search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Het gevoel van ontspanning of rebound na de asana is voor mij soms het gevoel van Dharana en Dhyana. . Evenals in meditatie beoefening breng je de focus op 1 punt, adem/chakra/object etc.(Dharana) Na een tijd concentratie laat je de sturing van energie los en blijf je observeren wat er over blijft.(Dhyana) . Zo ook is je focus in de asana’s waar je alle energie gebruikt om controle te vinden over het lichaam en zo energie te harmoniseren. Na de houding vind je een kort rust moment om ook dan waar te nemen wat er overblijft. Zo vind je je meditatie moment ook in asana practice 🧘🏼‍♂️
Vrijdag bekentenissen. 🤔💭 . Deze week sprak iemand me aan waar ik al een moeilijke energie bij voel. Dit houd ik altijd bij mijzelf omdat ik echt van mening ben ik niet de echte persoon ken achter het uiterlijk en de opmerkingen. Zij vroeg me hoe het ging en vertelde zelf trots dat ze heel veel yoga en pilates lessen mocht vervangen (naast die ze al geeft) wetende dat deze persoon alleen maar een 3-daagse bodybalance workshop heeft gedaan kon ik niet meer uitbrengen dan: “oh leuk jóh...” . Thuis bleef ik erover nadenken hoe iemand met 0,0 anatomie kennis en opleiding zulke lessen mag en kan geven.. het verstoorde zelfs mijn practice in de middag en toen moest ik mezelf herpakken. . Het is niet aan mij om te beoordelen wanneer iemand wel of geen les kan geven. Het is aan de mensen om kwaliteit te herkennen. Het jammere alleen is dat veel mensen geen idee hebben, dan een onervaren docent treffen en helaas misschien dan denken; oh zie je, yoga is niks voor mij... en dat zou ik eeuwig zonde vinden. Maar zelfs dat is misschien niet aan mij maar aan het universum. . En toch kan ik me er mateloos aan irriteren... 😤 De mate van arrogantie; “ik kan dit ook...”
“De adem is het koord dat de ziel aan het lichaam bind.” -autobiografie van een yogi. . Controle over de ademhaling is controle over de geest. Begin met een ritme zoals 4-4-4 of 4-8-4 tel de adem in, houd de adem vast(kumbhaka), adem uit. Een comfortabele adem geen kracht, neutrale ademhaling. Eenmaal opgaand in de ademhaling laat de yogi de telling los. Of kan hij zelfs bewust de adem inhouden zonder enige moeite(kevali kumbhaka). . “Breathlessness is deathlessness” als je eenmaal in de staat van Kevali Kumbhaka bent word alles kalm en is de concentratie puur op de ziel. . 💛 ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Er is niets eeuwenouds aan Yoga Nidra, de techniek werd gedeeld in 1976, zo jong is Yoga Nidra nog. Het is jammer dat, nu Yoga Nidra populairder wordt, er steeds meer regels en uitzonderingen ontstaan. In de basis is Yoga Nidra heel eenvoudig. Yoga Nidra is ook niets zweverigs, het is zelfs een vast systeem. Het is anders dan hypnose, geleide meditatie en slapen. Wat is Yoga Nidra dan wel?

Yoga Nidra komt van Yug (vereniging) en Nidra(slaap) meestal vertaald als ‘slaap van de yogi’s’. Deze vertaling duidt vaak op wat verwarring omdat het alles behalve slapen is. In de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg Swami Satyananda Saraswati in Rishikesh van zijn leraar, Swami Sivananda, de taak te waken in de nacht terwijl leerlingen in Sanskrit de Vedas reciteerden. Gemiddeld viel hij rond 3 uur in slaap om rond 6 uur weer te ontwaken. Tijdens een speciaal event waar de leerlingen verschillende shlokas reciteerde, die voor de Swami onbekent waren, kon hij om een of andere reden de exacte teksten toch mee chanten. Hij vroeg de Sankriet leraar hoe dit mogelijk was en deze legde op zijn beurt uit dat in zijn slaap het subtiele lichaam de mantra’s heeft gehoord en opgeslagen. Zo kwam hij er achter dat je zonder de zintuigen te gebruiken kennis kon winnen. Hierna begon de Swami met een ander inzicht te Tantrische geschriften te herzien en stuitte opnieuw op de Nyasa techniek.

Nyasa betekent ‘te plaatsen’ en de techniek gebruikt werkelijke aanraking of visualisatie op verschillende punten in het lichaam begeleid met specifieke mantra’s om zo inzichten te verkrijgen. In de oude yoga geschriften komen verschillende technieken voor van meditatie en concentratie die linken aan Yoga Nidra. Waaronder de Nyasa methode. Na deze ontdekking combineerde Satyananda Sarawati zijn persoonlijke ervaring met de oudere technieken en paste het aan naar de vorm die wij nu kennen als Satyananda’s Yoga Nidra.

Yoga Nidra zoals de swami heeft opgezet heeft een vaste structuur en bevat 8 stappen. 1| De aandacht naar binnen brengen 2| een kort besluit/wens naar jezelf (sankalpa) 3| rotatie in bewustzijn(bodyscan) 4| bewustzijn in ademhaling 5| manifestatie van tegenstellingen (warm/koud) 6| creatieve visualisatie 7| sankalpa 8| jezelf weer bewust naar buiten keren.

Deze 8 stappen geleiden je door de verschillende subtiele lichamen waarin je balanceert tussen de staat van slaap en waken en brengen fysiek, mentaal en emotionele ontspanning.

De techniek zo zeggen de verhalen heeft de swami toegepast bij een van zijn leerlingen, Niranjananda Saraswati, welke later zijn opvolger zou worden. In die periode heeft de swami zijn leerling meerdere talen kunnen aanleren met gebruik van Yoga Nidra.

Er gebeurd dus een hoop in ons onderbewuste. We slaan dingen op, ervaringen, trauma’s, informatie etc. We zijn er ook heel goed in geworden om ons onderbewustzijn te negeren of blokkeren. Yoga Nidra kán je helpen je naar deze staat van zijn te brengen om zo dingen te kunnen verwerken en rust te vinden in alle dagelijkse bezigheden en zelfs kan helpen voor betere nachtrust. Ik gebruik voorzichtig het woord kan omdat er geen studies en onderzoeken zijn die dit kunnen bevestigen, anders dan hersen onderzoek etc. Yoga Nidra moet je ervaren evenals meditatie niet vast te leggen is.

Ik ben mij aan het oriënteren om eventueel naast de lessen die ik geef (in combinatie met Restorative Yoga) online Yoga Nidra aan te bieden zodat je ook thuis wanneer nodig deze heerlijke oefening kan doen. Echter in de wereld van de online yoga is al zo ontzettend veel en is het puur smaak welke stem, muziek en begeleiding bij jou past. Mocht je interesse hebben laat het hieronder weten. Als je meer wil weten over Yoga Nidra of andere Yoga gerelateerde onderwerpen kun je altijd contact opnemen.

ॐ Shanti.

One comment on “Wat is Yoga Nidra wél?

  1. Natasja schreef:

    Jaaaa dat zou ik heel fijn vinden😍

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: