search instagram arrow-down

Hersenspinsels

FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿
“Easy” Twist sommige namen van houdingen kloppen niet met de ervaring. Deze twist is voor mij, ookal lijkt het op deze foto misschien niet zo, helemaal niet easy. Mijn ribben raken mijn heupbot wat heel ongemakkelijk is voor lange tijd. Of mijn benen óf mijn schouders blijven niet aan de vloer en zelfs met ondersteuning is het alles behalve ontspannen... Liever een andere houdingen met dezelfde functie 😉

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Een spiritueel leraar of Guru (Goeroe) uit het Sanskriet betekend zoiets als zwaar en geeft de positie aan die volgens oude tradities een leraar bezet. Soms wordt het vertaald als gu/goe: wereld en ru/roe: god en zou zo inhouden dat deze persoon de wereld van de goden kan binnentreden.

In sommige tradities word je geacht een Guru te hebben. Iemand waarbij je om raad vraagt op diverse vlakken in het leven. Vaak is het dan zo dat je bij die ene Guru blijft. Een Guru hoeft niet specifiek in te houden dat je Hindoe moet zijn maar elke spiritueel leraar kunt zien als Guru. Vaak word het woord misbruikt (en dan heb ik het niet over een onschuldig grapje) Wat en wanneer onderscheid iemand zich als Guru? Wat zijn de voorwaarden hiervoor? En wie bedenkt die voorwaarden? Velen benoemen zichzelf onterecht als leider. In grootheidswaan staat er plots iemand aan de top die weet hoe andere hun leven zouden moeten indelen, een nieuwe yoga stroming is geboren. Sommigen hiervan vallen op een zeker moment door de mand doordat het ego gegroeid is. Neem bijvoorbeeld dé man achter de originele hot yoga, Choudhury Bikram. Hij is volop in het nieuws doordat rechtszaken over seksschandalen en belastingontduiking uitspraak vinden. Blijf maar eens met beide voeten aan de grond als iedereen je op een voetstuk plaatst.

Een ander voorbeeld is de controversiële Sathya Sai Baba een man die met goocheltrucs mensen kon genezen, grote sommen geld binnenhaalde voor eigen belang en beschuldigd werd van seksueel misbruik. Na zijn dood werd in een persoonlijke kamer 98kg goud gevonden. Verstrikt geraakt in een materiele wereld.

Naar mijn mening is het gevaar van het hebben van één enkele Guru dat je denkbeeld niet open blijft voor andere ideeën. Op onze zoektocht naar spirituele voldoening of in de vraag “wie ben ik?” is het juist zo heilzaam dat je blijft onderzoeken naar de waarheid die voor jou telt. Je neemt iets van het ene dat je aanspreekt en combineert het met iets anders. Als je niet anders dan hoort wat je moet doen vanuit één bron dan word dat jouw waarheid. Zo zie je het in diverse religies ook gebeuren. Waarbij een imam, pastoor, rabijn, dominee, swami etc. etc. mensen vertelt wat hun regels zijn en je geacht word dit lijdzaam te volgen. Ik geloof dat ieder mens anders is en ieder zijn eigen versie van waarheid meedraagt of zou moeten vinden.

Als mensheid blijven we een soort kuddedieren. We verlangen naar een vorm van acceptatie binnen een groep. En we passen minder goed in de groep als we anders zijn of denken. Bepaalde ideeën nemen we bewust of onbewust over van wat de meerderheid van ons verlangt. En toch kun je daarbinnen jouw zelf studie vinden. Wat jouw ouders ervaren kan voor jou heel anders zijn. Hun ideologie over een goed leven is waarschijnlijk verschillend van de jouwe. Waarom zou je niet naar dat stemmetje luisteren? Uit angst voor het onbekende? Of omdat anderen dan denken dat je gek bent geworden?

Een Guru kun je vinden in een persoon, een ander wezen, in een idee, een boek, een film. Alles dat jouw wezen kan voeden op zoek naar de ultieme waarheid. Maar wie kan er beter beoordelen wat een waarheid is dan jijzelf?

Mijn idee is dat de ware Guru van binnen zit. Wat denk jij?

Om Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: