search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english and other languages use the google translate button below this page)

Zoals dingen ontstaan begon ik vanmorgen niet met mijn ásana beoefening maar voelde het beter te mediteren op de chakra’s. En opeens was daar dé gedachte achter de reden waarom niet graag mijn verjaardag vier, een hekel heb aan geld en ongemakkelijk wordt bij het ontvangen van een presentje: Schuldgevoel.

In meditatie bracht ik langzaam de aandacht via de chakra’s langs mijn wervelkolom, observerend waar mijn gedachtes mij naartoe brachten of wat er mijn waarneming binnen kwam. Zo helder en gefocust kwam opeens bij een bepaalde chakra aan het licht een situatie van HEEL lang geleden. Een moment waarop mijn ouders een discussie hadden over geld. Een Sinterklaas cadeau dat mijn oma zou geven moest betaald worden. Die discussie is mij altijd bijgebleven, niet de specifieke woorden maar de gedacht erachter. Vanaf toen was er bij ieder presentje een achterliggende gedachte voor mij. Heeft degene die het geeft genoeg geld om het mij te gunnen of moet iemand anders ervoor betalen? Tot op de dag van vandaag is deze gedachte er bij ELK cadeautje dat ik ontvang. Vooral dingen die in mijn ogen vrij veel kosten zijn vreselijk. Ik bedenk mij direct wat ik kan doen om het terug te betalen op welke manier dan ook, kort of lange termijn. Wellicht ook een reden waarom ik ongemakkelijk word bij het zien van heel dure cadeaus voor kinderen die de waarde niet weten en wellicht ook niet meer onderscheid kunnen maken in waarde van spullen. Na het incident werd ik onzekerder over de Intertoys gids die ver voor de feestdagen binnenkwam. Ook al was ik niet goed in rekenen ik kon wel inschatten of iets heel duur was.

Het doet me gelijk denken aan een situatie waarbij mijn oma, dezelfde, mij (ik geloof) €10,- gaf voor iets. In paniek heb ik deze €10,- in een bakje gedaan die onder een spiegel in de gang hing. Een gebaar dat misschien heel lief bedoeld was maar voor mij het omgekeerde betekende.

Ik neem niet graag een slachtoffer rol aan maar zie dit als een enorm leermoment waarop de gedachte of intentie achter iets geven de juiste moet zijn. Het gaat niet om de financiële waarde die je geeft maar de gedachte waarom je dit cadeau wilt geven aan iemand anders. Het verklaard ook de reden waarom ik een envelop met geld een stom idee vind. Het laat je direct zien hoeveel je waard bent. Wat geef je een familielid? Een vriend? Een buurman? Een collega?

Afgelopen weekend besproken we karma tijdens de teacher training. Er bestaat ook zoiets als familie karma. Zolang een bepaald karma niet ingelost of opgelost word blijft het zich herhalen. Nu draag ik niet mijn karma over aan mijn kinderen simpelweg omdat ik deze niet heb. Een mooi punt om die financiële karma te stoppen. De gedachte en blijdschap moet puur blijven bij het geven en ontvangen van een cadeau. 

Waarom ik geen duidelijke verlanglijsten meer heb? Omdat ik het liever zelf koop. Als ik het zelf niet kan betalen hoef ik het ook niet te hebben en zou ik het ook nooit weggeven mits de persoon dit waard is of het nodig heeft, bijvoorbeeld iemand in nood.

Vanuit de familie is een tijd geleden een groot financieel gebaar gekomen uit onverwachte hoek waar niemand ooit rekening mee had gehouden. Een bedrag waar ik U tegen zeg werd geschonken vanuit mijn tante die in California woonde. Helaas is zij er niet meer maar wel de gedachte achter de schenking, geen verwachting, geen maar. Ik weet zeker dat op een dag die schenking een mooie bestemming zal krijgen.

Niet alleen mooie dingen kunnen opkomen in yoga of meditatie beoefening maar ook dingen die je heel lang weggestopt hebt. Dan volgt het moment om actie te nemen. Of niet.

Om Shanti.

3 comments on “Confessions: Schuldgevoel

 1. loekiekarst schreef:

  Práchtig Rodg! Vind het héél herkenbaar ♡

  Liked by 1 persoon

  1. Bhaskaraya Yoga schreef:

   Ik denk velen met ons 😉

   Like

 2. An schreef:

  Mooi geschreven zeg! En misschien moet ik wel niet zeggen waarom ik af en toe een cadeautje aan je geef. Maar dat jij weet dat het vanuit mijn hart komt, ik trots op je ben, de waarde er niet toe doet en je schuldgevoel niet nodig is! Love you!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: