search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

(Nederlands)

Mijn eerste ervaring met de chakras was toen ik een cursus Reiki volgde op 17 jarige leeftijd. Reiki is een krachtige manier op de chakras te openen en de spirituele reis te versnellen. Alle Reiki beoefenaars, welk niveau ook, gaan door een persoonlijk proces om hun chakras te openen en in balans te brengen. Vaak focust deze oefening op de kruin chakra, het hart chakra en de chakras in de palmen van de hand. Als eenmaal de chakras zijn geopend kan die persoon Reiki op zichzelf en anderen toepassen. In Reiki maak je gebruik van de universele Ki energie die vrij mag vloeien vanuit het universum, door de beoefenaar naar zichzelf en dan een anderen door een handgebaar op handoplegging. Dit kan gedaan worden van dichtbij maar ook op afstand. Wanneer er een blokkade bij de beoefenaar is in de chakras of energiestroom wordt geadviseerd geen Reiki bij anderen te beoefenen omdat een negatieve energie overgegeven kan worden en ook de behandelde persoon een blokkade kan krijgen. I beoefende Reiki voor een paar jaar maar ondervond dat het voor mij niet veel deed en zo werd minder beoefening minder en minder.

Mijn tweede ervaring met chakras was tijdens het beoefenen van meditatie in een Yoga les. Tijdens een geleide meditatie reisden we langs de chakras vanaf de wortel chakra langs alle zeven chakras. Gedurende deze beoefening vonden we focuste we op verschillende aspecten bij deze energie centra. Soms gebruikte we kleuren, visualisatie of verschillende vormen en beelden. Soms ging dat heel goed en soms raakte is snel afgeleid en vond ik het moeilijk gefocust te blijven op een bepaald punt.

Toen ik besloot mijn teacher training te volgen bij Arhanta om een gecertificeerde Yogadocent te worden, kwamen de chakras wee terug. Af en toe wijdde ik mijn meditatie aan de chakras. Gedurende de teacher training was het voor het eerst dat er een Bija Mantra (seed mantra) werd toegevoegd aan de meditatie. Dit verbale of mentale chanten van de mantra was een zeer sterke ervaring voor mij en het hielp mij om zeer gefocust te blijven op de specifieke plek. Het was een manier om de energie centra langs de wervelkolom te reinigen in het lichaam zodat de Kundalini energie vrij kon stromen door de chakras. Hoe dat ook voor mij was de meest duidelijke focus op de chakras gedurende asana beoefening. Hier ontdekte ik hoe je kon focussen op een specifieke chakra terwijl je een houding hebt aangenomen en zo blokkades we te nemen voor een gezond lichaam en geest.

Toen ik mijn Yin Yoga teacher training begon dat hier ook een specifieke focus was op chakra meditatie. Wat doen de chakras? Waar bevinden deze zich? Hoe werken ze? Er is een complete oefening met verschillende hulpmiddelen zodat jij jouw manier kan vinden om je op de chakra te focussen. Sommigen vinden het fijn te focussen op de sensatie rondom de chakras. Andere gebruiken graag de Bija mantra. Het observeren van de emoties, gevoelens en gedachtes komen boven. Je leert dat de chakras de drie lichamen met elkaar verbinden en hoe je ze kunt gebruiken de chakras te stimuleren, niet alleen positieve maar ook negatieve gevoelens en ervaringen komen boven.

Terwijl ik me nu ook focus en inlees over Yoga Nidra vind je opnieuw weer de chakras in de beoefening. Het is niet persé nodig de chakras toe te voegen aan de beoefening maar het is een optie om te doen. Het kan je ook hier weer helpen blokkades op te heffen vanuit het onderbewuste.

Terwijl ik me nu ook focus en inlees over Yoga Nidra vind je opnieuw weer de chakras in de beoefening. Het is niet persé nodig de chakras toe te voegen aan de beoefening maar het is een optie om te doen. Het kan je ook hier weer helpen blokkades op te heffen vanuit het onderbewuste.

Door de beoefening van verschillende methodes ondervind ik dat er een grote variëteit is in hoeveel chakras er zijn en waar deze zich bevinden. Dit alles is nietbelangrijk omdat iedereen zo in alle vrijheid zijn vorm en interpretatie vind en de informatie die je ontvangt naar jouw idee kan aanpassen en toevoegen.

Mijn persoonlijke ervaring met de eerste twee chakras, Muladhara Chakra en Svadhistana Chakra is zeer overweldigend geweest en soms beangstigend. Deze eerste twee chakras brengen voor mij sterke energie in mijn beoefening naar boven. Van alle chakras kan ik deze twee het makkelijkste ervaren zonder een Bija mantra of iets te gebruiken. Op de een of andere manier zijn ze zeer aanwezig en makkelijk te vinden in het fysieke lichaam. Er zijn tijden geweest dat min emotie alle kanten uitgingen door alleen al te focussen op Muladhara Chakra welke leidde tot het idee dat het misschien beter was te stoppen met de meditatie omdat deze gevaarlijk leek als je gevoelig bent voor dit soort energie. Door dagelijkse beoefening leerde ik de emoties onder controle te brengen. Misschien heb ik gewoon leren omgaan met de emoties die loskwamen door blokkades op te heffen in deze zones en zo energie en emoties toe te late naar boven te komen en te zien wat het kan bieden. Het observeren waar het vandaan komt en waar het naartoe wil gaan.

Mijn persoonlijke mening en ervaring is dat je nooit puur alleen op 1 of 2 chakras moet focussen, geef altijd de andere ook maar het kleinste beetje aandacht terwijl je deze manier beoefent. Ik ondervond dat de energie die los wil komen, noem het prana, chi, kundalini of hoe je de losgekomen energie ook benoemt, omhoog wil gaan van Muladhara naar Svadhistana chakra. Maar als je de andere chakras niet meeneemt is de beoefening dan raakt hier wellicht de energie geblokkeerd. De energie kan niet vrij doorstromen door de 3 lichamen en stopt bij Manipura Chakra. Het kan niet verder dan daar en blijft zich daar ophopen of stroomt terug. Je wil altijd de energie zoveel mogelijk laten doorstromen en alle kanalen open houden om zo de energie naar Sahasrara Chakra te laten komen en weer het universum in kan. Beoefen altijd op een manier die voor jou geschikt is en jou aanspreekt. Er is veel wijsheid te verkrijgen over de chakras en de energie die het verbind. Voor mij is het een dagelijkse routine om aandacht te geven, naar binnen te keren en te voelen wat nodig is.

Om Shanti.

———————————————————————–

 

(English)

Read the english version on the website of Arhanta Yoga Ashram:

http://www.arhantayogaindia.com/personal-experiences-power-chakras/

Om Shanti.

 

Picture: Tilt of the pelvis to stay comfortable during meditation practice

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: