search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wat is Yoga? Er bestaan zoveel meningen en meningsverschillen over wat yoga is. Ik zag onlangs een discussie op een instagram account waarbij iemand een oordeel had over de geplaatste foto. Het betrof een Bikram Yoga pose en de persoon in kwestie gaf als reactie: “Waar in de Yoga Sutras of Hatha Pradipika staat de oorsprong van Bikram Yoga?”. De reactie van de plaatser van de foto was exact de juiste. “Asana betekend ‘zit’ voor zover ik me bewust ben. Dit is wat de betekenis was voor de Yoga Sutras. Ik denk niet dat de Yoga Sutras beschrijven welke posities je wel en niet moet aannemen.”

Zelf heb ik ook nog wel eens een oordeel de over soorten yoga, ook ik ben gewoon maar een mens. Dat is mijn proces of onwetendheid en ventileer ik niet aan iedereen. Ik ben inmiddels van mening dat elke vorm van yoga een introductie is naar het grotere geheel. Of het nu is de mooiste studio is van het land of in een sportschool. Of het nu Bier Yoga, Geiten Yoga, Ashtanga Yoga, Hatha Yoga of Yoga Nidra is maakt in wezen geen verschil. Echter is het aan de docent om de invulling waardevol te maken voor de student en aan de student om de docent te kiezen waarvan hij of zij wat kan leren.

Yogas Citta Vrtti Nirodhah – Yoga is het onder controle brengen van de fluctuaties van de geest (Sutra 1.2) Dit is wat Patanjali beschrijft als wat yoga werkelijk is. Het zegt niets over downward facing dog. Het merendeel van de Sutra’s gaat over meditatie en niet over de houdingen die we uitvoeren.

Sthiram Sukham Asanam – De Houding dienst stevig toch comfortabel te zijn (Sutra 2.46) Hierin omschrijft Patanjali nog steeds geen handstand. Asana zoals ik eerder zei beteken ‘zit’. Een comfortabel stevig zittende houding.

De Hatha Yoga Pradipika is een van de oudste geschriften over Hatha Yoga geschreven door Swami Swatmarama in de 15e eeuw na Christus. Nog steeds is dit een mening van de Swami die is ontleend aan oude geschriften en uit eigen ervaring. 

In de Indiase filosofie wordt gezegd dat Shiva de persoon is die Hatha Yoga heeft ontwikkeld. In de geschriften staat dat het naar buiten kwam toen Shiva het deelde met zijn gezellin Parvati. Omdat hij niet de intentie had dit te delen met de wereld bewogen zij zich naar de bodem van de zee. Niet wetende dat een zeer intelligent persoon, Matsyendranath, die eerder als baby in de zee was geworpen uit vrees voor zijn kunnen in de buik van een grote vis het verhaal meeluisterde. Zo werd van mond tot mond Hatha Yoga verspreid en zal er logischerwijs diversiteit ontstaan.

Asana is bedoeld om het lichaam strek, soepel en mobiel te maken en behouden, niets meer en niets minder. Als je geen sterke rechte rug kunt behouden dan is meditatie moeilijker. Of je nu functionele yoga beoefent of alignment bij je past maakt voor het eindresultaat geen verschil. Geen mens is hetzelfde en zodoende zijn er vele yogavormen ontstaan. Natuurlijk valt het te betwijfelen om de commerciële kant achter yoga nog wel zijn doel behaald maar kun je ook daarvan bedenken dat het voor enkele mensen een aanzet zal zijn tot verdieping in zichzelf. En is dat niet net wat de bedoeling is, zelfstudie. Niet het constante ventileren van je mening over anderen.

Thoughts anyone??

ॐ Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: