search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(

Als het op warme dranken aankomt blijft dit altijd wel een van mijn favorieten. Chai is vaak in het westen verkort voor Masala Chai (Masala betekend een mix van kruidenen Chai betekend thee) Zelfs als we soms Masala Chai bestellen bedoelen we eigenlijk Masala Chai Latte (met melk). Deze mix van kruiden en thee komt uit India, Pakistan en Tibet. Wetende dat in het westen mensen niet bekend zijn met dit concept noemen producenten het vaak “Chai Latte Thee”.

De geschiedenis van Chai gaat wel 5000 jaar terug in de tijd. De bedenkers van de thee genieten de drank zowel warm als koud. Sommige verhalen vertellen het verhaal over een prins die het heeft samengesteld vanuit de havens in India en Siam (Thailand). Hij was zo trots op zijn brouwsel dat hij het recept beschermde alsof het een van zijn grote schatten was. De herkomst van het drankje kan makkelijk teruggebracht worden naar India en de Hindoestaanse helende technieken van de “Ayurveda”, waar een combinatie van kruiden, specerijen en zoetmakers gebruikt werden (en worden) om lichamelijke klachten op te heffen.

Eenvoudig gezegd word (Masala) Chai een combinatie van gemalen en gekookte kruiden waarna thee word toegevoegd om het geheel te binden. Het mengel word gefilterd waarna er melk en zoetmakers aan worden toegevoegd zoals honing. Recepten hiervan verschillen sterk per regio. Er zijn wel een aantal basis ingrediënten die altijd terugkomen. Kruiden zoals kruidnagel, kaneel, steranijs, cardemon (het meest belangrijke ingrediënt) peperkorrels, gember en venkel. Een zoetmaker word vaak toegevoegd om de kracht van alle kruiden te versterken. In

India kun je Chai overal vinden (alleen al omdat ze daar de thee net zoveel drinken als wij hier koffie drinken), mensen maken het vaak thuis maar je kunt het ook op bijna elke hoek van de straat krijgen zoals bij bushaltes, markten en straatverkopers genaamd “Wallahs”. Vaak word de thee bij de Wallahs geserveerd in kopjes van klei genaamd “Chullarhs” welke worden gebakken op een open vuur. Als de thee op is worden de kopjes niet weggegooid maar vermalen en gerecycled tot nieuwe kopjes. Of andere dingen.

Geloof het of niet maar een kopje Chai heeft meer voordelen dan elk andere warme drank. Het bevat maar 1/3 van de hoeveelheid cafeïne als koffie. De theebladeren die worden gebruikt zijn rijk aan antioxidanten welke helpen bij cel beschadiging. De kruiden die worden gebruikt zijn zeer helend zoals Kaneel welke je bloedcirculatie gestimuleerd en vermoeidheid tegen gaat. Een andere kruiden is Cardemon welke je gemoedstoestand verhelderd. Regelmatig gebruik van Gember helpt met de spijsvertering en werkt verkwikkend. De combinatie van allen werkt zeer heilzaam voor ons lichaam en geest.

De krachtige mix van thee, kruiden en specerijen in Chai wordt al eeuwen gewaardeerd en gebruikt in India om de gezondheid te bevorderen en rust in lichaam en geest te vinden. Het kruidige drankje word ook gemaakt van de werelds meest medicinale kruiden.

Het heeft wat tijd en moeite gekost om een goede Masala Chai te vinden in Nederland maar ik vind zelf de lekkerste mix van Dille&Kamille. Ook al kan het nooit tippen aan de Chai die ze serveerde in Kolkata. Misschien is dat ook wel weer het totaal plaatje die je meekrijgt als je in India bent.

Om Shanti.

—————————————————————————————————————

When it comes to hot beverages this one will always be one of my favorites. Chai is often in the west short for Masala Chai (Masala means mixture of spices and chai means tea) Even sometimes when we order a Masala Chai we actually mean to get a Masala Chai Latte (with milk). This mixture of herbs and tea comes from India, Pakistan and Tibet. Knowing that in the west we don’t know Chai often producers named it “Chai Tea Latte”.

The history of Chai goes back 5000 years. The makers enjoyed it both hot and cold. Some stories tell that it was composed by a prince in the old docks of India and Siam (Thailand). He guarded his recipe as if it was one of his treasures. The origin of the drink can easily be dated back to India and the Hindu healing technique of “Ayurveda”, where a combination of spices, herbs and sweeteners are used to heal physical sickness.

Easily said (masala) Chai is a combination which is ground and then cooked, and then tea is added to bind the whole thing together. The mixture is filtered and then mixed with milk and sweetened by honey. Recipes can be quite different in every region. There are a few traditional main substances which make it Masala chai. Spices like cloves, cinnamon, star anise, cardamon (which is even the most important ingredient), peppercorns, ginger and fennel. A sweetener is needed to highlight the firm spices which are used.

In India Chai can be found everywhere (Only because in India they drink it as much as we drink coffee), people make it at home but it can be found on almost every place where people gather like busstops, markets and street vendors (calles “Wallahs”) Often at the Wallahs the chai is serves in clay cups, these cups are called “Chullarhs” and they are baked on an open fire. After the Chai is finished they don’t throw them aways the cups are ground and recycle into new cups.

Believe it or not, a cup of Chai is far more beneficial then any other beverage. It contains 1/3rd of the amount of caffeine in one cup of coffee. The tea leaves used in prepairing chai are rich in antioxidants which help in preventing cell damage. Spices used in chai are very healing like Cinnamon increases circulation and reduces fatigue. Another spice that is often used is Cardamon which is a mood elevator. Regular use of Ginger in chai helps with better digestion and works as a stimulant. The combination of all these elements makes chai super beneficial for our health.

A powerful blend of tea, herbs and spices, chai has been cherished for centuries in India, to preserve health and increase peace of mind. The spicy, pungent drink made from some of the worlds most medicinally active herbs.

It took me a while to find good Masala Chai in the Netherlands but found a really good one at Dille&Kamille. Though it can never top the Chai they serve in Kolkata. But maybe that’s also the whole experience that comes with it while you are in India.

Om Shanti.

(Video of a Chai Wallah in Delhi India)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: