search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Als yogadocent probeer ik in ieder geval Ahimsa en Satya na te leven als het gaat om het geven van advies. Ik kreeg van de week ná de les een vraag van iemand of er yogahoudingen zijn die kunnen helpen of verlichting geven bij een gevoelig SI gewricht. 

Mijn eerlijke antwoord, en hopelijk van andere yogadocenten, is dat je altijd een specialist moet raadplegen als het gaat om je gezondheid. Yoga kan meehelpen in genezing, het kan stimuleren. Het helpt je wellicht weer te mobiliseren als je een tijd niets hebt gedaan door welke reden ook. Maar yoga is niet de manier om klachten te bestrijden. Mijn eerste reactie was bijna om oefeningen te geven omdat ik weet waar het SI gewricht is en hoe je compressie daar kan verlichten. Maar al gaande het gesprek kwam er meer informatie waarbij ik niet meer kon herleiden waardoor precies de klacht was ontstaan en bleef ik alleen luisteren. Ik kon alleen bevestigen dat door de les, welke gefocust was op de psoas, gevoeligheid in het SI gewricht waargenomen kon worden.

Je weet als yogadocent niet hoe iemand aan de klacht komt, wat iemands levensstijl is, hoe actief/passief iemand is of welk dieet er wordt gevolgd. Om daarover te oordelen heb je meer kennis en informatie nodig dan fysieke oefeningen.

Yoga, vind ik, is de studie van het zelf. Het kan je in diepe concentratie tot de bron van je klachten brengen. Zelfkennis opdoen is heel waardevol en heilzaam. Onderzoekend blijven en nieuwsgierig zijn dat stimuleer ik altijd. Ook hulpmiddelen aanreiken of opties geven als een houding de functie niet dient is iets dat goed kan helpen zodat de klachten niet erger worden. Maar medische klachten of vragen beantwoorden is iets dat we niet moeten doen.

Ik werd door Roel getagged in een bericht dat ook zo’n verschil aangeeft. Onderaan deze blog zie je een foto (bron onbekend/Chiropractor Walters) die aangeeft waarom er bijvoorbeeld en bekkenscheefstand en scoliose is ontstaat bij een vrachtwagen chauffeur welke altijd op zijn portemonnee zit. Dit soort berichten vind ik zo interessant. Het doet je gelijk nadenken over asana’s die je onderwijst, de lichamelijke verschillen die er zijn en de woorden die je gebruikt maar ook dat je vooraf niet weet hoe iets is ontstaan en je goed bedoelde advies wellicht averechts kan werken.

Nu is het altijd leuk om dingen te bespreken en zeker niet verboden om iets te vragen, graag zelfs. Als er blessures zijn en je wilt ze niet delen in de groep zorg dan dat de docent vooraf weet van de klachten. Ikzelf vind het ook zeer interessant om te horen wat andere specialisten zeggen over  bepaalde aandoeningen. Het geeft mij informatie over dingen die ik niet ken en ik zoek meestal thuis na wat iets precies is zodat ik er een volgende keer meer rekening mee kan houden. Maar voor echt advies is het bezoeken van een specialist wijzer om te doen. Net als een huisarts gelimiteerd is in zijn kennis. Hij weet overal íets vanaf maar kan nooit álles weten en zal je doorverwijzen naar iemand die heel goed weet waar hij/zij over praat.

Shanti

 

 

truckers spine

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: