search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english or other languages use the google translate function below this page)
“Deze houding is vast niet zoals het hoort”, “Ik ben zo stijf ik kan mijn tenen niet eens aanraken”, “Is het wel normaal dat ik zoveel stretch ervaar?”, “Mijn geest is zo snel afgeleid ik ben geen goede yoga/meditatie beoefenaar”, “Ik wilde naar de Hatha Flow gaan maar ik switch naar Yin mijn lichaam is vast niet gemaakt voor die actieve vorm van yoga”. Dit soort gedachtes en ideeën komen zo vaak voor wanneer we yoga en meditatie beoefenen. Maar wat is het doel van yoga? Afgelopen week was daar het onderwerp en de tweede Yama: Satya – waarheidslievendheid of waarheid spreken. (Lees over de eerste Yama in een vorige blog)

Er zijn zoveel dingen die gebeuren vanaf onze geboorte zoveel indrukken en impulsen of invloeden dat vaak ons ware zelf verhuld gaat achter vele lagen. En die lagen kunnen zich uiten in onvrede naar onszelf en naar anderen. Maar als we de tweede Yama erbij halen die voor ons yoga beoefenaars is opgeschreven dan moeten we eerlijk blijven aan ons ware ik. Dit kost moeite en vergt tijd. Als je bedenkt dat als die lagen eerst moeten worden afgepeld we soms nog een flinke weg te gaan hebben. In je asana beoefening kun je al een deel van die werkelijkheid vinden. Wie verteld jou hoe een houding er uit moet zien? Wie zegt dat je voeten heel wijd moeten staan? Is het niet een wijzer idee je op de adem te richten, daar al te voelen of deze vast komt te zitten in een houding en je daaraan ziet of hoort dat een houding teveel is op dit moment en je waarheid vind in het feit dat de houding voor nu aangepast mag worden.

We zijn zo erg aangeleerd in competitie te gaan met onszelf en met anderen. ‘Een actieve geest is een waardevolle geest’ zijn van die dingen die je hoort op school, je werk etc. Die actieve geest raakt soms ook overactief. We kunnen niet het onderscheid meer maken in wat is vooruit kan helpen en waar we een stap terug zouden moeten nemen. Als je dan naar een yogales gaat geef jezelf die tijd van rust en stilte, hiervoor hoef je echt geen Yin of Restorative yoga te doen het kan zelfs in een stevige Vinyasa Flow. Maar sta stil in het nu. Wat voel je op dit moment? Wat verteld je lichaam jou? En kun je luisteren naar die boodschappen en signalen?

Alleen jij kan voelen waar een stretch begint en eindigt. En daar zijn die negatieve gedachtes weer waarin we willen doen wat een buurman of buurvrouw op de mat naast ons doet of een docent die zichzelf kan dubbelvouwen. “Ik moet toch op zijn minst in de buurt komen daarvan.” Waarom? Wat is het nut van dat willen wat een ander kan? Wees trouw aan jezelf op je eigen mat. En kun je dan de werkelijkheid zien? Wat komt er op als we die stilte ervaren in een asana beoefening en wat probeer je weg te duwen of te negeren?

Er is ook het tegenovergestelde van heel veel willen doen waarin we de waarheid zijn verloren en opgegeven hebben. We liever rustige en relaxte dingen doen. In een asana 50% geven en daar al tevreden zijn of altijd een Yin les kiezen terwijl die Vinyasa flow heel hard nodig is om het lichaam te stimuleren. Dan hebben we misschien een schop onder onze kont nodig.
Het zijn niet alleen fysieke dingen waarin we waarheid kunnen herkennen maar ook mentaal en emotioneel. Als er dingen zijn die je verbergt, en niet eens voor een ander, waarin je niet oprecht bent aan jezelf beïnvloed dat al je energie. En zeker in yoga en meditatie beoefening blijven kwesties naar boven komen tot ze een oplossing vinden en het opgaat in het niets. Tot die tijd ondervinden lichaam en geest blokkades puur omdat we onszelf een verhaal vertellen die de werkelijkheid verhult.

Begin met het luisteren naar jezelf. Breng die aandacht naar binnen. Je doel zou niet moeten zijn in Yoga Magazine te komen, super slank en de meest gelikte outfit. Mijn idee is dat daar niet yoga voor is bedacht. En zelfs als dat wél je doel is, wees eerlijk en haal alles er uit wat er in zit zonder jezelf te verloochenen. Werk hard maar luister. Is vandaag de dag dat je misschien liever 80% wil doen of voor 200% wil werken? Wat verteld de ware intentie van het hart?

Mijn boodschap blijft: Wees eerlijk naar jezelf, voel en adem.
Om Shanti.

Sanskriet vertaling van Satya via Pinterest.

One comment on “Satya – Waarheidslievendheid (2)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: