search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wat een goede inspiratie. Ik heb zelf niet veel met de kleur oranje. Maar als Nederlander ontkom je er eigenlijk nooit aan. Zeker niet rond koningsdag. Een landelijk spektakel waarin bijna alles wel in een oranje versie voorbij komt. Omdat er weinig tot geen yogalessen gegeven worden op deze uitbundige dag was het verzoek de avond vóór koningsdag een les te verzorgen met dit thema. Wat doe je als yogadocent met koningsdag als thema?? Maar in een ochtend meditatie kwam het tot mij toen ik de focus had richting Svadhisthana Chakra. ORANJE!

Elke Chakra kent meerdere kenmerken waaronder een kleur. Elk kenmerk is gecreëerd om de focus of kwaliteit van de desbetreffende Chakra te erkennen of stimuleren. Een mooi thema om de Yin les van die dag mee te vullen. Ik pakte mijn aantekeningen vanuit mijn opleiding er bij en zocht nog wat meer informatie die ik in de loop van de jaren verzameld heb over de Chakra’s en kon zo mooi de les vormgeven.

Svadhisthana is Sanskriet voor “de verblijfplaats van hetzelf”. Gelegen langs de wervelkolom bij het heiligbeen en wordt daarom ook wel heiligbeenchakra genoemd. Elke Chakra opent zich vanaf de wervelkolom als een bloem naar de voorkant van het lichaam waarbij deze opent naar de onderbuik. Het staat ook wel in verbinding met de genitaliën en heeft daarom ook invloed op de seksualiteit.

Naast de kleur oranje, welke overigens gevormd word door de onder en bovenliggende elementen van Muladhara Chakra(aarde/rood) en Manipura Chakra (vuur/geel), is het element dat wordt toegekend aan het tweede Chakra: Water. Je kunt je voorstellen hoe water de onder en bovenliggende kleuren kan absorberen en het mengt tot de kleur die rood en geel samen maken.

Creativiteit is bijna de grootste focus van Svadhisthana Chakra. Het zit in onze natuur om te creëren. Creatief kun je je uitlaten in koken, schrijven, zingen, muziekmaken, dansen, tekenen etc. alles dat we kunnen maken of creëren. Elke keer als we ruwe materialen nemen, fysiek of mentaal, en we ze in iets nieuws veranderen, gebruiken we creatieve energie. Jammer genoeg wordt naar mate we ouder worden die creativiteit niet altijd verder gestimuleerd. Het innerlijke kind dat in elk van ons altijd aanwezig is word onderdrukt door allerlei invloeden. We leren dat sommige expressies niet meer passend zijn en we “volwassen” worden of leren te volgen wat “juist” is. Het innerlijke kind schuilt met de emotie van creativiteit ook in Svadhisthana Chakra. Om deze Chakra te stimuleren zouden we dus creativiteit moeten uiten op een bijna kinderlijke manier. Dit kost velen heel veel moeite uit schaamte of angst om los te kunnen laten. Maar bedenk je eens voor wie je het moet vasthouden? Al die spanning die zich concentreert rondom ons bekken komt muurvast te zitten en lichamelijke klachten kunnen zich hierdoor uitten maar ook de creativiteit en zin naar nieuwe ontdekkingen stopt.

Een goede oefening zou kunnen zijn weer eens te spelen als een kind. Een wilde tekening te maken zonder enige logica. Open en eerlijk, ontvankelijk voor alles dat nieuw is en ontdekkend. Helemaal niet bang om te falen want de uitkomst doet er niet toe maar de ervaring van het creatief proces wel. En wat als het eindresultaat esthetisch gezien niet mooi is? So what? Ben je niet tevreden met het eindresultaat, begin opnieuw. Er zit eindeloos veel creativiteit in ieder van ons, gebruik het en wie weet waar het toe leidt.

Gebalanceerd leidt Svadhisthana een gevoel van welzijn, uitbundigheid, plezier en vrolijkheid. Wanneer de Chakra uit balans is kun je te maken hebben met emotionele instabiliteit, angst voor verandering, seksuele disfunctie en verslavingen. Een blokkade in Svadhisthana Chakra kun je op verschillende manieren openen. Door beoefening van yoga (Asana’s), meditatie, mantra’s, kleuren, geuren, geluiden, edelstenen en veel meer. Er zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen de energie in balans te brengen en Prana (levensenergie) vrij te kunnen laten stromen langs alle Chakra’s

Voorbeelden van Asana’s die Svadhisthana Chakra stimuleren zijn: Baddakonasana (geboden hoekhouding), Bhujangasana (Cobra houding), Eka Pada Rajkapotasana (één benige koningsduif houding), Malasana (Yogi squat), Supta Virasana (slapende krijger), Utthita Trikonasana (staande hoekhouding).

De Mantra die bij deze Chakra hoort is Vam. Door de vibratie van de klank Vam word de Chakra weer uitgelijnd langs de wervelkolom of de vibraties brengen emoties naar boven de geobserveerd mogen worden om ze zo te kunnen verwerken. Ook meditatie op het gebied waar de Chakra zich bevind of waar de bloem naar opent werkt stimulerend. Of affirmaties zoals “Ik heb recht of liefde en plezier”, “Ik ben tevreden en gelukkig”. Ook meditatie op de Hindoe god Varuna (God van de hemel en oceanen) kan voor iemand werken. Met alle stimulerende factoren moet rekening gehouden worden dat niet alleen goede dingen boven komen maar ook minder leuke dingen aan het licht mogen komen. Wees open en eerlijk.

Geuren die passen bij Svadhisthana zijn Gardenia en Jasmijn of combinatie geuren van sandelhout, rozengeur, ceder, sinaasappel en amber. Edelstenen die goed werken zijn o.a. amber, hematiet, tijgeroog en barnsteen. Geluiden die mooi zijn om te gebruiken kun je overal vinden. Bijvoorbeeld een muziek geluid met een frequentie van 417Hz, de frequentie waarbij de Chakra stimulans vind. Er bestaan ook diverse instrumenten die een specifiek geluid geven voor Svadhisthana Chakra. Alsmede het geluid van water.

Laat je creativiteit ongestoord stromen als het water dat zich door niets laat tegenhouden. Kijk eens of je kunt loslaten wat je tegenhoud en het heden te accepteren zoals het is zonder de ego te gebruiken en vind wat jou kan stimuleren of leidt tot inzicht.

Om Shanti.


(Zes bladige lotus met de letters ba, bha, ma, ya, ra en la. Het element water is gesymboliseerd door de halve maan/cikkel)

(Hindoe God Varuna op zijn rijdier de krokodil)


(Locatie van Svadhisthana Chakra langs de wervelkolom)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: