search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(Nederlands)

Een van mijn absolute favorieten en eeuwen oude gebruikte kruiden/specerijen. Gember is een van die dingen ik dagelijks gebruik. Is het niet in thee dan wel in maaltijden. Ik gebruik verschillende vormen, vers, gedroogd, gekonfijt allemaal weer met andere doeleinden. Soms lijkt het wel een verslaving, nou ja lijkt…

Gember is een heel goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen en iets extra helpen als je griep hebt. Gember heeft een antibacteriële eigenschap. Het remt de groei van “heliobacter pylori”. Dit is een bacterie die in de maag voorkomt. Een belangrijk orgaan in de spijsvertering is je alvleesklier en gember zorgt voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering sneller zijn en dit zorgt voor een snellere opname van diverse voedingsstoffen, wat weer kan helpen bij het aansterken na een virus of infectie. Het zorgt er ook voor dat een opgeblazen gevoel weg gaat doordat de maaginhoud sneller naar je darmen wordt afgevoerd.

Gember helpt ook bij misselijkheid. Het wordt vaak gebruikt om klachten te verzachten. Voeg bijvoorbeeld vers geraspte gember toe aan een maaltijd of neem een glas gemberthee. Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Verse gember kun je zo’n twee tot drie weken bewaren. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren. Gedroogde gember is heter en droger dan verse. Gedroogde gember (Djahé) is meer stimulerend, slijmoplossend en verhoogt Agni (lichaams-vuur zoals men in Ayurveda spijsvertering en de verwarming van het lichaam noemt) beter dan verse gember. Daarbij zal verse gember meer aanzetten tot zweten en is het beter in geval van verkoudheid, hoesten, braken en verstoorde Vata (een van de Dosha’s die de Ayurveda kent, je kunt door een Ayurvedisch arts laten uitzoeken welk type Dosha jij bent om hiermee rekening te kunnen houden in jouw voedingspatroon) Tevens is gember een tonicum (stimulator/ versterker) voor het hart en verlicht het winderigheid en buikkrampen, inclusief menstruatiepijnen. Uitwendig kan gember in een zalf goed werken tegen pijn en ook hoofdpijn.

Er is ook onderzoek gedaan naar gember dat heeft uitgewezen dat het de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is.

Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Helaas word verder onderzoek weinig ondersteund door overheden wat enorm zonde is omdat we van zoveel kruiden en elementen uit de natuur veel meer gebruik kunnen maken. Alleen verdient de farmaceutische industrie hier niks aan.

Een heel lekker en gezonde gember thee die je zelf kunt maken is Brahmastra. Een krachtige mix die je helpt bij het elimineren van bacteriën die niet welkom zijn. De naam wordt ontleent aan de Brahmastra een volgens de Indiase mythologie enorm krachtig wapen dat was geschapen door de god Brahma en dezelfde vernietigende kracht had als de moderne atoombom: het kon een heel leger verwoesten, het land werd vernietigd en onvruchtbaar. De gebruiker kon het wapen maar één keer in zijn leven gebruiken en hij kon het alleen aanroepen door de juiste mantra’s met perfecte concentratie aan te roepen. Gelukkig kan gember ongelimiteerd gebruikt worden.

Brahmastra recept: 1,5 liter water, 2 citroenen, 10 cm verse gember, honing (naar smaak), ½ theelepel cayennepeper

Begin met een klein beetje cayennepeper omdat dit een heel scherpe specerij is. Snij de gember in kleine stukjes of maal het met een keukenmachine zo fijn mogelijk. Breng het water in een pan aan de kook en voeg de gember toe. Laat het zo lang mogelijk pruttelen, ga uit van een kwartier maar hoe langer hoe beter. Voeg in de laatste paar minuten de cayennepeper toe. Pers de citroenen en voeg het sap toe aan het eind. Voeg honing toe naar smaak wanneer je de thee hebt ingeschonken. Honing mag volgens de ayurvedische leer namelijk niet direct verhit worden, omdat het dan de medicinale werking verliest. Aan warme thee toevoegen is prima.

Om Shanti.

————————————————————————

(English)

One of my absolute favorite and for centuries used herb/spice. Ginger is one of those things i use on a daily base. If it’s not in my tea then some meal during the day contains some. I use many different versions of it like dried, fresh or candied every one of them with a different purpose. Sometimes it seems as if i’m hooked on it, well seems….

Ginger is a very good anti-inflammatory. When you have a sore throat, urinary infection or other ailments ginger can add something good to it to help eliminate or speed up the healing process like in flu. Ginger is very anti-bacterial. It stops the growth of “heliobacter pylori”. This is a bacteria which can be found in the stomach. A very important organ within digestion is the pancreas and ginger makes the production of enzymes greater. This will speed up the digestion and the body will absorp nutrients faster, which can help recuperate after an infection or virus. It also releaves a bloated feeling because the stomach containment will move faster towards the intestines.

Ginger also helps with nausea. It is being used to releave disfunction. Add fresh ginger to any meal of try a glass of ginger tea. When you buy ginger try to pay attention to the firmness of the root and if it is not to dry. Fresh ginger can be kept for 2 to 3 weeks. Candied ginger and ginger powder (Djahé) can be kept for months. Dried ginger is hotter the fresh ginger. Dried ginger can work as a stimmulant, phlehm resolving and it fires up Agni (bodily-fire as they call in Ayurveda the digestion and the heating of the body) even more then fresh ginger. Ginger is also known for heating the body until sweating which is good when you have a cold, cough etc with a disfuntioning Vata (one of the Dosha’s which is known in Ayurveda, an Ayurvedic doctor can help you find out which type of Dosha you are so you can adjust your diet to it) Also ginger is a tonicum (stimulator/ amplifier) for the heart and releaves gasses and cramps, including menstrual pains. Externally ginger can be used in ointments and used to any pain or headache.

Research has been done with ginger and has shown that the growth of tumors can be limited. Research at the University of Michigan has shown that some elements in ginger can play a role in preventing colon cancer. The first results have been very positive but further research has to prove if it really works.

Also ginger can be really effective in diabetes. Australian researchers of the University of Sidney discovered that ginger controles the blood glucose. The root seems to be able to make more muscle cells without support of glucose or insuline. Unfortunately further research isn’t supported by governments which is really sad because so many herbs and elements from nature can be used in the medical worls. The only thing is that the farmaceutical industry isn’t making money woth this.

A very nice and healthy ginger tea that you can make is Brahmastra. A powerful mix which helps you eliminate those bacteria which are not welcome. The name Brahmastra is leant to Indian mythology and is a very powerful weapon that was created by the god Brahma and had the same power as the modern atombomb: It could destroy a whole army, make land disapear and unfurtile. The user could only use it once in a lifetime and can be called with the exact concentration on the right mantra’s. Fortunatly ginger can be used unlimited.

Brahmastra recipe: 1,5 litre water, 2 lemons, 10cm fresh ginger, honey (to taste), ½ teaspoon cayennepepper Begin with a very small amount of cayenne as it is very sharp. Cut the ginger is small bits of ground it with a blender. Bring the water to boil and add the ginger. Kook this for a minimum of 15 mintes, the longer the better. Add the cayenne in the last minute. Add the lemon juice at the end. Poor the drink into a cup and then add honey to taste. We add the honey only then because in ayurvedic studies honey can not be heated because it will then lose it’s medicinal effects. Adding this to the tea is fine.

Om Shanti. (Afbeelding Pinterest Ginger tea)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: