search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english or other languages use the google translate function below this page)

Vorige week ben ik begonnen in mijn lessen de Yogasutras te introduceren. Beginnend bij de 5 Yama’s (dat wat je als yoga student beter niet kan doen) en de 5 Niyama’s (dat wat je als Yoga beoefenaar beter wél kan doen) Op het internet, in bladen en in boeken is veel te vinden over deze eerste 2 stappen van het achtvoudige pad dat Patanjali voor ons 2 eeuwen voor de jaartelling heeft opgesteld. Ik geef graag mijn visie en dat wat in de lessen ook naar voren komt.

De eerste Yama is Ahimsa, A- (niet,geen) Himsa (geweld,letsel,leed) Vaak word dit gelinked aan vegetarisme dat past natuurlijk heel goed bij een yogisch dieet. Maar die geweldloosheid kun je op zoveel vlakken terugvinden en toepassen.  Begin eerst bij jezelf.

Een vorm geweld zie ik vaak terug in een les waarbij ik waarneem dat een houding geforceerd word zoals bijvoorbeeld Paschimottanasana (zittende vooroverbuiging) natuurlijk is het mooi als je borst daarbij op de benen rust. Maar bedenk je eens wat de functie van die houding is? Is het doel werkelijk jezelf dubbelvouwen? Gaat het helpen jezelf aan je tenen voorover te dwingen? Misschien wel, maar vaker helemaal niet. We gebruiken verkeerde manieren om een stretch te ervaren volle 100% stretch en pas dan is voor onze ego de stretch goed. Ik stuur zelf liever aan op rust en ontspanning waarbij je het lichaam verkent en dan kunt aanvoelen waar jouw stretch begint en eindigt. Dit is vaak al een hele grote opdracht.

Een vooroverbuiging is zelfs een houding waarbij men naar binnen gericht is, te observeren waar de geest zich bevind, de adem te volgen en te wachten tot er iets is dat naar boven komt. Een sensatie, een emotie of welke ervaring dan ook. In die observatie waarom zou je jezelf dan zo voorover dwingen i.p.v. buigen? Ik ben me altijd bewust dat men yoga op verschillende manieren kan benaderen de een wil graag leniger worden en ziet het puur als work-out, TOP! De ander ziet het als een verkenningsreis waar je lichaam naar toe mag bewegen en hoe de geest hierop reageert.

In beide gevallen kun je bewust blijven van Ahimsa. Want als je blijft observeren waar die drang naar pushen vandaan komt merk je wellicht op dat het uit competitie voort komt naar een ander of naar jezelf toe. Maar voor wie moet je je bewijzen? Waarom niet iets minder doen en rustig ademen tot er zelfs dan iets ontstaat.

Als iemand na de les naar mij komt en verteld dat iets wat ik zei heel toepasbaar is op hem of haar dan moest dat zo zijn. Natuurlijk zijn er ook dingen die altijd toepasbaar zijn op elke situatie en net is hoe je ze interpreteert(denk aan dagelijkse horoscopen in de krant waarbij Leeuw misschien net zo toepasbaar is voor jou als Ram). Maar dat wat ik zeg in een les bereid ik niet voor, wel de les zelf, maar woorden komen vaak vanzelf door een ervaring die je zelf hebt of dat wat iemand in een les doet of wat je waarneemt en daar mooi op aan kan sluiten. Zo blijft een les eigen en voor elke groep ook anders.

Iemand gaf in die week aan dat die geweldloosheid zo toepasbaar is op dat moment in het leven waarbij op persoonlijk vlak een grote strijd gaande was. Daarop volgde ook een vraag die ik vaker krijg. “Is er een volgorde waarin in een workout of yogales zou moeten doen? Kan ik na Yin gaan hardlopen of moet het echt anderom?” Mijn persoonlijke idee daarop is luister naar jezelf. Soms geeft een yogales ontspanning maar soms ook energie. Als die behoefte opkomt om iets heel actiefs te doen na een les ga mee op dat gevoel! Ren! Hol! Vlieg! Maar houd het geweldloos. Merk op of er een patroon ontstaat waarbij de stilte van yoga confronterend is en je dan snel iets anders wil doen. Ook daarin; vind Ahimsa.

Om Shanti.

Sanskriet vertaling van Ahimsa via Pinterest.

One comment on “Ahimsa – Geweldloosheid (1)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: