search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Doorzettingsvermogen. Iets dat we allemaal zouden moeten cultiveren: De energie om door te kunnen gaan. Soms gaat het beter en soms helemaal niet. Het is en blijft naar mijn mening een mindset. Als je iets wil dan kun je het ook bereiken.

Laat ik het bij yoga houden. Wat is de reden dat je op de mat staat? Je wilde iets bereiken? Je hoorde misschien van een vriend dat yoga of meditatie goed voor je was en besloot het te proberen. De eerste keer valt misschien wel tegen, de docent zegt rare dingen of spreek in woorden die je niet begrijpt. Andere mensen in de groep leken het veel beter te doen dan jij. En voor je het weet heb je een oordeel geveld dat yoga of meditatie niet goed voor je is. Een slimme truc van de geest om niet te hoeven concentreren op dat wat wellicht zo waardevol voor je kan zijn. Al het begin is moeilijk. Als het makkelijk zou zijn dan zou iedereen het doen.

Neerslachtigheid is iets van alle tijden, niet alleen iets van westerse oorsprong. De Bhagavad Gita opent het eerste hoofdstuk genaamd: De neerslachtigheid van Arjuna. Een grote oorlog staat voor de deur en Arjuna, de machtigste krijger van die tijd, moet de strijd aan gaan met alles en iedereen die hem lief is. Familie, vrienden, kennissen en wie al niet meer. “(28) Oh Krishna, nu ik mijn verwanten in slagorde geschaard zie staan, verlangend naar de strijd, (29) Begeven mij mijn ledematen, mijn mond is verdroogd, mijn hele lichaam siddert, mij rijzen de haren te berge, (30) Mijn boog, Gandiva, ontglijdt mijn hand en mijn huid gloei; ik kan niet rechtop staan en mijn gedachten wervelen me door het hoofd. (31) En ik zie boze voortekenen, o Keshava. Ook zie ik geen heil in het doden van bloedverwanten in de strijd. Met deze lamentatie opent de conversatie tussen Arjuna en Krishna. Alles in de Bhagavad Gita is symbolisch en staat voor de ongemakken in ons dagelijks leven en hoe deze zo goed mogelijk te doorstaan.

Zodra het ons tegenzit is daar snel het gevoel van opgeven. We luisteren meer naar onze geest die voortdurend van hot naar het beweegt of naar onze zintuigen die ons vaak misleiden. Lichaam en geest zijn zo vaak van elkaar gescheiden. Het een domineert het ander in plaats van een gezonde balans. En op dat punt kunnen we ons meten aan Arjuna. Als we diep van binnen weten en voelen dat waar we voor werken ons uiteindelijk beter zal maken we doorzettingsvermogen moeten cultiveren om een vaste beoefening aan te nemen. Zowel in Asana als meditatie.

Als we beter willen worden in balans oefeningen dan moeten we regelmatig oefenen. We moeten 100 keer vallen en 101 keer weer opstaan. Als je focus juist is zal uiteindelijk je doel behaald worden. Als je de geest wil kalmeren moet je dagelijks meditatie beoefenen. Sommige dagen zul je een ultieme meditatie ervaren en andere zal het voelen alsof je tijd is verspilt. In het cultiveren van doorzettingsvermogen moeten we niet het respect voor het lichaam verliezen. Soms kunnen we meegesleept worden door een bepaald streven en wordt het einddoel belangrijker dan de weg er naartoe. 

Val, struikel, laat een houding mislukken of val in slaap tijdens je meditatie. Maar blijf doorgaan! Langzaamaan zul je zien: Yoga werkt!

“Break a leg!!”

Om Shanti.

3 comments on “Vallen en opstaan

 1. dirkpietersblog schreef:

  Ik geef je gelijk; Je leven wordt rijker als je de yoga blijft volhouden. Niet dat alles ineens rozengeur en manenschijn wordt maar ik vind dat ik beter af ben met dan zonder yoga.

  Liked by 1 persoon

  1. Bhaskaraya Yoga schreef:

   Haha nee je komt misschien zelfs eerst de lelijke dingen tegen…

   Like

 2. dirkpietersblog schreef:

  Ik had het in mijn reactie bewust over “volhouden” Dit impliceert jaren ervaring. Ik ben dus waarschijnlijk dat stadium waar u naar verwijst al voorbij. Bedankt voor de terechtwijzing. Dingen die voor mij evident zijn zijn dat misschien minder voor anderen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: