search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Dingen om over na te denken. Dat geldt in ieder geval voor mijzelf.

We zijn soms zo de connectie kwijt tussen ons hoofd en lichaam. We houden onszelf geestelijk en lichamelijk bezig maar samenwerken doen ze nauwelijks. We merken op dat er iets niet helemaal werkt zoals het hoort maar kunnen niet vinden wat het is. Wellicht weet iemand anders het? Een beetje dubbel eigenlijk, niet?

In yoga en meditatie is de focus verbinding te vinden tussen lichaam en geest. Althans dit geldt voor mij en de lessen die ik geef. Je kunt een houding doen maar hoe voelt het? Kun je werkelijk voelen wat de functie is van een asana of doe je maar wat? Het hoofd leegmaken na een drukke dag is misschien al uitdaging genoeg en hoeft hierdoor de oefening voor het lichaam niet zo extreem te zijn. Soms helpt bewegen juist om lichaam en geest weer synchroom te krijgen. Het blijft balanceren.

Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen in het disfunctioneren van het lichaam of de geest. Hoe is je voedingspatroon? Niks mis met af en toe iets “ongezonds” te eten maar is het niet het verlangen, de verslaving die het goedkeurt om weer te kiezen voor een alternatief, een makkelijke maaltijd of soms een maaltijd over te slaan. Veel excuses worden gemaakt: “Ik heb geen tijd om te koken”, “Biologisch is duur”, “Ik heb dit nodig vanwege…” etc. Een slechte eetgewoonte heeft niet alleen uitwerking op het lichaam maar ook je gehele welzijn. Als het hoofd niet meer functioneert dan is de cirkel snel rond en vinden we weer nieuwe excuses.

Natuurlijk hebben we medicijnen nodig of is er een professional die kan helpen bij een disfunctie in ons lichaam of onze geest. Als we echter dichter bij onszelf komen te staan en beter kunnen luisteren en voelen dan is er van binnenuit misschien al een oplossing te vinden voor wat er mankeert. We ontdekken misschien een vastgelopen patroon, een gewoonte die we kunnen veranderen. Misschien hoeven we niet gelijk een dokter te vragen wat er mis is met ons.

Naar mijn mening is de medische wereld vaak zijn doel voorbij geschoten wat betreft hulp bieden aan mensen die het nodig hebben. Er worden ook zeker goede dingen gedaan maar een commerciële gedachte achter een medicijn zou in geen enkel geval het uitgangspunt mogen zijn. Als je alleen al leest wat eventuele bijwerkingen zijn is het dan wel echt zo goed voor ons? Is er niet eerst een ander alternatief?

Thoughts?

Om Shanti

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: