search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Kramp

(Nederlands)

Het komt soms voor, je zit lekker in je flow tijdens een Yoga les en opeens: KRAMP! Vaak krijg ik dan de vraag wat kan je tegen de kramp doen? Helaas op het moment zelf niet heel anders dan die plek waar de kramp opkomt wat ruimte geven, een beetje masseren en wachten tot het over gaat. De meest voorkomende kramp is in de kuit, voet of tenen. Maar dit kan ook op andere plekken voorkomen.

Kramp in de spieren wordt veroorzaakt doordat alle spiervezels zich opeens samentrekken. Dit is normaal gesproken niet de bedoeling en bewegen die spiervezels meer onafhankelijk van elkaar en over elkaar. De spieren krimpen bij deze samentrekking met volledige kracht ineen waardoor de pijn van kramp ontstaat. En soms gaat dat gepaard met ongecontroleerde bewegingen.

Mocht je vaker last hebben van kramp dat kun je voor jezelf wat dingen nagaan. Krijg je genoeg mineralen binnen zoals magnesium, calcium, natrium en zink? Vroeger zaten veel van deze elementen in onze voeding maar tegenwoordig ontbreken deze helaas vaak en moeten we zorgen dat we ze aanvullen door middel van supplementen of specifieke voeding.

Drink je genoeg water? Een vocht tekort kan een oorzaak zijn van kramp. Ook als je veel koffie of alcohol drinkt of zoute dingen eet kan je vochthuishouding afnemen en moet je voldoende drinken om deze aan te vullen. Dit geld ook als je veel sport of heel actief bent.

Soms komt kramp ook voor doordat we gaan bewegen nadat we veelal de hele dag in dezelfde houding hebben gezeten. Bijvoorbeeld de hele dag achter een bureau zitten kan voor stijfheid zorgen. Probeer tussendoor al voor een moment te lopen of een andere beweging te maken dan het lichaam de hele dag aanhoud je spieren en vezels krijgen dan even de impuls om te bewegen en te resetten. Dit geldt ook als je juist heel veel beweegt bijvoorbeeld atleten. Zij moeten op de juiste momenten ook de spieren wat rust geven om kramp te voorkomen.

Kou kan kramp stimuleren, hiervoor trekken de spiervezels samen en veroorzaakt hetzelfde effect. Probeer zeker als je veel stilzit of ligt soms wat te bewegen om het lichaam warm genoeg te houden. Dit zorgt ook gelijk voor een goede doorbloeding. Een slechte doorbloeding van de spieren is ook weer een mogelijke oorzaak van kramp.

Soms kan kramp ook een andere oorzaak hebben door bijvoorbeeld verkeerde voeding of een intolerantie bij een bepaald voedingselement of toegevoegde synthetische stoffen (E-nummers). Buitenlucht en zonlicht kan soms helpen om het lichaam te verfrissen en te verwarmen en het geeft de huid vitamine D3. Check ook je manier van slapen, matras en de stoel waar je vaak op zit. Soms kan een kleine aanpassing genoeg zijn zonder gelijk drastische dure aankopen te doen.

Blijft de kramp herhaaldelijk terugkomen? Vraag dan altijd advies aan een professional die wat onderzoek kan doen en je specifiek advies kan geven zodat het de kramp kan verminderen.

Een ding is wel: hoe vervelend en pijnlijk de kramp ook, brengt je heel erg in het hier en nu.

Om Shanti.

(Een heel grappige maar duidelijke video hoe kramp wordt veroorzaakt) klik hier: CRAMP!

—————————————————————————

(English)

Sometimes it happens, you are really into your flow in a Yoga class and suddenly: CRAMP! Often i get the question what can be done about it? At that moment when the cramp comes up not so much other than giving the body a little space and massage the part where it come up and wait till it is over. The most common cramp is in the calf, foot or toes. But it can come up in other areas.

Cramp in the muscles are caused bij muscles fibres which suddenly contract. Normally this is not what they do and they move independently from each other. The muscles shrink together with full force which causes the pain of the cramp. Sometimes thes goes with uncontroled movements.

When you often have cramp try to discover where it comes from. Do you get enough of minerals like magnesium, calcium, natrium and zinc? Formerly we got these minerals through our food but nowadays most food we eat lacks the things we need and we have to add them with supplements of specific foods/nutrition.

Do you drink enough water? Shortage of moisture can cause cramp. Also when you drink a lot of coffee or alcohol of eat salty things can cause water disbalance and you will need to drink sufficiently to replenish. This also counts when you are a very active person.

Sometimes cramp is caused because we are moving again after sitting in the same posture for a very long time. For example when you sit behind a desk all day it causes stiffness. Try to move or walk every now and then other than the posture you hold so the muscles and fibers get an impuls to move again and reset. This is also when you are the opposite and very active. Then you need to give the muscles enough rest to prevent cramp.

Cold also stimmulates cramp, here the muscles contract and give the same effect. Try to move when you hold poses for a longer period to keep the body warm. This also stimmulates the blood flow. A bad blood flow is also one of those things that can cause cramp.

Sometimes cramp can also be caused by a wrong diet or intollerance with some neutrients or added synthetics (E-numbers). Fresh air and sunlight can help refresh and warm the body and give the skin Vitamine D3. Also check your way of sleeping, the matrass and chair you sit on regularly. Often small adjustments are enough without having to spend a lot on new purchases.

If the cramp keeps coming back please ask advise from a professional who can do a little research to find out what causes the cramp and give some specific advise to reduce the condition.

One thing is for sure: As annoying and painfull cramp can be, it pull your awareness into the present.

Om Shanti.

 

(A very clear and funny video about cramp and what causes it) click here:  CRAMP!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: