search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Een mooi verhaal van een dame die mijn les bezocht afgelopen dinsdag. Zij gaf aan dat ze al jaren last heeft van schouderklachten veroorzaakt door artrose. Maar door regelmatig Yoga te beoefenen voelt zij zich flexibeler in haar bewegingen en merkt ze voor zichzelf dat Yoga heel goed voor haar werkt na vele andere dingen geprobeerd te hebben.

Ik geef altijd eerlijk aan dat ik geen dokter ben en niet kan beoordelen hoe specifieke klachten te behandelen, dit laat ik aan de specialisten over. Wel kan ik houdingen of oefeningen geven waarmee je het geblesseerde gebied aanspreekt en misschien wat soepeler en sterker kan maken of in ieder geval in beweging kan krijgen, niets is erger dan het gebied te blokkeren en maar helemaal niet meer te bewegen. Yoga hoeft niet altijd te helpen voor de klachten maar soms is alleen het bewust worden van hoe het lichaam zich beweegt, wat wel en wat niet mogelijk is, voldoende om op te merken waar de klachten vandaan komen. Waar neem je opties en waar kan je wat uitdaging zoeken?

Die bewustwording van het lichaam is een van de belangrijkste delen van Yoga. Zolang we alleen gefocust blijven op het uitvoeren van Asana’s (statische Yoga houdingen) zullen we nooit helemaal dat bewustzijn bereiken. We forceren ons lichaam in poses die misschien helemaal niet geschikt zijn voor ons. We belasten langzaam het lichaam te veel en blessures zijn dan onoverkoombaar. Of het is zelfs andersom. Je begint aan houdingen en door een oude blessure of een idee dat je hebt over het lichaam daag je jezelf te weinig uit en houd je de houdingen net iets te oppervlakkig wat progressie tegenhoud om het lichaam sterker en soepeler te maken.

Stress zoals ik al een keer beschreven heb in een stuk over Yin Yoga kan zowel goed als slecht zijn. Te veel stress is nooit goed maar een comfortabel beetje stress is wat het lichaam soms goed kan gebruiken, denk maar aan krachtsport of lange duurtraining waarin je het lichaam ook stress toe breng om aan je kracht en conditie te werken. Maar wanneer is iets te veel of iets te weinig? Dit kan geen ander voor jou bepalen of zien vanaf de buitenkant, ook een Yoga docent niet. Puur alleen het ervaren van de houding, jezelf een beetje uit te dagen en te onderzoeken wat goed voelt en wat niet. Twijfel je aan wat je voelt en kun je het niet plaatsen waar het vandaan komt dan kan iemand je natuurlijk adviseren. Maar geen ander kan het lichaam beter onderzoeken en observeren als jijzelf. Dit kost tijd om te leren, neem die tijd. Kleine stappen zijn ook stappen.

De ademhaling is dé verbindende factor tussen lichaam én geest. Je kunt niet ademen in het verleden en ook niet in de toekomst, alleen maar in het nu. Door de focus bij de adem te houden kun je ervaren wat het lichaam doet en of je niet teveel of misschien te weinig doet. Wanneer je merkt dat je tijdens Yoga houdingen of bewegingen de adem vast zet ga jezelf na waarom dat is. Voel je veel spanning waardoor de adem vast komt te zitten? Of houd je adem vast om het lichaam te beschermen wanneer je die bovengenoemde stress ervaart? “Forceer je zelf nooit in houdingen en wees zacht van geest voor het lichaam is waar ik zelf sterk in geloof, natuurlijk verschillen hier de meningen over in diverse Yoga stromingen. De focus in mijn lessen is voornamelijk op het onderzoeken van het lichaam. Je bewust worden van lichaam, geest en ademhaling. En van daaruit te onderzoeken hoe veel het lichaam met je mee werkt of wat het is dat je tegenhoud om iets uit te voeren.

Het is mooi en inspirerend om te horen van iemand wat Yoga voor hen betekend. En of het nu door de oefeningen komt of dat ze zich nu gewoon bewust zijn geworden van de manier waarop het lichaam meewerkt of niet maakt voor mij geen verschil.

Om Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: