search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english or ither languages use the google translate function below this page)

Wellicht in het hedendaagse leven de meest besproken of controversiële van de Yamas. Brahmacharya word veelal vertaald als celibaat. Mijn mening is dat alles toegepast mag en kan worden naar huidige tijd. De wereld veranderd soms ten goede en soms zijn we er slechter van af. Celibaat is anno 2017 misschien wat achterhaald omdat we seksualiteit heel anders gebruiken en interpreteren dan 2 eeuwen voor onze jaartelling.

Toch wil het ons iets zeggen over beperkingen. Onze zintuigen zijn vaker afgesteld op wat we denken dat we willen. We willen een bepaalde beeld zien dat plezierig is. We eten graag dat wat ons smaakt. We luisteren muziek die we zorgvuldig uitkiezen. We ruiken graag hetzelfde als een bekend persoon of verfrissen ons huis met een fijne geur. En we voelen het liefst die zachte cashmere wol op de huid ipv rauw linnen. Er is voor ons een hele hoop comfort gecreëerd. Maar de keuze is zo ruim dat ons er ook snel in kunnen verliezen.

Als we het betrekken op onze asana beoefening dan zijn we zelfs daar geneigd de ogen open te houden om een soort controle te behouden over wat we zien. Soms komt die uit een andere hoek zoals een trauma en is ons zenuwstelsel er zo op gericht dat we alert blijven op die manier. Over deze vorm heb ik het nu niet. We zoeken steeds afleiding wanneer er een stilte valt en kijken om ons heen soms om bevestiging te zoeken dat een ander dat ook zo ervaart. Hier komt zo snel een oordeel over jezelf of een ander. Wat als we de aandacht naar binnen richten en daar proberen in de ervaring van het huidige moment te zijn? Dat is zeker mogelijk met open ogen als je daar een focus kunt vinden in de vorm van een Drishti(vertaald als inzicht/visie/intelligentie een concentratiepunt waarvan er bij Ashtanga van Pattabhi Jois 9 klassieke versies zijn zoals puntje van de neus, derde oog en navel.)

Het mooiste voorbeeld dat ik kan geven uit de lessen die ik heb gegeven is het gebruik van muziek. In mijn lessen gebruik ik geen tot nauwelijks muziek (soms als ontspanning bij Yin/Restorative) Hiervoor kies ik bewust. Het geeft ons de ruimte niet steeds afgeleid of we te raken door die geluiden. In ons dagelijks leven zijn er al zoveel geluiden om ons heen. En zelfs als je in de les geen muziek gebruikt blijven er geluiden van de buitenwereld die we dan opeens als storend ervaren. In het begin dat ik les gaf werd er vaak naar gevraagd waarom ik geen muziek gebruik en inmiddels is het zo gewoon dat er zelfs ervaringen zijn waarbij muziek tijdens een andere les als storende factor ervaren werd.

Wat we onszelf moeten aanleren is dat we onze zintuigelijke genoegen leren beheersen. Als je iets eet dat een enorme favoriet is geniet ervan maar zonder overdaad. Leer luisteren naar het lichaam wanneer het genoeg is. En leren te genieten van minder ipv spijt te hebben naderhand. Ook als we geprikkeld raken door een vriend of familielid die iets nieuws geeft gekocht (neem de nieuwste iPhone) bij onszelf te blijven en niet te denken dat ook wijzelf die nieuwe telefoon nodig hebben.

Leer genieten van kleinere dingen. Leer jezelf zelfbeheersing aan en verbind je aan je ware essentie. Geniet maar dan voor op langere termijn. Zodra we leren wat we werkelijk nodig hebben en vele andere dingen slechts bijzaak zijn en die ons niet verbinden met de ware kern van ons Zijn raken we los van dat wat ons vasthoud. We raken bevrijd van karma, bevrijd van lijden. We vinden rust en bezinnen.

Hoe je de seksualiteit hierin interpreteert laat ik aan een ieder. Maar ook hierin vind je zelfbeheersing. Laat het niet worden tot een machtsmiddels. Laat het een energie zijn die elkaar kan verbinden.

Snel rond ik het stuk af voor het laatste principe van de 5 Yamas, Aparigraha.

Om Shanti.

 

IMG_0119

Sanskriet vertaling van Brahmacharya via yisforyogini.com

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: