search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Het gevoel van ontspanning of rebound na de asana is voor mij soms het gevoel van Dharana en Dhyana. . Evenals in meditatie beoefening breng je de focus op 1 punt, adem/chakra/object etc.(Dharana) Na een tijd concentratie laat je de sturing van energie los en blijf je observeren wat er over blijft.(Dhyana) . Zo ook is je focus in de asana’s waar je alle energie gebruikt om controle te vinden over het lichaam en zo energie te harmoniseren. Na de houding vind je een kort rust moment om ook dan waar te nemen wat er overblijft. Zo vind je je meditatie moment ook in asana practice 🧘🏼‍♂️
Vrijdag bekentenissen. 🤔💭 . Deze week sprak iemand me aan waar ik al een moeilijke energie bij voel. Dit houd ik altijd bij mijzelf omdat ik echt van mening ben ik niet de echte persoon ken achter het uiterlijk en de opmerkingen. Zij vroeg me hoe het ging en vertelde zelf trots dat ze heel veel yoga en pilates lessen mocht vervangen (naast die ze al geeft) wetende dat deze persoon alleen maar een 3-daagse bodybalance workshop heeft gedaan kon ik niet meer uitbrengen dan: “oh leuk jóh...” . Thuis bleef ik erover nadenken hoe iemand met 0,0 anatomie kennis en opleiding zulke lessen mag en kan geven.. het verstoorde zelfs mijn practice in de middag en toen moest ik mezelf herpakken. . Het is niet aan mij om te beoordelen wanneer iemand wel of geen les kan geven. Het is aan de mensen om kwaliteit te herkennen. Het jammere alleen is dat veel mensen geen idee hebben, dan een onervaren docent treffen en helaas misschien dan denken; oh zie je, yoga is niks voor mij... en dat zou ik eeuwig zonde vinden. Maar zelfs dat is misschien niet aan mij maar aan het universum. . En toch kan ik me er mateloos aan irriteren... 😤 De mate van arrogantie; “ik kan dit ook...”
“De adem is het koord dat de ziel aan het lichaam bind.” -autobiografie van een yogi. . Controle over de ademhaling is controle over de geest. Begin met een ritme zoals 4-4-4 of 4-8-4 tel de adem in, houd de adem vast(kumbhaka), adem uit. Een comfortabele adem geen kracht, neutrale ademhaling. Eenmaal opgaand in de ademhaling laat de yogi de telling los. Of kan hij zelfs bewust de adem inhouden zonder enige moeite(kevali kumbhaka). . “Breathlessness is deathlessness” als je eenmaal in de staat van Kevali Kumbhaka bent word alles kalm en is de concentratie puur op de ziel. . 💛 ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wat is Yoga? Er bestaan zoveel meningen en meningsverschillen over wat yoga is. Ik zag onlangs een discussie op een instagram account waarbij iemand een oordeel had over de geplaatste foto. Het betrof een Bikram Yoga pose en de persoon in kwestie gaf als reactie: “Waar in de Yoga Sutras of Hatha Pradipika staat de oorsprong van Bikram Yoga?”. De reactie van de plaatser van de foto was exact de juiste. “Asana betekend ‘zit’ voor zover ik me bewust ben. Dit is wat de betekenis was voor de Yoga Sutras. Ik denk niet dat de Yoga Sutras beschrijven welke posities je wel en niet moet aannemen.”

Zelf heb ik ook nog wel eens een oordeel de over soorten yoga, ook ik ben gewoon maar een mens. Dat is mijn proces of onwetendheid en ventileer ik niet aan iedereen. Ik ben inmiddels van mening dat elke vorm van yoga een introductie is naar het grotere geheel. Of het nu is de mooiste studio is van het land of in een sportschool. Of het nu Bier Yoga, Geiten Yoga, Ashtanga Yoga, Hatha Yoga of Yoga Nidra is maakt in wezen geen verschil. Echter is het aan de docent om de invulling waardevol te maken voor de student en aan de student om de docent te kiezen waarvan hij of zij wat kan leren.

Yogas Citta Vrtti Nirodhah – Yoga is het onder controle brengen van de fluctuaties van de geest (Sutra 1.2) Dit is wat Patanjali beschrijft als wat yoga werkelijk is. Het zegt niets over downward facing dog. Het merendeel van de Sutra’s gaat over meditatie en niet over de houdingen die we uitvoeren.

Sthiram Sukham Asanam – De Houding dienst stevig toch comfortabel te zijn (Sutra 2.46) Hierin omschrijft Patanjali nog steeds geen handstand. Asana zoals ik eerder zei beteken ‘zit’. Een comfortabel stevig zittende houding.

De Hatha Yoga Pradipika is een van de oudste geschriften over Hatha Yoga geschreven door Swami Swatmarama in de 15e eeuw na Christus. Nog steeds is dit een mening van de Swami die is ontleend aan oude geschriften en uit eigen ervaring. 

In de Indiase filosofie wordt gezegd dat Shiva de persoon is die Hatha Yoga heeft ontwikkeld. In de geschriften staat dat het naar buiten kwam toen Shiva het deelde met zijn gezellin Parvati. Omdat hij niet de intentie had dit te delen met de wereld bewogen zij zich naar de bodem van de zee. Niet wetende dat een zeer intelligent persoon, Matsyendranath, die eerder als baby in de zee was geworpen uit vrees voor zijn kunnen in de buik van een grote vis het verhaal meeluisterde. Zo werd van mond tot mond Hatha Yoga verspreid en zal er logischerwijs diversiteit ontstaan.

Asana is bedoeld om het lichaam strek, soepel en mobiel te maken en behouden, niets meer en niets minder. Als je geen sterke rechte rug kunt behouden dan is meditatie moeilijker. Of je nu functionele yoga beoefent of alignment bij je past maakt voor het eindresultaat geen verschil. Geen mens is hetzelfde en zodoende zijn er vele yogavormen ontstaan. Natuurlijk valt het te betwijfelen om de commerciële kant achter yoga nog wel zijn doel behaald maar kun je ook daarvan bedenken dat het voor enkele mensen een aanzet zal zijn tot verdieping in zichzelf. En is dat niet net wat de bedoeling is, zelfstudie. Niet het constante ventileren van je mening over anderen.

Thoughts anyone??

ॐ Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: