search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english and other languages use the google translate button below this page)

Zoals dingen ontstaan begon ik vanmorgen niet met mijn ásana beoefening maar voelde het beter te mediteren op de chakra’s. En opeens was daar dé gedachte achter de reden waarom niet graag mijn verjaardag vier, een hekel heb aan geld en ongemakkelijk wordt bij het ontvangen van een presentje: Schuldgevoel.

In meditatie bracht ik langzaam de aandacht via de chakra’s langs mijn wervelkolom, observerend waar mijn gedachtes mij naartoe brachten of wat er mijn waarneming binnen kwam. Zo helder en gefocust kwam opeens bij een bepaalde chakra aan het licht een situatie van HEEL lang geleden. Een moment waarop mijn ouders een discussie hadden over geld. Een Sinterklaas cadeau dat mijn oma zou geven moest betaald worden. Die discussie is mij altijd bijgebleven, niet de specifieke woorden maar de gedacht erachter. Vanaf toen was er bij ieder presentje een achterliggende gedachte voor mij. Heeft degene die het geeft genoeg geld om het mij te gunnen of moet iemand anders ervoor betalen? Tot op de dag van vandaag is deze gedachte er bij ELK cadeautje dat ik ontvang. Vooral dingen die in mijn ogen vrij veel kosten zijn vreselijk. Ik bedenk mij direct wat ik kan doen om het terug te betalen op welke manier dan ook, kort of lange termijn. Wellicht ook een reden waarom ik ongemakkelijk word bij het zien van heel dure cadeaus voor kinderen die de waarde niet weten en wellicht ook niet meer onderscheid kunnen maken in waarde van spullen. Na het incident werd ik onzekerder over de Intertoys gids die ver voor de feestdagen binnenkwam. Ook al was ik niet goed in rekenen ik kon wel inschatten of iets heel duur was.

Het doet me gelijk denken aan een situatie waarbij mijn oma, dezelfde, mij (ik geloof) €10,- gaf voor iets. In paniek heb ik deze €10,- in een bakje gedaan die onder een spiegel in de gang hing. Een gebaar dat misschien heel lief bedoeld was maar voor mij het omgekeerde betekende.

Ik neem niet graag een slachtoffer rol aan maar zie dit als een enorm leermoment waarop de gedachte of intentie achter iets geven de juiste moet zijn. Het gaat niet om de financiële waarde die je geeft maar de gedachte waarom je dit cadeau wilt geven aan iemand anders. Het verklaard ook de reden waarom ik een envelop met geld een stom idee vind. Het laat je direct zien hoeveel je waard bent. Wat geef je een familielid? Een vriend? Een buurman? Een collega?

Afgelopen weekend besproken we karma tijdens de teacher training. Er bestaat ook zoiets als familie karma. Zolang een bepaald karma niet ingelost of opgelost word blijft het zich herhalen. Nu draag ik niet mijn karma over aan mijn kinderen simpelweg omdat ik deze niet heb. Een mooi punt om die financiële karma te stoppen. De gedachte en blijdschap moet puur blijven bij het geven en ontvangen van een cadeau. 

Waarom ik geen duidelijke verlanglijsten meer heb? Omdat ik het liever zelf koop. Als ik het zelf niet kan betalen hoef ik het ook niet te hebben en zou ik het ook nooit weggeven mits de persoon dit waard is of het nodig heeft, bijvoorbeeld iemand in nood.

Vanuit de familie is een tijd geleden een groot financieel gebaar gekomen uit onverwachte hoek waar niemand ooit rekening mee had gehouden. Een bedrag waar ik U tegen zeg werd geschonken vanuit mijn tante die in California woonde. Helaas is zij er niet meer maar wel de gedachte achter de schenking, geen verwachting, geen maar. Ik weet zeker dat op een dag die schenking een mooie bestemming zal krijgen.

Niet alleen mooie dingen kunnen opkomen in yoga of meditatie beoefening maar ook dingen die je heel lang weggestopt hebt. Dan volgt het moment om actie te nemen. Of niet.

Om Shanti.

3 comments on “Confessions: Schuldgevoel

 1. loekiekarst schreef:

  Práchtig Rodg! Vind het héél herkenbaar ♡

  Liked by 1 persoon

  1. Bhaskaraya Yoga schreef:

   Ik denk velen met ons 😉

   Like

 2. An schreef:

  Mooi geschreven zeg! En misschien moet ik wel niet zeggen waarom ik af en toe een cadeautje aan je geef. Maar dat jij weet dat het vanuit mijn hart komt, ik trots op je ben, de waarde er niet toe doet en je schuldgevoel niet nodig is! Love you!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: