search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Er is niets eeuwenouds aan Yoga Nidra, de techniek werd gedeeld in 1976, zo jong is Yoga Nidra nog. Het is jammer dat, nu Yoga Nidra populairder wordt, er steeds meer regels en uitzonderingen ontstaan. In de basis is Yoga Nidra heel eenvoudig. Yoga Nidra is ook niets zweverigs, het is zelfs een vast systeem. Het is anders dan hypnose, geleide meditatie en slapen. Wat is Yoga Nidra dan wel?

Yoga Nidra komt van Yug (vereniging) en Nidra(slaap) meestal vertaald als ‘slaap van de yogi’s’. Deze vertaling duidt vaak op wat verwarring omdat het alles behalve slapen is. In de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg Swami Satyananda Saraswati in Rishikesh van zijn leraar, Swami Sivananda, de taak te waken in de nacht terwijl leerlingen in Sanskrit de Vedas reciteerden. Gemiddeld viel hij rond 3 uur in slaap om rond 6 uur weer te ontwaken. Tijdens een speciaal event waar de leerlingen verschillende shlokas reciteerde, die voor de Swami onbekent waren, kon hij om een of andere reden de exacte teksten toch mee chanten. Hij vroeg de Sankriet leraar hoe dit mogelijk was en deze legde op zijn beurt uit dat in zijn slaap het subtiele lichaam de mantra’s heeft gehoord en opgeslagen. Zo kwam hij er achter dat je zonder de zintuigen te gebruiken kennis kon winnen. Hierna begon de Swami met een ander inzicht te Tantrische geschriften te herzien en stuitte opnieuw op de Nyasa techniek.

Nyasa betekent ‘te plaatsen’ en de techniek gebruikt werkelijke aanraking of visualisatie op verschillende punten in het lichaam begeleid met specifieke mantra’s om zo inzichten te verkrijgen. In de oude yoga geschriften komen verschillende technieken voor van meditatie en concentratie die linken aan Yoga Nidra. Waaronder de Nyasa methode. Na deze ontdekking combineerde Satyananda Sarawati zijn persoonlijke ervaring met de oudere technieken en paste het aan naar de vorm die wij nu kennen als Satyananda’s Yoga Nidra.

Yoga Nidra zoals de swami heeft opgezet heeft een vaste structuur en bevat 8 stappen. 1| De aandacht naar binnen brengen 2| een kort besluit/wens naar jezelf (sankalpa) 3| rotatie in bewustzijn(bodyscan) 4| bewustzijn in ademhaling 5| manifestatie van tegenstellingen (warm/koud) 6| creatieve visualisatie 7| sankalpa 8| jezelf weer bewust naar buiten keren.

Deze 8 stappen geleiden je door de verschillende subtiele lichamen waarin je balanceert tussen de staat van slaap en waken en brengen fysiek, mentaal en emotionele ontspanning.

De techniek zo zeggen de verhalen heeft de swami toegepast bij een van zijn leerlingen, Niranjananda Saraswati, welke later zijn opvolger zou worden. In die periode heeft de swami zijn leerling meerdere talen kunnen aanleren met gebruik van Yoga Nidra.

Er gebeurd dus een hoop in ons onderbewuste. We slaan dingen op, ervaringen, trauma’s, informatie etc. We zijn er ook heel goed in geworden om ons onderbewustzijn te negeren of blokkeren. Yoga Nidra kán je helpen je naar deze staat van zijn te brengen om zo dingen te kunnen verwerken en rust te vinden in alle dagelijkse bezigheden en zelfs kan helpen voor betere nachtrust. Ik gebruik voorzichtig het woord kan omdat er geen studies en onderzoeken zijn die dit kunnen bevestigen, anders dan hersen onderzoek etc. Yoga Nidra moet je ervaren evenals meditatie niet vast te leggen is.

Ik ben mij aan het oriënteren om eventueel naast de lessen die ik geef (in combinatie met Restorative Yoga) online Yoga Nidra aan te bieden zodat je ook thuis wanneer nodig deze heerlijke oefening kan doen. Echter in de wereld van de online yoga is al zo ontzettend veel en is het puur smaak welke stem, muziek en begeleiding bij jou past. Mocht je interesse hebben laat het hieronder weten. Als je meer wil weten over Yoga Nidra of andere Yoga gerelateerde onderwerpen kun je altijd contact opnemen.

ॐ Shanti.

One comment on “Wat is Yoga Nidra wél?

  1. Natasja schreef:

    Jaaaa dat zou ik heel fijn vinden😍

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: