search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english and other languages use the google translate button below)

Helaas geen recept voor lekkere Spaanse hapjes maar een stukjes over zelf-discipline.

Het derde principe van de Niyamas is Tapas. Tap is het Sanskriet woord voor verhit of opwekkend. Het kunnen verdelen van de juiste energie. In onze yoga practice hebben we de discipline nodig om tot een resultaat te komen. De discipline om steeds weer op onze mat te verschijnen. Om de energie te vinden om te blijven beoefenen wat het resultaat van die dag ook mag zijn. Sommige dagen gaan goed en sommige dagen zijn nu eenmaal minder.

De vraag die ik vraag krijg of hoor is; “Moet ik lenig zijn voor yoga” of de opmerking “Ik doe niet mee want ik ben zo stijf”. Het blijft me zo verbazen dat dit dus blijkbaar is zoals yoga naar de buitenwereld lijkt. Ik blijft dan ook een strijder voor het ontkrachten van dit idee. Want wat is yoga nu eigenlijk. Asana is maar een deel van de yoga beoefening. Een hele mooie en heel nuttige, maar niet het enige. Ook de persoon die zich gemakkelijk in bochten lijkt te kunnen wringen heeft mindere dagen. En wellicht kan zij/hij gemakkelijk een been in de nek leggen, maar is de meditatie net zo sterk of blijft het bij acrobatiek? Is de energie net zo goed naast de mat als op de mat? We moeten proberen dat wat buiten ons om afspeelt van ons af te kunnen zetten. Het doel is niet de asana. De asana is een middel om naar een doel toe te werken.

Het niveau van energie dat we gebruiken in onze asana beoefening verschilt. Het ene moment is de ook verschillend van de ander. Soms voel je je lekkerder in een houding en soms kost iets moeite. Maar behoud de discipline om te observeren wat je voelt. En handel naar wat het lichaam aangeeft op dit moment. Kun je luisteren naar je intuïtie? En niet al je energie te steken in de ene houding en zo de andere snel af te raffelen maar ook aan het eind van je oefening dezelfde energie vinden om geconcentreerd te blijven. Doorzettingsvermogen te creëren om niet op te geven als het een keer niet lukt. En te vertrouwen op het proces wat de uitkomst ook mag zijn.

Daar waar je gedachten naar toe gaan daar stroomt de energie. Positief en negatief. Vind meer zachtheid naar jezelf toe. Verdeel je energie en wees dankbaar voor wat is op dit moment. En geef vooral niet op. Houd een doel voor ogen en wees bereid misschien een omweg te moeten nemen of zelfs te kunnen accepteren dat het lichaam niet in staat is een bepaald iets te kunnen/mogen doen. Wat voel je nú? En kun je daar dankbaar voor zijn?

Om Shanti.

tapas

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: