search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Je kan wel alles veroordelen maar voor een ieder werkt een andere benadering. Het is zo jammer te zien dat zelfs dat oordeel in yoga doordringt. (Ja ik volg ook verschillende van die accounts) . Je kunt the primary ashtanga serie wel veroordelen maar voor een hele hoop mensen werkt het heel goed. . Je kunt backbending wel gevaarlijk vinden of niet kunnen het kan nog steeds heel leuk zijn om te oefenen met alle wetenschap dat je lichaam het misschien wel niet kan. . Je kunt benoemen dat forward folds niet geschikt is voor een maatschappij die veel zit. Maar voor sommige kan het heel heilzaam zijn om juist die kant op te gaan. . Je mag benoemen dat restorative yoga voor iedereen is maar er zijn vast mensen waarbij het averechts werkt. . Ook ik heb mijn bedenkingen bij sommige vormen van yoga (en of het überhaupt wel yoga is.) Maar een ieder heeft een andere behoefte. En het is aan de beoefenaar te beoordelen wat bij hem of haar past. Dear yogi, please find a way of practice that suits YOU 🧘🏻‍♂️
De grootste strijd voer ik van binnen... 🤔 . Heel soms komt dat wel naar buiten. Zoals de rugpijn of vermoeidheid of het welbekende korte lontje. Maar ik denk dat 95% van alles het denken is. De twijfel... het analyseren.. het ego of het gevoel? Ik probeer te luisteren maar heel snel neemt de geest het weer over. Echter dat lichaam blijft wel vaak aangeven dat er iéts is... maar dat iets is soms heel vaag.
Wat verder filosoferend over mijn vorige post en het niet beoefenen van asana... . “Zij die verzaken in gehechtheid aan actie en loskomen van twijfel door spirituele kennis, handelen in vrijheid. Arjuna, breek los van twijfel in je hart met het zwaard van kennis. Sta op en betreed het pad van Yoga.” . In de Bhagavad Gita staat niets behalve het zitten met een rechte rug over fysieke beoefening van yoga (Hatha yoga: the yoga of force) Des te meer ik nu nadenk over alle twijfel die je hebt en hoe moeilijk het is om de geest te temmen(ook hierover geeft Krishna toe dat dit moeilijk, maar niet onmogelijk is) Miles and miles to go....🧘🏼‍♂️

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Er is niets eeuwenouds aan Yoga Nidra, de techniek werd gedeeld in 1976, zo jong is Yoga Nidra nog. Het is jammer dat, nu Yoga Nidra populairder wordt, er steeds meer regels en uitzonderingen ontstaan. In de basis is Yoga Nidra heel eenvoudig. Yoga Nidra is ook niets zweverigs, het is zelfs een vast systeem. Het is anders dan hypnose, geleide meditatie en slapen. Wat is Yoga Nidra dan wel?

Yoga Nidra komt van Yug (vereniging) en Nidra(slaap) meestal vertaald als ‘slaap van de yogi’s’. Deze vertaling duidt vaak op wat verwarring omdat het alles behalve slapen is. In de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg Swami Satyananda Saraswati in Rishikesh van zijn leraar, Swami Sivananda, de taak te waken in de nacht terwijl leerlingen in Sanskrit de Vedas reciteerden. Gemiddeld viel hij rond 3 uur in slaap om rond 6 uur weer te ontwaken. Tijdens een speciaal event waar de leerlingen verschillende shlokas reciteerde, die voor de Swami onbekent waren, kon hij om een of andere reden de exacte teksten toch mee chanten. Hij vroeg de Sankriet leraar hoe dit mogelijk was en deze legde op zijn beurt uit dat in zijn slaap het subtiele lichaam de mantra’s heeft gehoord en opgeslagen. Zo kwam hij er achter dat je zonder de zintuigen te gebruiken kennis kon winnen. Hierna begon de Swami met een ander inzicht te Tantrische geschriften te herzien en stuitte opnieuw op de Nyasa techniek.

Nyasa betekent ‘te plaatsen’ en de techniek gebruikt werkelijke aanraking of visualisatie op verschillende punten in het lichaam begeleid met specifieke mantra’s om zo inzichten te verkrijgen. In de oude yoga geschriften komen verschillende technieken voor van meditatie en concentratie die linken aan Yoga Nidra. Waaronder de Nyasa methode. Na deze ontdekking combineerde Satyananda Sarawati zijn persoonlijke ervaring met de oudere technieken en paste het aan naar de vorm die wij nu kennen als Satyananda’s Yoga Nidra.

Yoga Nidra zoals de swami heeft opgezet heeft een vaste structuur en bevat 8 stappen. 1| De aandacht naar binnen brengen 2| een kort besluit/wens naar jezelf (sankalpa) 3| rotatie in bewustzijn(bodyscan) 4| bewustzijn in ademhaling 5| manifestatie van tegenstellingen (warm/koud) 6| creatieve visualisatie 7| sankalpa 8| jezelf weer bewust naar buiten keren.

Deze 8 stappen geleiden je door de verschillende subtiele lichamen waarin je balanceert tussen de staat van slaap en waken en brengen fysiek, mentaal en emotionele ontspanning.

De techniek zo zeggen de verhalen heeft de swami toegepast bij een van zijn leerlingen, Niranjananda Saraswati, welke later zijn opvolger zou worden. In die periode heeft de swami zijn leerling meerdere talen kunnen aanleren met gebruik van Yoga Nidra.

Er gebeurd dus een hoop in ons onderbewuste. We slaan dingen op, ervaringen, trauma’s, informatie etc. We zijn er ook heel goed in geworden om ons onderbewustzijn te negeren of blokkeren. Yoga Nidra kán je helpen je naar deze staat van zijn te brengen om zo dingen te kunnen verwerken en rust te vinden in alle dagelijkse bezigheden en zelfs kan helpen voor betere nachtrust. Ik gebruik voorzichtig het woord kan omdat er geen studies en onderzoeken zijn die dit kunnen bevestigen, anders dan hersen onderzoek etc. Yoga Nidra moet je ervaren evenals meditatie niet vast te leggen is.

Ik ben mij aan het oriënteren om eventueel naast de lessen die ik geef (in combinatie met Restorative Yoga) online Yoga Nidra aan te bieden zodat je ook thuis wanneer nodig deze heerlijke oefening kan doen. Echter in de wereld van de online yoga is al zo ontzettend veel en is het puur smaak welke stem, muziek en begeleiding bij jou past. Mocht je interesse hebben laat het hieronder weten. Als je meer wil weten over Yoga Nidra of andere Yoga gerelateerde onderwerpen kun je altijd contact opnemen.

ॐ Shanti.

One comment on “Wat is Yoga Nidra wél?

  1. Natasja schreef:

    Jaaaa dat zou ik heel fijn vinden😍

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: