search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(for english use the google translate button at the bottom of this page)

Aangekomen bij de laatste onder de Yama’s, Aparigraha welke je kunt interpreteren als genoegdoening/ zonder gehechtheid.

In moderne tijden zijn we zo snel gehecht aan materiele dingen. We denken dat we onze behoeftes kunnen opvullen met het kopen of hebben van dingen die extern zijn. Maar het hebben van een nieuwe spullen is zo tijdelijk. Een nieuwe broek is al snel niet nieuw meer of raakt uit de mode en ons ego bedenkt dat de broek zijn waarde heeft verloren en het tijd is voor een nieuwe. We laten ons keer op keer weer verleiden of voor de gek houden.

Het principe Aparigraha is al zo lang gelden opgesteld nog voor de mensheid zo materialistisch was als ze nu is, het is van alle tijden. Moderne technieken wisselen zich in rap tempo af en reclames stimuleren ons nog eens extra dat we dit nieuwe artikel echt nodig hebben het is zó handig, véél groter, véél scherper en geen ander kan dit vervangen. We zien het niet één, niet twee maar meerdere keren en opeens is het artikel in de winkel en de opgeslagen informatie word opgehaald dat het inderdaad onmisbaar lijkt. Een leegte die we ervaren van binnen om welke reden dan ook word opgevuld met het verkrijgen van iets nieuws. Het kost ons moeite om te beseffen dat we niet gelukkiger zullen worden van het verzamelen van materiele dingen

We kopen of vergaren nieuwe spullen en de verzameling word groter. Het stomme is dat we aan onze spullen nog gehecht raken ook. Het herinnerd me aan een voorbeeld die je hoort tijdens een Vipassana retraite. Iemand heeft een waardevol horloge, een erfstuk. Na een tijdje valt het horloge en het ligt in duizend stukken. Het verdriet is ontroostbaar míjn horloge is stuk, míjn horloge dat ik heb geërfd is er niet meer. Nu hetzelfde horloge, van dezelfde waarde in een zelfde betekenis van onze vriend valt stuk en we roepen uit wanneer deze in verdriet is: “Wees dan ook voorzichtig als het zoveel waarde en betekenis heeft, hoe kun je nu zo onbedacht zijn?” Hetzelfde horloge van dezelfde waarde maar het is niet van “mij”.

Yoga en meditatie kunnen een middel zijn om onze blik naar binnen te richten en vanuit ons ware zelf te ervaren en te zien wat we werkelijk nodig hebben en te weten dat alles wat we nodig hebben er al is. Ook hoeft het helemaal niet zo ernstig te zijn als we vaak denken dat yoga en meditatie is. Heb plezier dit maakt het een stuk leuker en makkelijker. Er zijn vele manieren van meditatie maar geef het wel een serieuze kans. Vind een vorm die bij je past op dit moment in je leven. Het zal ook vast weer veranderen.

Naast het losraken van gehechtheid mogen we ook dankbaarheid beoefenen. Dankbaar voor dat wat we al hebben en wellicht op die manier te zien dat we niet nóg meer nodig hebben. Misschien komen we er zelfs achter dat we van veel dingen afscheid kunnen nemen. Fysiek, mentaal én emotioneel.

Om Shanti.

aparigraha

(Afbeelding via google)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: