search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english and other languages use the google translate button below this page)

We zijn er gek op: regels. Het geeft ons houvast, zekerheid en een richtlijn. Maar oh! wat kunnen we er ook in verstrikt raken. Het lijkt wel de week van de openbaring in loslaten. Vandaar ik mijn visie wil delen zeker ook omdat ik een jaar geleden ook nog heel erg vast hield aan regels. Er kan een hoop gebeuren in een jaar.

Als eerste werd ik heel lief getagged in een facebook bericht van yoga magazine door een van mijn deelnemers betreffende de liefde voor yin yoga. In de andere commentaren las ik ook een bericht van een dame die zei dat ze het vreselijk vond en dat alles zo’n pijn doet in de houdingen en ze geloofd dat houdingen zo lang vasthouden niet gezond kan zijn voor ons lichaam. Nu kan het gewoon zijn dat deze vorm van yoga niet bij haar past. Maar pijn in yogahoudingen? Het deed me denken aan een man die ik ontmoette tijdens de pilates training. Hij was ook yin docent en had de mening dat je tijdens yin niet moest praten als docent omdat dit zou afleiden. Ik vroeg mij af wie dit gezegd kon hebben. In ieder geval Paul Grilley niet… Ook hoorde ik dat de houdingen heel specifiek waren en er dus alignment/ uitlijning was in yin yoga. Natuurlijk bestaan er varianten van yoga stijlen maar we zijn zo bezig met het bedenken van regels om iedereen in een stramien te kunnen plaatsen. Wat als we de regels een beetje loslaten? Iets te laten ontstaan.

Het is natuurlijk altijd aan de leerling om zijn of haar waarheid te herkennen en te ontdekken. We willen zo graag opleggen wat voor ons werkt of wat ons is geleerd dat we vergeten dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Vandaag deed er een yogadocent mee in mijn hatha les. Na afloop sprak zij haar dankbaarheid uit voor de les en specifiek voor de “echte” en “traditionele” zonnegroet. Deels verbaasd vroeg ik; ‘Wat is dan traditioneel?’ Haar docent had ooit gezegd dat dit de enige zonnegroet is die er bestaat en de rest allemaal variaties waren op. Ik sprak ook mijn mening uit dat we misschien niet zo moeten vasthouden aan regel, richtlijnen en dogma’s. “Ik zou wel weten wat er werd bedoeld”. Eigenlijk niet. Niet vaak maar zelfs ik varieer in mijn zonnegroeten. En of je hem nou traditioneel, A, B of flow wilt noemen wat maakt het uit? Wat is de boodschap die je jouw mensen wilt meegeven?

Nogmaals wil ik geen enkele yogastijl afwijzen of beledigen, in sommige vormen is het juist heel fijn dat er bepaalde regels zijn die de mensen beschermt tegen blessures. We moeten alleen wel zelf nagaan of dat wat onze docenten ons leren ook werkt voor iedereen. Werkt het uitlijnen van een lichaam voor persoon a net zo als persoon b? 

In de Bodybalace instructies zitten ook vaak cues die ik zelf niet meeneem in mijn les. Bijvoorbeeld het in positie brengen van ons lichaam in lizard/lage lunge. Bij de stap naar voren moet de voet aan de grond blijven en de knie naar binnen als we het bovenlichaam naar beneden bewegen. Voor mijzelf geldt die regel al niet. Er is geen ruimte te om lager in positie te gaan als mijn knie niet naar buiten mag rollen. Als ik het wel doe opent mijn heup, hef ik een blokkade op en voel ik niets van pijn of spanning in mijn knie, enkel of waar dan ook. Waarom dan toch de knie naar binnen behouden? Omdat ooit iemand heeft gezegd dat dit moet.

In dezelfde pilates training als boven beschreven leerde ik ook cues en instructies voor het geven van een pilates les. Het is leuk te horen en zien hoe anderen het doen en dit geeft mij weer stimulans om te blijven onderzoeken wat werkt er nu echt? Klopt wat ik overdraag nog wel anno 2017?

Sommige cues zijn bedacht om bescherming te bieden aan mensen die geen enkele connectie hebben tussen lichaam en geest. Dat is mooi, dit geeft ze een gevoel van vertrouwen terug en bouwen zo langzaam weer de connectie op. Dit betekend niet dat het dan zo moet blijven. Er moet ruimte blijven voor verdieping en zelfstudie.

Wat zijn jouw regels? En durf je de teugels een beetje te laten vieren?

Om Shanti.

 

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: