search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Het is eens eerder langsgekomen maar deze week kwam er iemand naar mij toe die zich verontschuldigde voor het weglopen bij een BodyBalance les. Het was tot dan toe voor mij niet duidelijk waarom deze persoon aan het begin van de les wegging. In een Pilates les deed zij mee en bleef na de les heel even om zich voor te stellen en uitleg te geven over de vorige keer.

In de BodyBalance vraag ik vaak nieuwe mensen of ze een idee hebben wat het is dat zij gaan beoefenen, om niet heel uitgebreid hierop in te gaan vertel ik vaak dat alle houdingen en bewegingen zijn geïnspireerd op Tai Chi, Yoga en Pilates en dat dit tot een choreografie is gemaakt en het hele lichaam aan bod komt in een workout. En juist dat wat ik had gezegd had haar doen besluiten voortijdig de les te verlaten. Zoals zij zelf beschreef; “Omdat Yoga lichaam en geest opent en er dan demonen kunnen binnentreden”. 

In mijn verbazing zei ik: “Wat een vreselijke gedacht” meer doelend op; wat een onzin! Maar zij vatte het heel duidelijk op als bevestiging van hetgeen zij wilde uitleggen. “Wij Christenen weten wat er in dat soort landen speelt en dat de Hindoes alle houdingen hebben bedacht naar verering van al die goden.” 

Een ieder mag absoluut zijn mening en overtuiging hebben maar van dit soort woorden keert mijn maag wel een beetje om. Er is duidelijk een soort onderzoek geweest of gaande onder de Christenen naar wat Hindoes doen. Maar het demoniseren van Yoga slaat kant nog wal. Die demonen zitten naar mijn mening al in je hoofd en wil je juist door beoefening van Yoga en meditatie oplossen en het grote ego dat we hebben temmen. Opnieuw zoals Patanjali schreef in zijn 2e sutra; “Yoga Chitta Vritti Nirodah”, Yoga is het tot stilte brengen van de gedachtestroom. 

Op een website van stichting sense lees ik een vergelijkbaar verhaal dat je buiten God (Vader, Zoon en heilige geest) geen occulte handelingen mag verrichten en daarmee de geestelijke wereld in mag gaan. Dus eigenlijk zeggen ze dan dat dit een exclusief iets is? Zij vergelijken teksten uit de Bhagavad Gita en Upanishaden zoals in de BG staat dat het ultieme doel is eenheid met God te bereiken met de tekst uit Jesaja 14 waarin Lucifer (ook wel Satan) zegt; “Ik wil opstijgen boven de wolken en mij gelijkstellen aan de Allerhoogste”. Zelfs het veelzijdige van Shiva vergelijken zij met Satan die goede dingen voorschotelt als je hem aanbid. Uiteindelijk stellen zij; “Als je in de God van de Bijbel gelooft en Yoga gaat beoefenen, dan zal je geloof daar onder lijden, je gaat de gemeenschap met God verliezen.” Al niet te beginnen over de Zonnegroet die heidens lijkt te zijn. Sure.

Ja Yoga heeft absoluut een link met het Hindoeïsme. Maar is dat het enige? Is het niet kortzichtig om te denken dat het beoefenen van Yoga alleen voor Hindoes (of andere heidenen) is? 

Klein van geest noem ik dit soort gedrag. Zoals in de documentaire “het zaad en de 11 eitjes” die onlangs op TV is uitgezonden. Over een stel van gelijk geslacht dat een draagmoeder zoekt voor hun toekomstig kindje. Door heel veel bureaucratie en moeilijke wetten en regels word dat zeer moeilijk gemaakt en de opties die over blijven kosten ontzettend veel geld. Om dit te bekostigen hebben zij een crowdfunding opgezet om geld in te zamelen. In een heel lief gebaar vanuit naasten is er besloten tijdens een Sinterklaas intocht te flyeren. Ok niet heel handig bedacht maar de intentie was zeker vanuit een goed hart. Maar de burgemeester gaf aan dat dit in een zeer Christelijk dorp ongepast was. En daarop volgde ook een zeer onsmakelijke mail die het stel ontving van een Christelijk heer of dame met daarin het beklag over wat volgens hen al dan niet goed zou zijn.

Wat mij verbaasd is dat er in religie (in deze variant) vaak helemaal geen plaats lijkt te zijn voor wederzijds respect. Hoe zit dat met leven en laten leven? Of korter gezegd waar bemoei je je mee? Een ieder van ons heeft zijn eigen weg te bewandelen. En of dit nu rechts of linksom is heeft niets met de ander te maken. Ik probeer ook niet de mening van deze dame te veroordelen maar meer ter discussie te stellen. Omdat ik mij gewoon verbaas over de onwetendheid.

Ik hoop dat ik haar nog eens in de les tref en wellicht toch ook kan vertellen hoe mijn visie is op Yoga en Christendom. Laat ik dan maar gelijk openbaar maken dat bijna alle muziek die ik draai tijdens de Pilates les vaak Hindoe is of geïnspireerd op Chanting en Kirtan.

Om Shanti.

IMG_0845 (Edited)

Bron Sichting Sense:

Stichting sense

Een artikel uit de Trouw van een Christelijke Yogini:

yoga is onverenigbaar met christendom

 

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: