat de houdingen voor je lichaam hebben kunnen betekenen en waar het lichaam de ruimte heeft om de energie op te nemen of wat geen functie meer heeft los te laten. Het voelt als een meditatie op zich.

Voor beginners én gevorderden
Voor het beoefenen van Yin Yoga heb je helemaal geen ervaring nodig. In de les ga je opzoek naar wat voor jouw lichaam werkt en wat jouw lichaam nodig heeft. Er bestaat niet zoiets als een houding voor gevorderde yogi’s of beginners. Voor houdingen die moeite kosten of in geval van blessures zijn er props, hulpmiddelen, om je toch de stretch te geven die je nodig hebt zonder dat het pijnlijk of zelfs onmogelijk is.

De eerste les is wellicht een uitdaging, wat onwennig, het is immers een nieuw principe. Daarom bied ik je 2 proeflessen voor € 18,- zodat je ook de tijd krijgt om te ervaren hoe Yin Yoga je training zal complimenteren.

ॐ शान्तिः Rodger

This entry was posted in yoga.
Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: