Gun jezelf tijd. Disconnect.

Wat ik niet snap en wat mijn persoonlijke vritti (dat wat mijn waarneming binnenkomt) is als ik lesgeef of volg zijn mobiele telefoons in de les. Laat staan het afgaan ervan.

In een tijd waarbij zo velen van ons op zoek zijn naar onszelf, de waarheid van alles, de bedoeling van het leven is yoga zo populair. En niet voor niets. We raken verwikkeld in verplichtingen en het altijd bereikbaar zijn. Niets doen word minder waardevol ervaren dan 24/7 bereikbaar zijn. We willen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, niets missen of erbij horen. Vooral de druk bij jongeren lijkt erg hoog, als je iets mist kun je niet meedoen.

Ik las laatst zelfs dat vloggers enorme prestatie stress hebben. De sponsors verwachten veel likes, je kunt dus maar beter verbonden blijven met je mobiele telefoon. We zien geen waarde meer in niets doen, zonde van onze tijd. Het altijd bereikbaar zijn of het altijd in de buurt hebben van de telefoon geeft een bepaalde spanning. Zelfs in je slaap ook al gaat de telefoon niet af is er onbewust alertheid op het apparaat.

Die zoektocht naar onszelf en de enorme populariteit van yoga heeft wellicht te maken met de hectiek die we ervaren in ons leven. Vaak gehoord is; “ik kom voor yoga omdat het rust schijnt te geven.” Dat is natuurlijk waar mits we bereid zijn om die rust ook echt toe te staan. Als er naast de yogamat nog steeds een mobiele telefoon ligt gaat het ons niet brengen wat we er in zoeken. En zal uiteindelijk de eindconclusie zijn: “Yoga werkt niet.”

Wat we doen als we op de mat stappen is onthechten van het dagelijkse ritme en stil te komen staan in wat is op dit moment. We gaan mee in de flow van de docent. We kunnen ons volledig overgeven aan wat er mag zijn. We vinden weer verbinding met onszelf. We staan stil bij de ademhaling die we zo vanzelfsprekend ervaren. We voelen ons lichaam en de spanning die we hebben opgebouwd. En dat alles om los te laten.

Gun jezelf die tijd, hoe lang is het? 60, 75, 90 minuten? Je hebt de moeite genomen om de beoefening te doen. Laat de telefoon buiten de ruimte zodat je volledige aandacht mag zijn bij dat wat waardevol is. Jezelf.

Om Shanti.


3 reacties op ‘Gun jezelf tijd. Disconnect.

  1. Hallo Rodher, fijn dat je weer thuis bent. Je ziel heeft een mooie reis gemaakt in India en weet dat nu tijd is om weer naar huis tegaan en in je powerhouse. Deze mooie verdieping van jouw bron van zelfontwikkeling moge tijdens je Hara yoga aanschouwen en beluisteren en voelen op de mat. Me dank is groot en vele met me en daarom rijkdom dat we weer les krijgen en dat geest lichaam en hart een zijn en dat de ziel alle vragen van het leven weet op levenspad. Vr gr Vera uit Bodegraven.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s