search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Ik kreeg gisteren een interessante vraag die mij doet nadenken over de reden waarom ik iets wél of niet doe in mijn lessen. De vraag was waarom ik geen correcties geef in mijn les

Toen ik begon met lesgeven was dit onderdeel van mijn beperkte kennis. Elke student deed een houding en ik corrigeerde hen door te duwen of te trekken tot ze in mijn ogen de juiste vorm hadden aangenomen. Maar al doende leert men door meer dan een vorm te bestuderen. Wat voor mij ontbrak is kennis van het menselijk lichaam ofwel anatomie. Een basis was aanwezig.

Door te studeren met Marcel en Anat en dieper in de anatomie te duiken groeide mijn kennis en is het niet voor niets dat ik nogmaals deze Teacher Training volg als assistent. Het aller belangrijkste dat ik heb geleerd en nu probeer te delen is dat geen lichaam hetzelfde is. Hierdoor is mijn kijk op het uitlijnen van het lichaam in een bepaalde vorm veranderd. Geen mens kan exact dezelfde houding aannemen door puur en alleen al onze anatomische verschillen. Dat je een houding niet kan doen heeft wellicht helemaal niets te maken met stijfheid, als je dit eenmaal beseft is je kijk op het lichaam en zijn beperkingen heel anders.

In mijn lessen stuur ik meer met woorden aan op het luisteren naar je lichaam i.p.v. kijken en zo je eigen alignment te vinden. Kun je voelen of je nog iets dieper in een houding kan komen of dat er bijvoorbeeld compressie is en je houding daar stopt? Niet omdat je het niet wil maar omdat het gewoonweg niet gaat. Natuurlijk zijn er dingen die je kunt aanpassen voor een betere houding maar ik noem dit meer assistentie dan correctie. Een correctie betekend in mijn ogen bij voorbaat al dat het in begin niet goed zou zijn. 

Mijn lessen omschrijf ik als functioneel. Wat is de functie van een houding? Moet in Virabhadrasana 2/ Krijger 2 (foto 1) je achterste enkel persé in lijn met je voorste voet of kun je je voet iets breder zetten en nog steeds de kracht in je benen vinden, een krachtige core ervaren en opening van heup en schouders? Evenals in Adho Mukha Svanasana/ Neerwaardse hond (foto 2) is de functie, stretch van de borst/hartstreek en lengte in de onderrug, minder als je je handen en voeten wat breder of smaller plaatst? Functie over vorm.

In de basis van yoga asana zijn de gecompliceerde houdingen die je nu veel ziet nooit de intentie geweest. Asana is ontstaan uit de behoefte om te bewegen en te stretchen zodat we daarna voor langere periode stil kunnen zitten in meditatie. Een simpele vooroverbuiging, een draai naar links en een draai naar rechts. Natuurlijk is het een mooie ervaring om te zien waar je lichaam toe in staat is en hoe je progressie kunt maken. Maar we moeten ook leren accepteren dat sommige houdingen helemaal niet haalbaar zijn.

Als ik in een les een begeleiding geef dan is dit puur omdat ik zie dat iemand meer ruimte heeft dan hij/zij denkt. Of bijvoorbeeld in een Yin yoga les om ondersteuning te bieden of een verzachting te geven allemaal met als doel de functie van de houding te benadrukken. En zelfs dan bedenk ik me altijd of het in het voordeel van de student is of dat het vanuit mijn oog is. Zoals ik meekreeg van de Trauma Sensitive workshop is het voor veel mensen ook heel onprettig om zomaar aangeraakt te worden. Als docent weet je nooit waar iemand in zijn proces zit. In een tijd waarin trauma’s zo veel gehoord zijn kan de correctie van een docent overkomen alsof dat wat je doet niet goed is. Een docent wil niets anders dan dat studenten met een goed gevoel weer van hun mat afstappen en daarvoor is aanraking niet nodig.

Mocht je interesse hebben om meer te leren of het menselijk lichaam in relatie tot yoga en waarom sommige houdingen prima lukken en andere helemaal niet is een goed boek om aan de schaffen: Your Body Your Yoga van Bernie Clark. En anders kun je natuurlijk een les bij mij te volgen om te ervaren hoe het is te leren luisteren naar je lichaam. Yin of Yang. Zie mijn lesrooster

Om Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: