search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english and other languages use the google translate button below)

Met iets vertraging deel ik toch graag het laatste principe van de Niyama’s: Ishvara Pranidhana ofwel overgave aan een hoger doel. Wetende dat we een onderdeel zijn van een groter geheel kan alles in perspectief brengen. 

Wat ik vaker herhaal is dat alles komt en gaat, niet iets dat ik zelf heb bedacht maar heb meegekregen uit mijn Vipassana training. Het kan zeer geruststellende werken door te weten dat minder leuke dingen komen, en onderdeel zijn van het leven, maar ook altijd weer gaan. Het kan ook minder leuk zijn om te weten dat ook leuke dingen weer gaan. Die constante verandering is nodig, het evolueert ons, het kan ons sterker maken en zeker ook gezonder. 

Het weten dat alles komt en gaat is een mooi uitgangspunt voor Ishvara Pranidhana omdat we zeker kunnen zijn dat verandering komt. Die geruststelling of zekerheid kan ons vrijstellen van gehechtheid. Nare dingen zien we het liefst snel gaan maar deze zijn er waarschijnlijk om ons een les te leren en zullen pas gaan als de les voltooid is. Wat we moeten proberen is los te raken van de gehechtheid aan goed of slecht. Dit is een zeer grote opgave en ook een hele lastige. Je kan klein beginnen door los te laten dat wat gewoontes zijn geworden. Zoals suiker in de koffie. Je weet dat suiker slecht is, maar het smaakt zo lekker en je neemt nu altijd al 2 schepjes suiker in de koffie. Begin met 1 schepje minder. Kijk een hoe dat bevalt, smaakt. Langzaam zou je zelfs die ene schep ook achterwege kunnen laten. En voor je het weet (wetenschappelijk gezien 14dagen) mis je de suiker helemaal niet meer.

Nu wil ik niet zeggen dat je niet meer kan of mag genieten van leuke of lekkere dingen, JUIST WEL! Wetende dat alles onderhevig is aan verandering en dus het grotere geheel. Loslaten wat jou vasthoud in het verleden waaraan je op dit moment niets meer kunt veranderen. Het is een onderdeel van je zijn geworden maar zou je niet meer steeds terug moeten denken naar wat was. Dit zelfde geldt voor wat nog moet komen. We hebben geen enkele invloed op de toekomst want zelfs die kan nog veranderen ookal is er bijvoorbeeld een doel gestelt. Zoals bedrijven prognoses doen om een richting te geven hun structuur van werken, en zelfs die prognoses steeds worden bijgestelt. Of denk bijvoorbeeld aan verkiezingsuitslagen. Hillary was in alle prognoses de grote winnaar in de VS, echter niet overal werd rekening mee gehouden en de uiteindeljk uitslag was, laten we zeggen, zeer teleurstellend.

We zouden moeten oefenen in het doen van taken/bezigheden zonder gehechtheid aan wat de uitkomst zou moeten zijn. Een mooie manier hiervoor is yogasana’s. De houding is niet het uiteindelijke doel. Wat we ervaren erin des te meer. Kun je nog steeds comfortabel ademen? Of forceren we onself voor de zoveelste keer over onze grens heen? Loslaten is winnen, hoe je uiteindelijk in een houding land is niet belangrijk zolang het veilig is.

Kun je tevreden zijn en accepteren met wat is, nu?

Om Shanti.

img_0154

(Afbeelding via eckhartyoga.com)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: