search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Mijn visie op de werking van karma zoals ik karma zie en ervaar.

In de Yoga filosofie gelooft men in het systeem van karma (karma vertaald is iets als handeling, actie of daad) Over karma heeft iedereen wel eens gehoord. Karma is er gewoon het heeft vaak niet veel te maken of je er in gelooft of niet. Als iemand zegt niet te geloven in karma dan hoor je die later wel zeggen wanneer een ander iets overkomt; “Boontje komt om zijn loontje” of “Dat is zijn verdiende loon” dat is ook een uitleg van het systeem van karma alleen noemen we het niet zo. Elke reactie heeft een tegenreactie. Het is niet zweverig en je hoeft er geen Hindoe of Boeddhist voor te zijn of te worden.

De Yoga filosofie zegt dat in elke leven dat je hier op aarde bent het doel is het karma dat je hebt meegekregen in te lossen. Dit kan op verschillende manieren. Een ieder heeft hierin zijn eigen waarheid. Je bent zo goed voor een ander (of iets anders als dier, plant etc) als je ook voor jezelf zou zijn. Je brengt een ander geen schade toe. Door zo puur mogelijk te leven maak je in ieder geval geen nieuw in te lossen karma. Dit betekend niet dat jouw karma aan het einde van dit leven ingelost is, niemand weet of kan jou vertellen wat de stand hiervan is. Je kunt hier alleen maar neutraal tegenover staan en ervaren wat er aan jou voorbij komt.

Een manier om karma in te lossen is karma Yoga. Karma Yoga is actie ondernemen waarbij je zo goed mogelijk met pure intentie en belangeloos iets voor een ander doet. Je kunt hierbij denken aan vrijwilligerswerk. Door onzelfzuchtig een ander te helpen los je karma in. Het kan helpen jouw karma sneller in te lossen.

Er zijn verschillende soorten karma die met elkaar in verband zijn. Er is karma dat je meeneemt uit een vorige leven. Dit heb je meegekregen omdat dit in jouw vorige leven nog niet is ingelost (of zelfs levens ervoor) en je hebt karma dat je maakt in dit leven. Door negatieve acties en reacties bouwt het niveau van karma zich op. Door Yoga en meditatie te beoefenen breng je het lichaam en geest tot focus en kun je tot inzichten komen. Door de focus en concentratie kun je jouw leven in balans brengen.

Acceptatie van karma is voor velen een moeilijk begrip. Het aanvaarden dat jou iets overkomt en te weten dat alles een reden heeft waarom het zich aandient. Dit kan soms tot grote interne strijd, woede of onbegrip leiden. Het leid soms tot een oordeel om de schuld bij iets of iemand anders te leggen zoals ik beschreef in mijn stuk over oordelen.

Wat mij heeft geholpen meer begrip te krijgen in de werking van karma en hoe hiermee om te gaan is de (voor mij) simpele uitleg van “De Pendule van de geest” van Carl Gustav die ik in mijn Yoga opleiding heb gekregen. Elke negatieve gedachte óf actie heeft als tegenhanger een positieve gedachte (en andersom) alles word van nature in balans gebracht. Bijvoorbeeld wanneer je iets naars ervaart heb je de vrijheid om hierop een reactie te geven. De keuze is aan jou of je fel reageert, in woede of neutraal kan blijven. Dit geldt ook met plezierige ervaringen. Je reageert vol enthousiasme (en creëert gelijk gehechtheid) of je kunt neutraal blijven. Wanneer je geen reactie op positief of negatief hebt zal er nooit een tegenreactie komen. De pendule is dan neutraal en niet meer onderhevig aan wisselende emoties. Je ervaart rust en vrede intern zowel als extern in het huidige moment. Geen gedachtes meer aan wat is geweest, hier heb je geen invloed meer. Geen verlangen naar de toekomst dit kan elke moment weer veranderen. In het hier en nu zijn en ervaren wat je nu ervaart en daar acceptatie in vinden.

In India zijn soms extreme versies van karma zoals ik las in een van mijn favoriete boeken genaamd “Holy Cow” van Sarah McDonald een Australische journaliste die een tijd in India woont vanwege het werk van haar partner. Een heel leuk en vermakelijk boek over haar ervaring in India met diverse religies en spirituele ondernemingen. Hierin beschrijft zij in een van de eerste hoofdstukken hoe vele Indiërs (niet alle) tegen karma aankijken. Wanneer ze in een bus zit met het liefst zo hoog mogelijke snelheid maakt de bus in eens herrie en rijd over iets heen, of door een gat in de weg wat op dat moment niet duidelijk is. Als Sarah achterom kijkt naar wat het geval was en ziet dan dat de bus over een hond is gereden. Omdat de bus even moet wachten in het verkeer vraagt ze de chauffeur, of ze niet even moet gaan kijken of de hond wel oké is? Waarop de chauffeur zegt; “karma”. Naar mijn mening is dit te kort door de bocht want het kan inderdaad zijn karma zijn en daar heb ik niets over te zeggen of te vinden. Maar het is wel zo menselijk om iets of iemand anders te assisteren. En als dat ook nog eens geheel belangeloos is helpt dit jou meer dan het te negeren. Maar het laat wel zien dat vele mensen in India vrede hebben met het leven dat zij leven nu hier in dit leven. Ze vinden vaak acceptatie hoe slecht ze het soms ook hebben (uitzonderlijke gevallen daar gelaten) en hopen dankzij devotie en de acceptatie het beter te hebben in een volgend leven.

Er bestaat naast individuele karma ook groepskarma. Dit is uit te leggen als gebeurtenissen die meerdere mensen tegelijk aangaan. Zoals natuurrampen, aanslagen etc. De gehele groep mensen die getroffen word hebben allemaal individueel iets in te lossen.

Karma kan plat en kort door de bocht aankomen. En daarom is het zo belangrijk dat in alles dat je leest of hoort jij daar voor jou uit haalt wat je aanspreekt. Mahatma Gandhi zei over karma o.a.; “Het is de vriendelijkheid van de natuur dat we ons een vorige leven niet herinneren. Het leven zou een te zware last zijn als we zoveel herinneringen zouden meedragen”. Soms is het maar goed dat we niet herinneren waarom ons iets overkomt. Maar houd altijd in gedachte dat niets is wat het lijkt. Er is altijd een oorzaak van dit gevolg ook al herinner je deze niet meer.

Om Shanti

 

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: