search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Je kan wel alles veroordelen maar voor een ieder werkt een andere benadering. Het is zo jammer te zien dat zelfs dat oordeel in yoga doordringt. (Ja ik volg ook verschillende van die accounts) . Je kunt the primary ashtanga serie wel veroordelen maar voor een hele hoop mensen werkt het heel goed. . Je kunt backbending wel gevaarlijk vinden of niet kunnen het kan nog steeds heel leuk zijn om te oefenen met alle wetenschap dat je lichaam het misschien wel niet kan. . Je kunt benoemen dat forward folds niet geschikt is voor een maatschappij die veel zit. Maar voor sommige kan het heel heilzaam zijn om juist die kant op te gaan. . Je mag benoemen dat restorative yoga voor iedereen is maar er zijn vast mensen waarbij het averechts werkt. . Ook ik heb mijn bedenkingen bij sommige vormen van yoga (en of het überhaupt wel yoga is.) Maar een ieder heeft een andere behoefte. En het is aan de beoefenaar te beoordelen wat bij hem of haar past. Dear yogi, please find a way of practice that suits YOU 🧘🏻‍♂️
De grootste strijd voer ik van binnen... 🤔 . Heel soms komt dat wel naar buiten. Zoals de rugpijn of vermoeidheid of het welbekende korte lontje. Maar ik denk dat 95% van alles het denken is. De twijfel... het analyseren.. het ego of het gevoel? Ik probeer te luisteren maar heel snel neemt de geest het weer over. Echter dat lichaam blijft wel vaak aangeven dat er iéts is... maar dat iets is soms heel vaag.
Wat verder filosoferend over mijn vorige post en het niet beoefenen van asana... . “Zij die verzaken in gehechtheid aan actie en loskomen van twijfel door spirituele kennis, handelen in vrijheid. Arjuna, breek los van twijfel in je hart met het zwaard van kennis. Sta op en betreed het pad van Yoga.” . In de Bhagavad Gita staat niets behalve het zitten met een rechte rug over fysieke beoefening van yoga (Hatha yoga: the yoga of force) Des te meer ik nu nadenk over alle twijfel die je hebt en hoe moeilijk het is om de geest te temmen(ook hierover geeft Krishna toe dat dit moeilijk, maar niet onmogelijk is) Miles and miles to go....🧘🏼‍♂️

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wat is Yoga? Er bestaan zoveel meningen en meningsverschillen over wat yoga is. Ik zag onlangs een discussie op een instagram account waarbij iemand een oordeel had over de geplaatste foto. Het betrof een Bikram Yoga pose en de persoon in kwestie gaf als reactie: “Waar in de Yoga Sutras of Hatha Pradipika staat de oorsprong van Bikram Yoga?”. De reactie van de plaatser van de foto was exact de juiste. “Asana betekend ‘zit’ voor zover ik me bewust ben. Dit is wat de betekenis was voor de Yoga Sutras. Ik denk niet dat de Yoga Sutras beschrijven welke posities je wel en niet moet aannemen.”

Zelf heb ik ook nog wel eens een oordeel de over soorten yoga, ook ik ben gewoon maar een mens. Dat is mijn proces of onwetendheid en ventileer ik niet aan iedereen. Ik ben inmiddels van mening dat elke vorm van yoga een introductie is naar het grotere geheel. Of het nu is de mooiste studio is van het land of in een sportschool. Of het nu Bier Yoga, Geiten Yoga, Ashtanga Yoga, Hatha Yoga of Yoga Nidra is maakt in wezen geen verschil. Echter is het aan de docent om de invulling waardevol te maken voor de student en aan de student om de docent te kiezen waarvan hij of zij wat kan leren.

Yogas Citta Vrtti Nirodhah – Yoga is het onder controle brengen van de fluctuaties van de geest (Sutra 1.2) Dit is wat Patanjali beschrijft als wat yoga werkelijk is. Het zegt niets over downward facing dog. Het merendeel van de Sutra’s gaat over meditatie en niet over de houdingen die we uitvoeren.

Sthiram Sukham Asanam – De Houding dienst stevig toch comfortabel te zijn (Sutra 2.46) Hierin omschrijft Patanjali nog steeds geen handstand. Asana zoals ik eerder zei beteken ‘zit’. Een comfortabel stevig zittende houding.

De Hatha Yoga Pradipika is een van de oudste geschriften over Hatha Yoga geschreven door Swami Swatmarama in de 15e eeuw na Christus. Nog steeds is dit een mening van de Swami die is ontleend aan oude geschriften en uit eigen ervaring. 

In de Indiase filosofie wordt gezegd dat Shiva de persoon is die Hatha Yoga heeft ontwikkeld. In de geschriften staat dat het naar buiten kwam toen Shiva het deelde met zijn gezellin Parvati. Omdat hij niet de intentie had dit te delen met de wereld bewogen zij zich naar de bodem van de zee. Niet wetende dat een zeer intelligent persoon, Matsyendranath, die eerder als baby in de zee was geworpen uit vrees voor zijn kunnen in de buik van een grote vis het verhaal meeluisterde. Zo werd van mond tot mond Hatha Yoga verspreid en zal er logischerwijs diversiteit ontstaan.

Asana is bedoeld om het lichaam strek, soepel en mobiel te maken en behouden, niets meer en niets minder. Als je geen sterke rechte rug kunt behouden dan is meditatie moeilijker. Of je nu functionele yoga beoefent of alignment bij je past maakt voor het eindresultaat geen verschil. Geen mens is hetzelfde en zodoende zijn er vele yogavormen ontstaan. Natuurlijk valt het te betwijfelen om de commerciële kant achter yoga nog wel zijn doel behaald maar kun je ook daarvan bedenken dat het voor enkele mensen een aanzet zal zijn tot verdieping in zichzelf. En is dat niet net wat de bedoeling is, zelfstudie. Niet het constante ventileren van je mening over anderen.

Thoughts anyone??

ॐ Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: