search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Het gevoel van ontspanning of rebound na de asana is voor mij soms het gevoel van Dharana en Dhyana. . Evenals in meditatie beoefening breng je de focus op 1 punt, adem/chakra/object etc.(Dharana) Na een tijd concentratie laat je de sturing van energie los en blijf je observeren wat er over blijft.(Dhyana) . Zo ook is je focus in de asana’s waar je alle energie gebruikt om controle te vinden over het lichaam en zo energie te harmoniseren. Na de houding vind je een kort rust moment om ook dan waar te nemen wat er overblijft. Zo vind je je meditatie moment ook in asana practice 🧘🏼‍♂️
Vrijdag bekentenissen. 🤔💭 . Deze week sprak iemand me aan waar ik al een moeilijke energie bij voel. Dit houd ik altijd bij mijzelf omdat ik echt van mening ben ik niet de echte persoon ken achter het uiterlijk en de opmerkingen. Zij vroeg me hoe het ging en vertelde zelf trots dat ze heel veel yoga en pilates lessen mocht vervangen (naast die ze al geeft) wetende dat deze persoon alleen maar een 3-daagse bodybalance workshop heeft gedaan kon ik niet meer uitbrengen dan: “oh leuk jóh...” . Thuis bleef ik erover nadenken hoe iemand met 0,0 anatomie kennis en opleiding zulke lessen mag en kan geven.. het verstoorde zelfs mijn practice in de middag en toen moest ik mezelf herpakken. . Het is niet aan mij om te beoordelen wanneer iemand wel of geen les kan geven. Het is aan de mensen om kwaliteit te herkennen. Het jammere alleen is dat veel mensen geen idee hebben, dan een onervaren docent treffen en helaas misschien dan denken; oh zie je, yoga is niks voor mij... en dat zou ik eeuwig zonde vinden. Maar zelfs dat is misschien niet aan mij maar aan het universum. . En toch kan ik me er mateloos aan irriteren... 😤 De mate van arrogantie; “ik kan dit ook...”
“De adem is het koord dat de ziel aan het lichaam bind.” -autobiografie van een yogi. . Controle over de ademhaling is controle over de geest. Begin met een ritme zoals 4-4-4 of 4-8-4 tel de adem in, houd de adem vast(kumbhaka), adem uit. Een comfortabele adem geen kracht, neutrale ademhaling. Eenmaal opgaand in de ademhaling laat de yogi de telling los. Of kan hij zelfs bewust de adem inhouden zonder enige moeite(kevali kumbhaka). . “Breathlessness is deathlessness” als je eenmaal in de staat van Kevali Kumbhaka bent word alles kalm en is de concentratie puur op de ziel. . 💛 ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wellicht zing je zelf mantras, luister je ze alleen of heb je mij in een les een mantra horen zeggen/chanten. Mantras zijn meer dan alleen woorden. Elk woord heeft een bepaalde vibratie die ons hart kan openen (dit soort woorden gebruik ik zelden om regenbogen, eenhoorn en fluffy yoga te vermijden). Verschillende yogi’s benoemen zelfs dat als meditatie niet werkt, als concentratie en pranayama om een of andere reden niet lukt het eenvoudig chanten van de naam van God je verlossen kan van oude Samskaras (ontwikkelde patronen in gedacht, acties en intenties).

Zo beschrijft de Holy Mother (Sarada Devi): ‘de geest kan onder controle gebracht worden als één de naam van God herhaald. 15 tot 20.000 keer per dag.’ Sri Ramakrishna zegt: ‘het beste dat iemand, waarvan de geest verwikkeld is in zintuigelijke genoegen, kan doen is het cultiveren van een tegengesteld gedrag zoals het herhaaldelijk chanten van de naam van de Heer zoals gedaan wordt in de Nārada Pañcarātra.’ Swami Vivekananda zegt: ‘Zijn grootste naam is Om; Herhaal dit, mediteer erop, en denk aan al zijn wonderlijke aspecten. Het continue herhalen van Om is ware aanbidding. Het is geen woord, het is God zelf.’

Je hoeft de betekenis van een mantra niet te weten om de effecten ervan te kunnen ervaren, ook hoeven de woorden niet exact uitgesproken te worden zoals ze echt zijn, het gaat om intentie. Om een indruk te geven hoe intens mooi, ingewikkeld en energiek een mantra is vertaal en leg ik hieronder mijn favoriete mantra uit met hulp van diverse bronnen omdat ik geen Sanskriet spreek.

Om Purnamadah is een mantra die komt uit de Isavasya Upanishad (de Upanishads zijn onderdeel van de Vedas, Hindu geschriften)

DEB69B65-AADB-414C-9BAA-A5CB65D19B89

Om Purnamadah Purnamidam Purnat Purnamudacyate Purnasya Purnamadaya Purnamevavasisyate (Om Shanti, Shanti, Shanti)

De letterlijke vertaling is; Dat is heel, dit is heel, van dat hele is dit hele gekomen; van dat hele, dit hele is verwijderd, wat overblijft is heel. Geen persoon kan exact begrijpen wat de letterlijke vertaling inhoud. Hiervoor is wat studie nodig en andere teksten en geschriften die kunnen uitleggen waar deze mantra over gaat.

Sommige worden dienen opgebroken te worden om uitleg te kunnen geven. Purnam adah – Compleetheid ben Ik, het onderwerp Atma, wiens natuur Brahman is, vormloos, grenzeloos, beschauwd als de bron van creatie. Purnam idam – Compleet zijn alle objecten, alles dat bekend is of kennis bevat, alle gevormde effecten (dat wat vorm kent), gekenmerkt door creatie. Purnat Purnam udacyate – Uit compleetheid, komt compleetheid voort. Van adah (Brahman) is de bekende creatie (idam) gekomen (udacyate). Purnasya Purnam adaya Purnam eva avasisyate – Als purnam (de creatie) is toegevoegd aan of gesubstraeerd van purnam (Brahman), blijft nog steeds over purnam – Brahman!

Ik hoop dat ik je een klein beetje inzicht heb mogen geven in de kracht van mantras. Als je vragen hebt of ideeën vind ik het super leuk omte horen. Wellicht zijn mantras een mooie nieuwe traditie om het nieuwe jaar in te luiden ipv het vuurwerk geweld? 😉 I know i will.

 

ॐ Shanti

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: