search instagram arrow-down

Hersenspinsels

“Easy” Twist sommige namen van houdingen kloppen niet met de ervaring. Deze twist is voor mij, ookal lijkt het op deze foto misschien niet zo, helemaal niet easy. Mijn ribben raken mijn heupbot wat heel ongemakkelijk is voor lange tijd. Of mijn benen óf mijn schouders blijven niet aan de vloer en zelfs met ondersteuning is het alles behalve ontspannen... Liever een andere houdingen met dezelfde functie 😉
Antagonisten | Ook wel tegengestelden. Warm/koud, zwart/wit, hard/zacht, donker/licht, Yin/Yang. . Ze zijn onafscheidelijk. We kennen het een niet zonder het ander. Hoe kun je weten dat het licht is als het nooit donker zou zijn? . In praktijk op de mat is het belangrijk dat als we stretchen we een tegenhanger zoeken. Zoals het stretchen van de quadriceps waarvoor je de hamstring aanspant (actief/yang) of de knie moet buigen (passief/yin) en andersom. Alleen stretchen is niet waar het lichaam genoeg aan heeft. Spieren aanspannen/activeren zorgt weer voor versteviging. Aan jou als yogi de opdrachten te herkennen wat het lichaam nodig heeft op dit moment.
ANXIETY is een woord in het engels dat zich niet makkelijk laat vertalen in het Nederlands. Het dichtstbij komt wellicht chronische angst... . In een samenleving waarin we altijd AAN staan liggen dit soort emoties die worden aangestuurd door ons sympathisch zenuwstelsel op de loer. Het is voor een mens niet ‘normaal’ om altijd aan te staan. De constante alertheid of er een telefoontje, e-mail of bericht binnenkomt werkt uitputtend. We gaan in de overlevingsstand en kunnen niet meer helder elke situatie die zich voordoet beoordelen. Die automatische piloot noemen we in yoga ook wel Manas welke put uit eerdere ervaringen ipv te anticiperen op wat er werkelijk gaande is. . In yoga proberen we ons para-sympathisch zenuwstelsel te stimuleren door meditatie, pranayama, asana etc. Buddhi noemen het observerende deel van ons wezen. Buddhi is niet hetgeen dat handelt maar observeert en beoordeeld. Het kalmeert het zenuwstelsel zodat we helder kunnen denken en zelfs tot inzicht kunnen komen dat de reactie die we vaak (soms al jaren) hebben op een situatie, zoals het hebben van angst, helemaal niet gegrond is. Pas als we inzien dat ons handelen helemaal geen functie heeft zullen we onze koers wijzigen zonder moeite omdat we inzien dat alleen dat het juiste handelen is.

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english and other languages use the google translate button below)

Als yogadocent zeg je soms een hoop in een les. Soms ook minder. Ik sta zelf bekend om veel woorden. Ik blijf het interessant vinden om dat wat ik leer weer door te geven. Het mooie aan de yogabeoefening dat alles een zelfstudie mag zijn en dat wat je hoort/ziet te onderzoeken naar eigen waarheid. Is wat je wordt verteld ook van toepassing op jou? Heb je dezelfde normen en waarden?

Eerder schreef ik al dat je niet perse in de yogafilosofie hoeft te geloven om de yama’s en niyama’s toe te passen. Zelfs als je heel fysiek het lichaam wil benaderen kun je onderzoekend blijven, rein, tevreden en gedisciplineerd. Je kunt het lichaam ook heel anatomisch benaderen in yogaoefeningen zonder te weten waar houdingen vandaan komen en wat de filosofie er achter is.

Zelfstudie bestaat o.a. uit het nieuwsgierig blijven naar lichamelijke oefeningen. Wat verteld jouw lichaam je vandaag? Onderzoekend blijven naar de manier van bewegen. Ons lichaam verteld per dag een ander verhaal, het is geen dag hetzelfde. Er zijn ook vele factoren die lichamelijke vrijheid stimuleren en belemmeren. Als je druk in het hoofd bent en niet geconcentreerd is het moeilijk te ervaren wat het lichaam kan op dit moment alle cellen in het lichaam kunnen hierop reageren. Ook ons zenuwstelsel raakt beïnvloed door onze mentale staat van zijn. Merk de eerst volgende keer eens op of je alleen al elke houding kun voelen zonder te beoordelen of het goed of fout is. Het kan zoveel waarden hebben als je weet hoe het lichaam beweegt op dit moment en dan te mogen ervaren hoe je progressie kan maken.

Zelfreflectie is een ander deel van zelfstudie. Zelfreflectie op wat je doet niet alleen in yoga/asana beoefening maar in alle dagelijkse dingen. Kun je observeren hoe de geest reageert op verschillende situaties. Komt de fysieke of verbale reactie uit het ego of kun je ook afstand bewaren en een ander perspectief bekijken?

Verder kun je alles dat je hoort of ziet in twijfel trekken, zonder paranoïde te worden, en onderzoekend blijven naar wat voor jou werkt. Is dat dieet dat de buurvrouw volgt wel nét zo goed voor jou of heeft jouw lichaam andere behoeftes? Een second opinion van een dokter lijkt soms vreemd maar waarom zou je gelijk iets voor waarheid aannemen? Is dat koffiezet apparaat wel echt de juiste of zijn mijn behoeftes anders? Soms is die zelfstudie er al als we naar onze intuïtie luisteren. Dan is er al dat stemmetje dat je al verteld dat de waarheid wellicht anders is. Dan hoef je misschien alleen maar stil te worden en te luisteren.

Om Shanti.

IMG_0157(Afbeelding sanskrit vertaling van Svadhyaya via palmstone.com)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: