search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Wanneer je je wat zwakker voelt of je kunt wel een boost gebruiken probeer deze Ayurvedische soep eens. Zeker nu het weer steeds omslaat van warme dagen naar gure wind en regen Deze soep word veelal voorgeschreven aan zieke en verzwakte mensen, bij bloedarmoede en een verhoogde Vata. (lees onder het recept meer over de 3 Dosha’s uit de Ayurveda) Wanneer je ziek bent is het vuur dat je nodig hebt voor de spijsvertering laag, deze wil je op een niet al te agressieve manier brandend houden zodat ziekte kiemen geëlimineerd kunnen worden.

Kies altijd voor seizoens groenten. De soep bevat Ashwagandha poeder. De wortels van deze geneeskrachtige plant worden al eeuwen gebruikt door Ayurvedische artsen. Vele studies hebben aangetoond dat het ontsteking vermindert en ook stress reducerend is. (lees hier meer over ashwagandha: ASHWAGANDHA) Ook bevat het Dashamool poeder, dasha betekend 10 en mul wortel. Deze kruiden stimuleert het immuun systeem. (lees hier meer over dashamool: DASHMOOL) Je kunt deze soep 3 tot 5x op een dag nuttigen en je zult je sneller weer fit voelen.

Ingrediënten: 500gr zoete groente (pompoen, wortel, pastinaak, knolselderij, paprika etc.), 3 dadels, 2 liter water, 3el kokosolie. Specerijen: ½el ashwagandhapoeder, ½el dashmoolpoeder, 2,5cm verse gember, 1el asoefatida, 1el komijnzaad, 1el zwart mosterdzaad, 1el venkelzaad, 1el fenegriek, peper en zout.

Bereiding: 1) Was de groenten en maak ze schoon maar bewaar het groente afval. 2) Giet de 2 liter water in een ruime pan en voeg hieraan het groente afval toe, de ashwagandha, dashamool, gember en dadels. 3) laat dit geheel een paar uur op laag vuur pruttelen tot je een kruidige bouillon hebt. 4) Snijd de groente fijn. 5) verhit in een pan de kokosolie en bak heel kort de asoefatida. Voeg dan het mosterdzaad toe tot deze beginnen de knetteren. 6) voeg dan de groente en het komijnzaad, venkelzaad, fenegriek en peper en zout toe. Laat deze stoven tot ze gaar zijn. 7) zeef de bouillon en giet deze over de groenten. 8) breng het geheel aan de kook. 9) voeg eventueel een lepel Perilla olie toe (meer over deze geneeskrachtige olie: https://www.lievernatuurlijk.nl/a-24497172/vitamines-suplementen/amanprana-eicosan-perilla-olie-allergie-ontstekingsremmend/)

Korte uitleg over de 3 Dosha’s uit de Ayurveda. Dosha staat in de Ayurveda voor beweging of activatie. Zonder stilstand kunnen we niet weten wat beweging is of wanneer je iets in beweging brengt welke een verandering teweeg brengt. Deze 3 vormen noemt de Ayurvedische leer Dosha. Elke Dosha is in een persoon aanwezig maar er is nooit 100% balans hierin vaak bestaat ieder uit 2 types. Een disbalans kun je herstellen door meer van de andere Dosha’s tot je te nemen.

Vata (de niet bewegende) Vaak fijngebouwde mensen, bewegelijke ogen, verminderd uithoudingsvermogen. Houden vaak van afwisseling in keuzes emotie en in denken. Zijn open en nieuwsgierig houden van vernieuwing, communicatie en reizen. Qua eetpatroon hebben ze een verminderde eetlust, moeizame spijsvertering en eten van nature geen grote hoeveelheden.

Pitta (de veranderende beweging) Gemiddeld gebouwde mensen, stevige spieren. Roodachtige huid en sproeten. Ze zijn sterk als ze hun energie richten en duidelijke keuzes maken. Vaak is dit type een leider, gepassioneerd, warmhartig en staan voor groei, ontwikkeling, schoonheid en luxe. Zij hebben vaak honger, een goede spijsvertering en eten en drinken meer dan de andere types. Zij hebben veel hitte in zich en verbranden dus snel.

Kapha (de bewegende) Fysiek heb best gebouwd. Stevige botten, zachte huid, goed uithoudingsvermogen, sterke immuniteit en goede vruchtbaarheid. Van nature zijn ze erg stabiel in emoties en denken. Houden van verantwoordelijkheid, structuur, zorg en genieten. Kapha mensen zijn traag in spijsvertering en dus geen grote eters. Ze houden vooral van zoetigheden.

Mag dit artikel je iets wijsheid geven of een stimulans om eens te onderzoeken welk type je bent of welke dosha uit balans is als je je niet helemaal lekker voelt.

Om Shanti

Ginseng Herb

(Afbeelding: Ashwangdha wortel en poeder)

dashmool

(Afbeelding Dashmool kruiden)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: