search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Sociaal geaccepteerd maar schadelijker dan je denkt. Het is een van de meest voorkomende verslavingen en dus een drug. Ik dronk mijn laatste glas ergens in 2013. Bij mijn eerste meditatie retraite was een van de regels dat je geen alcohol mocht gebruiken tijdens de 10 dagen, niet de moeilijkste opgave tijdens de cursus maar wel een heel bewuste keuze van de organisatie. Hier was de reden dat alcohol de geest vertroebeld en je geen pure sensaties kunt observeren als er een scherm/gordijn voorgehouden word.

We vinden het heel gewoon om een glaasje te drinken. Biertje? Of het cadeau geven of krijgen van een fles wijn. Alcohol is overal en blijkbaar heel gewoon. Ik moest wel een beetje lachen om de anti-rook reclame waarin een BN-er met kinderen op onderzoek uit gaat naar de verkooppunten van sigaretten en dat er op meer punten sigaretten verkocht word dan brood. Roken ligt al een hele tijd onder de loep, en dan te bedenken dat het niet eens heel lang geleden is dat men dacht dat ook roken goed was voor de gezondheid. Bewustmaken van slechte gewoontes is een stap in de juiste richting.

Je voelt je “losser” met een glas wijn of praat “makkelijker” na een biertje. Maar waarom is dat? Alcohol is een product van de natuur dat wordt gevormd door een gistingsproces van bijvoorbeeld gerst(bier) of druiven(wijn). Door te verhitten en dan weer af te laten koelen ontstaat er een hoog of laag alcoholpromillage wat distilleren(niet natuurlijk) heet denk aan Vodka/Jenever.

Wanneer je alcohol drinkt komt het eerst terecht via de slokdarm in de maag. Daarna wordt een deel omgezet en het andere deel komt onverteerd in het bloed terecht en wordt verdeeld over ons lichaamsvocht. In circa 10 minuten begint alcohol te werken op de hersenen en beïnvloed het je gedrag.

Verschillende instanties komen nu met onderzoeken of adviezen die al weer anders zijn dan jaren geleden. Het voedingscentrum (waarmee ik over het algemeen zelf niet vaak eens ben) geeft aan dat er bij het nuttigen van 1 glas alcohol per dag zeker kans is op het verkleinen van chronische ziekten maar dat je met dat zelfde glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot. De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen of je nu man of vrouw bent.

Het Trimbos instituut (landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) adviseert dat geen alcohol drinken altijd een betere keuze is en je beter een juist dieet kunt volgen als je een verbetering zoekt voor chronische ziekten. Ook adviseren zij jongeren onder de 18 geen alcohol te nuttigen i.v.m. ontwikkelen van de hersenen.

De stof alcohol (ethanol) is een kankerverwekkende stof (carcinogeen). Er is dus ook een verhoogd risico op diverse soorten kanker. Denk aan mond-, keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker. 3 op de 100 mensen overlijd in Nederland aan kanker waarbij een te hoog alcohol gebruik de hoofdreden was.

Je lever brengt het er het slechtst vanaf onder alcoholgebruik. Omdat de lever hard moet werken om alcohol af te breken heeft het geen tijd om andere stoffen af te breken. Het afbreken van vet is bijvoorbeeld niet mogelijk wat kan lijden tot leververvetting, een vergrote lever of ontsteking. Doordat de hersenen vochttekort hebben bij gebruik van alcohol is het denkvermogen een stuk trager en je kunt je minder snel aanpassen wanneer je ergens op moet reageren. Langdurig gebruik kan leiden tot permanente hersenbeschadiging(Korsakov).

Er wordt vaak gezegd dat alcohol (vooral rode wijn) goed voor het hart is. Een heel duidelijk artikel over deze fabel en het ontstaan ervan zie je in deze link, alsmede het feit dat de in 1990 bedachte slogan “geniet, maar drink met mate” door mensen te vrij ingevuld kan worden: Artikel DeMorgen.be

Wat feiten en cijfers op een rij (Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2015): (*) 8 op de 10 Nederlanders drinken, tot late leeftijd (vanaf 75 neemt het aantal af) (*) Volgens verkoopcijfers is er in afgelopen jaren een daling zichtbaar in de consumptie van alcohol per hoofd van de bevolking. Per persoon drinkt met 7 liter pure alcohol per jaar. (*) Tussen 2011 en 2015 is het aantal scholieren (12 t/m 16) dat ooit alcohol heeft genuttigd gedaald van 66% naar 45%. (*) De naleving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol is sinds de ophoging van 16 naar 18 verslechterd. Slechts 22% van de aankooppogingen werd nageleefd. (*) 1 op de 10 drinken scholieren zegt de alcohol zelf gekocht te hebben en 17% laat het door een ander kopen. 2/3 van de jongeren krijgt de alcohol van vrienden, broers en zussen of ouders. (*) Het aantal cliënten bij de verslavingszorg met een primair alcoholprobleem schommelt de afgelopen 10 jaar rond hetzelfde niveau. Het aandeel van 60plusers stijgt. (*) Het aantal alcohol intoxicaties onder jongeren behandeld door een arts in het ziekenhuis is sinds 2010 rond de 700 per jaar. Het aantal jongeren dat wegens overmatig gebruik bij een kinderarts beland is sinds 2014 licht gestegen. (*) Volgens schattingen waren er in 2013 tussen de 60 en 135 verkeersdoden als gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. Eerdere schattingen zijn helaas niet gemaakt.

Alcohol per glas: (voor regelmatige drinker, mensen die minder vaak drinken hebben een sterker effect) 1-3 glazen (o tot 0,5 promille) Hartslag en adem versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Je reuk, smaak en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder snel pijn. Eetlust neemt toe en je moet vaker plassen. 3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille) Stemming en gedrag veranderen. Zelfoverschatting. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen, situaties beoordelen gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas word minder en je ervaart ‘tunneleffect’. 7-15 glazen (1,5 tot 3 promille) Alle effecten versterken. Emoties worden sterker en zelfkritiek verdwijnt. Gezicht wordt rood, zwelt op en pupillen vergroten. Misselijkheid kan opkomen en braken tot gevolg. 15-20 glazen (3 tot 4 promille) Je zintuigen verdoven en je raakt in de war en afwezig ze dringen nauwelijks tot je door. 20-25+ glazen (4 promille en hoger) Je ademhaling en polsslag vertragen zeer sterk waardoor coma tot gevolg kan zijn en de dood kan volgen door alcohol vergiftiging of hartstilstand.

Ik zal de laatste zijn die iemand anders iets verbied tot zich te nemen. Maar wanneer je het doet doe het dan wel met bewustzijn wat je jouw lichaam toedient, waarom en hoeveel. Ik heb voor mijzelf besloten dat alcohol niet nodig is en het mij ook niet gelukkiger of beter maakt.

Om Shanti.

 

071a9044-9dee-4215-a34a-033245ab8ed6

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: