search instagram arrow-down

Hersenspinsels

FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿
“Easy” Twist sommige namen van houdingen kloppen niet met de ervaring. Deze twist is voor mij, ookal lijkt het op deze foto misschien niet zo, helemaal niet easy. Mijn ribben raken mijn heupbot wat heel ongemakkelijk is voor lange tijd. Of mijn benen óf mijn schouders blijven niet aan de vloer en zelfs met ondersteuning is het alles behalve ontspannen... Liever een andere houdingen met dezelfde functie 😉

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Yoga en hooikoorts

Ik kreeg een heel interessante vraag die bij mij even moest landen voor ik een duidelijk antwoord kon geven. “Wat kan ik doen bij erge last van de luchtwegen door hooikoorts (of astmatische verschijnselen)? Een heel logische vraag voor de tijd van het jaar. Ik ben zelf op onderzoek gegaan naar wat vele yoga theorieën hier over zeggen naast wat ik zelf weet of toepas.

Specifieke yogahoudingen zijn daar niet voor maar je kunt er wel een hoop combineren met andere methodes die de yoga filosofie gebruikt. Een goede Kriya of ShatKarma (reiniging) die je kunt doen is door gebruik te maken van Jala Neti (water – reiniging) ofwel een neusspoeling. Iets wat in India en onder yogi’s net zo gewoon is als je tanden poetsen. Hierbij maak je gebruik van een Neti pot, iets dat lijkt op een soort kleine theepot. Er zijn hele luxe varianten maar dit is niet persé nodig wanneer je neusspoelingen doet. Een eenvoudig exemplaar is voldoende. Zorg er voor dat deze wel makkelijk vasthoud zodat je de aandacht bij de spoeling kan houden, een te grote pot is dus niet aan te raden.

De neus is een fantastisch orgaan. De neusharen filteren de lucht van kleine deeltjes zodat deze niet in de luchtwegen terechtkomen. De neus gaat over in de neusholte tot aan de keel. De neusholte is bedekt met slijmvlies welke de nog kleinere deeltjes en ziektekiemen opvangt voordat de lucht de longen binnentreed.

Lichamelijk kent Jala Neti vele voordelen maar het zou ook diverse andere dingen in het lichaam en in de geest activeren of stimuleren wat de slaap /wakker staat reguleert. Zo zou Jala Neti het zesde chakra stimuleren in een vorm van hoger bewustzijn en concentratie.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatig Jala Neti toe te passen de gezondheidstoestand van de luchtwegen gevoelig verbeterd wordt.

Hoe te doen:

Maak gebruik van gekookt, gedestilleerd of bronwater dat je op lichaamstemperatuur brengt. Iets zout (kleine theelepel). Het liefst Himalaya zout of puur zeezout en geen keukenzout wat de neus uitdroogt. En tenslotte de Netipot.

1)Vul de Netipot met het zoute water. 2)Kantel het hoofd zijwaarts met bijvoorbeeld als eerst de linkerkant van het hoofd onder. 3)Zet de tuit van de Netipot op de rechter neusvleugel en giet de zoutoplossing in de neusholte. 4)Houd de mond geopend om te kunnen ademen. 5)Het water stroomt vanzelf door de linker neusvleugel weer naar buiten. 6)Doe hetzelfde aan de andere kant. Je kunt het een paar keer herhalen als dit nodig is of goed voelt. Zorg aan het einde dat al het water de neusholtes weer heeft verlaten door te snuiten.

Nadat je de spoeling hebt gedaan en de holtes in het voorhoofd weer vrij en open zijn kun je wat ademhalingsoefeningen doen zoals Kapal Bhati (schijnende schedel adem) waarbij je pompende pulsen maakt met de buik en krachtig uitademt door de neus wat er gelijk voor zorgt dat alle achtergebleven waterdeeltjes het lichaam verlaten. 2 rondes van ongeveer 40 pulsen is voldoende. (Doe dit niet als je een hoge bloeddruk, druk in de ogen of duizeligheid voelt)

Daarna zou je wat yoga houdingen kunnen doen die de borst en het hart wat ruimte geven zoals Matsyasana (vishouding), Gomukhasana (koe-hoofdhouding), Ushtrasana (kameel houding), Majaryasana/Bitilasana (kat/koe houding), Salambhabhujangasana (sphinx houding) etc. Daarnaast is het altijd goed om afvalstoffen het lichaam uit te drijven door twists zoals Ardha Matsyendrasana (halve koningsvis houding), supta matsyendrasana (liggende twist), Marichyasana (zittende twist, vernoemd naar de wijze Marichi) of Mandukasana (kikkerhouding waarbij je met de vuisten de buikorganen stimuleert)

Voel hoe het lichaam weer wat vrijheid heeft om te kunnen ademen. Niet alleen als je last van hooikoorts of astma hebt is het goed om neusspoelingen te doen. Maar yogi’s gebruiken deze methode heel vaak zodat niet het in de weg staat voor geconcentreerde meditatie.

Om Shanti.Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: