search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Een veel voorkomende klacht in alle lessen die ik geef, lage rugpijn. Ongeveer 26,9% van de Nederlanders ondervind deze pijn. Deze pijnen hebben verschillende oorzaken waaronder hernia, vastzittende of beklemde wervel, infectie, breuk, scoliose, overgewicht, osteoporose, slaaptekort etc. en voor sommige kan zelfs geen specifieke oorzaak gevonden worden. Niet iedereen ondervind constante last en ook de hevigheid ervan varieert sterk per persoon. Voor 3 op de 10 mensen vormt de rugpijn een belemmering in hun dagelijks leven.

Andere oorzaken van lage rugpijn kunnen komen door de houding van iemand, overbelasting (tillen), te weinig belasting, verstoorde stabiliteit, beenlengte verschil, en spanning/stress. Wanneer klachten 3 maanden of langer aanwezig zijn word er gesproken van chronische lage rugpijn. Soms is de dan al oorzaak verholpen, na bijvoorbeeld overbelasting door een aanhoudende zittende houding, maar houd de pijn nog steeds aan. Bij chronische pijnen is dan ook vaak sprake van meerdere oorzaken.

Wanneer de klachten zelf niet te herleiden zijn is het altijd raadzaam een professional om raad te vragen. Vaak kunnen rugklachten verholpen worden maar vooral chronische klachten zijn moeilijk te behandelen. Wanneer de oorzaak gevonden is kun je een juiste behandeling kiezen. Dit kan zijn fysiotherapie maar ook kun je doorverwezen worden naar een neuroloog, deze kan de zenuwpijn gericht behandelen. Maar het allerbelangrijkste is dat je niet stil komt te zitten. Blijf in beweging en zoek passende oefeningen.

Met Yoga en Pilates kun je ook een heel eind komen mits de docent je genoeg aandacht kan geven. Waar ik in elke les op aanstuur is dat je zelf ervaart wat het lichaam aangeeft. Kun je luisteren wat te veel is en waar je opties mag nemen? Er zijn mensen die dit kunnen en zij zullen hierdoor sterker worden of profijt vinden bij deze beoefening. Er is echter een groot deel die het contact tussen hoofd en lichaam kwijt zijn en deze mensen hebben andere hulp nodig. Restorative Yoga (een herstellende en passieve yoga) is bijvoorbeeld een optie die je dan kunt nemen om het lichaam die rust te geven zodat het mag helen. Hierin ondersteun je het lichaam op elk willekeurige plek zodat er geen deel los hangt of raakt en dus onnodige spanning ervaart. Hierdoor komt het lichaam en vooral het zenuwstelsel tot rust en werkt het net als Yin Yoga in op de diepere weefsels en op een dieper niveau van zijn, begeleid door een ademhaling.

In onze slaap herstelt onze wervelkolom. Terwijl we slapen komen niet alleen de spieren tot rust maar ook de tussenwervelschijven welke ontlast dienen te worden van de dagelijkse druk. De tussenwervelschijven beschermen je wervels wanneer je er druk op uitoefent bijvoorbeeld bij het tillen van zware objecten. De tussenwervelschijven kun je zien als kussentjes die gevuld zijn met vocht en terwijl wij druk op die schijven uitoefenen verminderd dit vocht. Tijdens onze slaap vult zich dat weer aan bij een juiste slaaphouding. De ideale slaaphouding is dan ook op de zij in de zogenoemde foetus houding met de benen gebogen tot maximaal 90graden de bovenste arm rustend op het lichaam en onderste arm vooruit gestrekt. Op de buik slapen is door onderzoekers ook uitgewezen minder effectief te zijn voor de wervelkolom omdat de wervelkolom niet voldoende ondersteund wordt. Op de rug slapen kan effectiever zijn mits het matras niet te hard is. Een juist matras kan dus essentieel zijn.

Voorkom zelf lage rugpijn door rekening te houden met: 1) Juiste houding tijdens zwaar werkt. Laat het hele lichaam meewerken in tillen en niet alleen vanuit de rug. 2) Neem bij zittend werk voldoende pauze. Zitten op een stoel is een veel slechtere houding voor het menselijk lichaam dan we denken. De belasting voor het lichaam is hierin onjuist verdeeld zodat er druk komt te staan op diverse punten die zwakker zijn en onze houding kunnen verslechteren. 3) Zorg voor ee gezond gewicht. 4) Houd je conditie op peil door te bewegen en te sporten (bijvoorbeeld Yoga) zoek eventueel begeleiding in je sport als er toch lichamelijke klachten opkomen. 5) Zorg voor een juiste ondersteuning bij het slapen zodat de wervels voldoende rust krijgen. 6) Vermijd langdurige stress.

Om Shanti.

2 comments on “Lage rugpijn

 1. Ha Rodger,

  Duidelijk artikel. Recentelijk hebben wij ook een artikel gepubliceerd m.b.t. mogelijke oorzaken en gevolgen van lage rugpijn.

  Een mogelijk interessante toevoeging in dit stuk is wellicht een scheefstand van het bekken als oorzaak van rugpijn. Een scheef bekken ziet men namelijk niet met het blote oog, maar een klein verschil kan grote gevolgen hebben, omdat andere lichaamsdelen het disbalans automatisch corrigeren wat weer tot overbelasting van deze spieren veroorzaakt.

  Goed om te lezen dat ook andere praktijken (zoals jij) informatieve artikelen delen, zodat dit onder belangstellender meer onder de aandacht kan worden.

  Vriendelijke groeten,

  Dalicia van Osch

  Like

  1. Bhaskaraya Yoga schreef:

   Bedankt voor het delen! Heel interessant ook weer. Ik houd er van dingen uit verschillende hoeken te benaderen.

   Like

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: