search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(For english or other languages use the google translate link below the page)

 

Na het boek van David Emerson gelezen te hebben: ‘Trauma verwerking door yoga.’ Was ik zo geïnspireerd over hoe mooi dat kan zijn wat ik al doe. En toen ik begin dit jaar een workshop zag van dezelfde man/organisatie wilde ik heel graag meer weten.
Ik heb het een paar dagen laten bezinken maar wat een mooi middel om iemand te kunnen helpen. Afgelopen weekend volgde ik de workshop “Trauma Sensitive Yoga” het is een workshop als voorbereiding op een teacher training van het Trauma Centre.(TCTSY) Met een open mind ben ik er in gegaan en toch was er een verrassing over de werking en methode vanuit het centre en voor wie het nu werkelijk bedoeld is.
Een kleine inleiding is wellicht handig. Het Trauma Centre is ontstaan uit idee van David Emerson (yogadocent) en Bessel van der Kolk (professor psychiatrie en voorloper in de studies naar complexe trauma’s) Samen hebben zij in 2002 een manier ontwikkeld door te luisteren en te leren van hun clienten specifiek slachtoffers van langdurig seksueel misbruik in jongere jaren. De methode die dus gebruikt wordt door het Trauma Centre is door en voor hén gemaakt die dit nodig hebben. Wat een gespecialiseerde en onder supervisie(van het trauma centre) yoga docent kan doen is samen met de client op open en vragende wijze onderzoeken of er weer een verbinding gemaakt kan worden tussen lichaam en geest. De ontwikkeling van het trauma centre en de behandel methode blijft verder gaan net als de evolutie niets hetzelfde blijft en we open moeten blijven voor nieuwe manieren en situaties.
Voor de docent maak het geen verschil wat de uitkomst is tijdens een sessie omdat het niet om de docent draait maar om de client. De docent die de yogales geeft heeft geen belang bij wat het trauma is of wat het verhaal er achter mag zijn.(mits dit natuurlijk ter sprake komt vanuit de client zelf) Dit wordt behandeld door een psycholoog waarbij de client onder behandeling is.
Wat voor mij heel moeilijk was is het vereenvoudigen van wat je al beheerst. Niet; ‘Zet je rechtervoet hier en linkervoet daar, breng je schouders in lijn met je heupen en handen schouder hoogte.’ Maar veel uitnodigender werken als: ‘Wanneer je wil maak je een brede stap, hoe groot die stap is laat ik aan jou. Als je wil mag je wat lengte ervaren in je bovenlijf en heb je de keuze om je armen omhoog te brengen.’ Het doel in yoga voor trauma patiënten is niet alignment. De houding doet er niet toe maar de ervaring van beweging en houdingen en vertrouwd raken met het lichaam en keuzes die je hebt. Ik had het geluk te kunnen oefenen met hele lieve mensen die heel eerlijk en open waren, we tot hele goeie vragen kwamen en het ons aan het denken zette over de methode en ook wat wij kunnen betekenen of onszelf kunnen leren.
Het enige en ultieme doel van het Trauma Centra is het herstellen van het herkennen van sensaties in het lichaam (interoceptieve signalen) en hierop weer leren te reageren. Bijvoorbeeld het gevoel hebben van honger en weten dat de reactie daarop is dat je wat moet eten. Weten dat jouw lichaam van jou is en van niemand anders.
Ik wil duidelijk stellen dat ik nu veel geleerd en ervaring heb met Trauma werk maar mezelf absoluut geen trauma yoga docent kan en mag noemen. Hiervan ben ik nog een heel eind verwijderd. Wie weet komt het ooit tot het werkelijke werken met of voor trauma patiënten en wie weet helemaal niet. Wel kan ik elementen hieruit toepassen in diverse lessen die ik al geef of nog ga geven soms duidelijk en soms misschien subtiel.
Wil je meer informatie over de werking van het trauma centra of iets anders volgen hieronder enkele links.
Mijn onderzoek en weg blijft zich ontwikkelen. Ik had vóór de cursus nog niet al mijn boeken kunnen lezen dus wie weet wat die inzichten nog gaan brengen.
Om Shanti.

 

 

Trauma Centre

Bessel van der Kolk

Yoga Clinic UK

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: