search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wat is het heerlijk om weer in India te zijn. Het blijft ergens altijd een beetje spannend wat er dit keer op je pad komt. In zuid-India zijn de mensen wel een stuk rustiger en opener dan in het noorden. Er is weinig getrek en geduw en op een heel enkeling na zien ze je minder als wandelende portemonnee.

De verschillen zie je op verschillende momenten weer terug. Daar waar de groente en fruitafdeling op de markt je lekker laat snuffelen, zijn ze bij de kruiden, oliën en soevenirs wat aandringender. Net als in de verschillende wijken. Alleen al een verschil in yogi’s. Gokulam is het kwartier van de Ashtangi’s die wat luidruchtiger zijn maar hier zijn weer wel veel vegan opties qua restaurants, je betaald hiervoor dan wel het 3dubbele. In de wijk waar onze shala zit is het heel rustig en kalm en zijn de yogi’s minder bezig met de externe wereld. Rond het paleis zijn de rickshaw bestuurder opperst gemotiveerd om je ergens naartoe te brengen, zelfs als je helemaal nergens naartoe hoeft.

Ik denk dat je dit verschil in Nederland ook wel goed kunt ervaren. Waar je geen taxi hoeft te nemen in Amsterdam, je omkomt in souvenirs in Volendam of moet dringen om tulpen te kunnen zien in de keukenhof. Zo kun je gemakkelijker ronddwalen in Groningen, rustig eten in Den Haag etc. Zo is er voor alles wel iets te bedenken en is alles relatief.

Is het in India echt zo vies als iedereen zegt? Dat hangt een beetje af van waar je bent. Hoe drukker de steden, hoe sneller ze vervuild zullen zijn. Het afval van de mensheid moet ergens naartoe… Het valt me op dat ondanks je hier ook nog bergen met plastic en afval ziet de stad veel groener is dan andere steden die ik heb bezocht. Je ziet overal op de markten en in winkels dat ze vanuit de overheid (Karnataka state) gebruik van plastic zwaar ontmoedigen.

Het kleurgebruik van kleding is hier vooral onder de vrouwen uitbundig en je kijkt je ogen uit. Zeker als men naar een gelegenheid gaat maar ook al in de gewone dagelijkse bezigheden. Wat een rijkdom. Daar waar we in het westen snel voor veilig kiezen (ook ik). Ik vind het heerlijk die contrasten.

De mede yogi’s organiseren avondjes in een cafe en zelfs een kerstavond mét kado’s waarvoor ik nu juist Nederland was ‘ontvlucht’. Ik heb daar geen behoefte aan nu en is niet waarvoor ik hierheen ben gekomen. Daarintegen had ik eergister een leuke ontmoeting toen ik aan het einde van de dag even het dak van de homestay opging. Bijna alle huizen, hotels en gebouwen hebben hier een plat dak waar je naartoe kan (vaak hangt hier de was, staat er de watertank en de tv schotel) Op het dak was al een oudere man heen en weer aan het lopen voor zijn dagelijkse oefeningen. Een vogel op het hoogste puntje van het dak floot een prachtige melodie, ik weet niet wat voor vogel het was, en de man zwaaide naar de vogel en bracht zijn handen in Namasté gebaar naar de vogel toe. Het leek alsof hij de vogel herkende. Op het dak heb ik uitzicht over bijna heel Mysore. Toen ik weer naar binnen wilde gaan hield de man me aan. De standaard vragen waar ik vandaan kom en of ik voor de yoga hier kom volgden al snel. Hij kende Amsterdam nog van de tijd dat hij voor de Indiase overheid werkte en naar Nederland was gegaan om daar te leren van onze constructies. Mijn tatoeages waren zeer bijzonder en hij herkende Kali en Buddha. “Moge Kali en Buddha je altijd bijstaan in je yogabeoefeningen”. Zo’n lieve wens had ik tot nu toe nog niet gehoord.

Ik heb helaas de man niet meer gezien hierna maar zijn woorden blijven bij. Of het nu de tempel bezoeken waren, mijn aandacht voor óf de woorden van deze man maar tijdens mijn pranayama vanmorgen zag ik een groot tegen beeld van een godin met vele armen. Ik kreeg helaas niet helder voor ogen wie het precies was en kwam weer terug bij mijn ademhaling.

ॐ shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: