search instagram arrow-down

Hersenspinsels

“Easy” Twist sommige namen van houdingen kloppen niet met de ervaring. Deze twist is voor mij, ookal lijkt het op deze foto misschien niet zo, helemaal niet easy. Mijn ribben raken mijn heupbot wat heel ongemakkelijk is voor lange tijd. Of mijn benen óf mijn schouders blijven niet aan de vloer en zelfs met ondersteuning is het alles behalve ontspannen... Liever een andere houdingen met dezelfde functie 😉
Antagonisten | Ook wel tegengestelden. Warm/koud, zwart/wit, hard/zacht, donker/licht, Yin/Yang. . Ze zijn onafscheidelijk. We kennen het een niet zonder het ander. Hoe kun je weten dat het licht is als het nooit donker zou zijn? . In praktijk op de mat is het belangrijk dat als we stretchen we een tegenhanger zoeken. Zoals het stretchen van de quadriceps waarvoor je de hamstring aanspant (actief/yang) of de knie moet buigen (passief/yin) en andersom. Alleen stretchen is niet waar het lichaam genoeg aan heeft. Spieren aanspannen/activeren zorgt weer voor versteviging. Aan jou als yogi de opdrachten te herkennen wat het lichaam nodig heeft op dit moment.
ANXIETY is een woord in het engels dat zich niet makkelijk laat vertalen in het Nederlands. Het dichtstbij komt wellicht chronische angst... . In een samenleving waarin we altijd AAN staan liggen dit soort emoties die worden aangestuurd door ons sympathisch zenuwstelsel op de loer. Het is voor een mens niet ‘normaal’ om altijd aan te staan. De constante alertheid of er een telefoontje, e-mail of bericht binnenkomt werkt uitputtend. We gaan in de overlevingsstand en kunnen niet meer helder elke situatie die zich voordoet beoordelen. Die automatische piloot noemen we in yoga ook wel Manas welke put uit eerdere ervaringen ipv te anticiperen op wat er werkelijk gaande is. . In yoga proberen we ons para-sympathisch zenuwstelsel te stimuleren door meditatie, pranayama, asana etc. Buddhi noemen het observerende deel van ons wezen. Buddhi is niet hetgeen dat handelt maar observeert en beoordeeld. Het kalmeert het zenuwstelsel zodat we helder kunnen denken en zelfs tot inzicht kunnen komen dat de reactie die we vaak (soms al jaren) hebben op een situatie, zoals het hebben van angst, helemaal niet gegrond is. Pas als we inzien dat ons handelen helemaal geen functie heeft zullen we onze koers wijzigen zonder moeite omdat we inzien dat alleen dat het juiste handelen is.

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english and other languages use the google translate button below this page.)

Tevredenheid is een keuze hoe je reageert op een bepaalde situatie. Volgens de Yogasutra’s is Santosha zelfs de bron van aller hoogste vreugde.

Als vreugde een keuze is waarom blijven we dan hangen in ongenoegen? Het sluit mooi aan bij een van de eerder besproken Yama’s: Aparigraha (hebzucht). Als we ons ego maar blijven voeden met dat wat niet werkelijk nodig hebben komt er nooit tevredenheid. Dit principe vind je ook in je asana beoefening. In deze tijd waarin yoga ontzettend populair is vinden we het overal en voornamelijk asana’s(houdingen) wat voor mij niet yoga is maar een onderdeel van het geheel, het is zelfs pas de derde stap op het achtvoudige pad. Als je asana beoefening kiest als vorm van beweging is dat natuurlijk helemaal prima het is een prachtige vorm van bewegen. Maar observeer of je meer tevredenheid kunt vinden in je practice.

Wanneer je het lichaam in een houding hebt gebracht hoe reageert de geest hierop? Je vind jezelf verwikkeld in een oordeel als: Dit is oncomfortabel, ik ben niet lenig genoeg en meer van dit soort onnodige ideeën. Nog vaak genoeg zie ik dat er toch een poging gewaagd word het lichaam te pushen in een houding waarop naar mijn mening het lichaam alleen maar een anti-reactie kan geven en hierdoor de houding sowieso niet vordert. We moeten leren ons lichaam te verkennen, herkennen en accepteren. Bij acceptatie dat een houding vandaag ergens begint en eindigt vinden we progressie. We houden zo ons zenuwstelsel veel kalmer. We geven ons lichaam de ruimte om te kunnen reageren op dat wat je van het vraagt.

Vaker in lessen of het nu Hatha, Yin of Yang is herhaal ik dat er vele manieren zijn waarop het lichaam beweegt. Waarom een houding wellicht niet heel diep is. Dit verschilt per dag, week, maand en per persoon. Wellicht ervaar je een extreme stretch of andersom een compressie in een houding en het lichaam beweegt vandaag niet verder. Observeer eens wat je werkelijk voelt. Misschien is het een idee, gedachte of een oordeel die je tegenhoud of je blijft pushen. Met regelmatige beoefening kan je yoga practice vorderen maar wellicht is het lichaam gewoon niet in staat verder te bewegen omdat het anatomisch gezien niet kan. We moeten onszelf blijven herinneren dat plaatjes of de beoefening van anderen geen juiste weerspiegeling is voor waar we op persoonlijk vlak kunnen groeien.

Iemand met heel lenige hamstrings maak wellicht een gemakkelijke vooroverbuiging, maar heeft misschien intern de strijd voor groei omdat het lichaam al op het maximale is. Iemand die geen lenige hamstrings heeft is misschien heel bewust van dit feit en vordert in meditatie en spirituele groei omdat er acceptatie is dat de houding is zoals het is, zelfkennis. Vertrouw in het proces en vind tevredenheid niet alleen in je yoga beoefening maar alle dagelijkse dingen.

Om Shanti.

IMG_0143

(afbeelding ekhart yoga)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: