search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Veel gehoorde klacht in Yoga lessen. Ik ben zo blij dat deze mensen naar de les komen omdat Yoga voor hen heel kostbaar kan zijn. Het helpt alleen al je bewust te worden van het bekken, de beweging ervan en vooral nadat het is overbelast of er een aandoening is ontstaan.

Wat is bekkeninstabiliteit precies? Bekkeninstabiliteit is een aandoening die vooral veel bij zwangere vrouwen voorkomt. Het kan ook zijn dat het door een ongeval komt en ook mannen kunnen last hebben van bekkeninstabiliteit. Het bekken (Pelvis) bestaat uit verschillende botten: Het heiligbeen (os Sacrum) dat het bekken verbind met de wervelkolom, het staartbeen (os Coccygis) ookwel stuitje genoemd, het linker en rechter heupbeen welke bestaat uit het zitbeen, darmbeen en schaambeen het uitstekende gedeelte waar het bovenbeen met het bekken verbind (os Coxae) deze 3 botten raken in de puberteit vergroeit en vormen dan het heupbeen en de heupkom.

Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Tussen de 1 en 9% van de zwangere vrouwen krijgt bekkeninstabiliteit. Rond de 20e week van de zwangerschap maakt het lichaam Relaxine aan, een hormoon dat er voor zorgt dat de gewrichtsbanden week en rekbaar worden. Hierdoor kunnen de botten in het bekken makkelijker los van elkaar manoeuvreren. Zo ontstaat er meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen. Wanneer deze banden extreem verslappen ontstaat er Symfysiolyse. De Symfyse is de naad in het midden van het bekken, tussen de schaambeenderen. Symfysiolyse is het losraken van deze naad, dit komt echter heel zelden voor.

In veel gevallen zorgt de ruimte die ontstaat na het losser worden van de banden voor bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Die pijn die men ervaart is vaak rond het stuitje, in de onderrug en rond het schaambeen. Vaak bij vermoeidheid of plotse bewegingen komt deze pijn opzetten. Meestal nemen deze klachten 6 weken na de bevalling weer af maar het kan zijn dat de klachten aanhouden.

Veel mensen die bekkeninstabiliteit hebben zijn bang om te gaan bewegen maar wat je nooit wil doen is stil komen te zitten, dan zullen de klachten verergeren of in ieder geval nooit oplossen. Voor elke houding die we doen in een les is er wel een variant die voor jou geschikt is. Breng wat beweging richting dat gespannen of verzwakte gebied. Kleine heupopeners zijn soms al voldoende, breng wat bewustzijn naar het bekken. Je wilt er achter komen hoeveel beweging je hebt en of je meer kunt dan je denkt of opties moet nemen. Soms is het puur het idee dat er geen beweging meer mogelijk is of pas je al je andere bewegingen aan om te voorkomen dat het bekken belast word en kan het zijn dat je andere klachten gaat krijgen of na jaren zelfs vergroeiingen en slijtage.

Houdingen die heel fijn ervaren worden door veel mensen met bekkeninstabiliteit zijn: Baddhakonasana (gebonden hoek houding/vooroverbuiging), Ardha Masyendrasana en Marichyasana (zittende twists), Balasana (kindhouding), Supta Baddakonasana (liggende gebondenhoek houding), Majaryasana/ Bitilasana (kat en koe houding), Adho Mukthasvanasana (omlaagkijkende hond), Savasana (lijkhouding met knieën ondersteund). Ook gewoon je rust nemen is iets dat zeer helend kan werken vooral in Savasana met het lichaam ondersteunend meer richting Yin of Restorative Yoga.

Wat altijd wijs is als de klachten zeer ernstig zijn om advies te vragen aan een specialist voordat je Yoga gaat beoefenen. Je moet de pijnklachten altijd serieus nemen en onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn. Je doet altijd wat je kunt in een les en laat je motiveren wat beweging te ervaren zonder te ver te gaan. Ik help graag iedereen die vast zit in het lichaam of in de geest en te onderzoeken waar mogelijkheden zijn maar ben geen medisch specialist die naar binnen kan kijken en weet wat er mis is. Ik kan je wel rust laten ervaren en zo jezelf er toe brengen te voelen waar het lichaam behoefte aan heeft. Iedereen verdient het om vrijheid te voelen is lichaam en geest.

Om Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: