search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english and other languages use the google translate button below)

Als yogadocent zeg je soms een hoop in een les. Soms ook minder. Ik sta zelf bekend om veel woorden. Ik blijf het interessant vinden om dat wat ik leer weer door te geven. Het mooie aan de yogabeoefening dat alles een zelfstudie mag zijn en dat wat je hoort/ziet te onderzoeken naar eigen waarheid. Is wat je wordt verteld ook van toepassing op jou? Heb je dezelfde normen en waarden?

Eerder schreef ik al dat je niet perse in de yogafilosofie hoeft te geloven om de yama’s en niyama’s toe te passen. Zelfs als je heel fysiek het lichaam wil benaderen kun je onderzoekend blijven, rein, tevreden en gedisciplineerd. Je kunt het lichaam ook heel anatomisch benaderen in yogaoefeningen zonder te weten waar houdingen vandaan komen en wat de filosofie er achter is.

Zelfstudie bestaat o.a. uit het nieuwsgierig blijven naar lichamelijke oefeningen. Wat verteld jouw lichaam je vandaag? Onderzoekend blijven naar de manier van bewegen. Ons lichaam verteld per dag een ander verhaal, het is geen dag hetzelfde. Er zijn ook vele factoren die lichamelijke vrijheid stimuleren en belemmeren. Als je druk in het hoofd bent en niet geconcentreerd is het moeilijk te ervaren wat het lichaam kan op dit moment alle cellen in het lichaam kunnen hierop reageren. Ook ons zenuwstelsel raakt beïnvloed door onze mentale staat van zijn. Merk de eerst volgende keer eens op of je alleen al elke houding kun voelen zonder te beoordelen of het goed of fout is. Het kan zoveel waarden hebben als je weet hoe het lichaam beweegt op dit moment en dan te mogen ervaren hoe je progressie kan maken.

Zelfreflectie is een ander deel van zelfstudie. Zelfreflectie op wat je doet niet alleen in yoga/asana beoefening maar in alle dagelijkse dingen. Kun je observeren hoe de geest reageert op verschillende situaties. Komt de fysieke of verbale reactie uit het ego of kun je ook afstand bewaren en een ander perspectief bekijken?

Verder kun je alles dat je hoort of ziet in twijfel trekken, zonder paranoïde te worden, en onderzoekend blijven naar wat voor jou werkt. Is dat dieet dat de buurvrouw volgt wel nét zo goed voor jou of heeft jouw lichaam andere behoeftes? Een second opinion van een dokter lijkt soms vreemd maar waarom zou je gelijk iets voor waarheid aannemen? Is dat koffiezet apparaat wel echt de juiste of zijn mijn behoeftes anders? Soms is die zelfstudie er al als we naar onze intuïtie luisteren. Dan is er al dat stemmetje dat je al verteld dat de waarheid wellicht anders is. Dan hoef je misschien alleen maar stil te worden en te luisteren.

Om Shanti.

IMG_0157(Afbeelding sanskrit vertaling van Svadhyaya via palmstone.com)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: