search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Ikzelf kan soms best nog wel eens een oordeel ergens over hebben. Soms kleine dingen soms grote in gedachte óf hardop. Het is menselijk, we zijn ermee opgevoed en het is er al om. We worden er ook steeds mee geconfronteerd en zo wordt je geprikkeld een oordeel ergens over te geven of te hebben. Het kan je zelfs specifiek gevraagd worden “wat is jouw oordeel?”. Er zijn hele TV shows omheen gebouwd. We houden het gezamenlijk goed in stand. Vaak is een oordeel iets wat we herkennen vanuit ons zelf. En het daarom ons juist opvalt.

Je mening geven kan voor een ander ook voelen als een veroordeling. Er is een verschil tussen een oordeel en een mening, maar het heeft raakvlakken. Jouw mening hoeft de mijne niet te zijn maar zolang we elkaars mening kunnen respecteren en ook iets kunnen laten zijn voor wat het is zal het niet leiden tot een oordeel. Het oordeel is er pas als je het standpunt van de ander niet kunt respecteren en je iemand daarmee afwijst. Daarmee wijs je een deel van jezelf af omdat jij je misschien aangevallen voelt in jouw standpunt en het idee hebt deze te moeten verdedigen, dat het er werkelijk toe doet. Het ego speelt hierin een grote rol. Je voelt jezelf (tijdelijk) beter als je negatief over iemand denkt/ praat of in jezelf bedenkt waarom iets of iemand zo is, het is een truc van het ego om gehecht te raken aan iets, zo ook je mening en jouw oordeel.

Soms hebben we niet door dat we oordelen zoals met roddelen. Ook hierin schuilt het feit dat we het ego voeden. We voeden het met slechte woorden over iemand anders. Soms over mensen die we kennen (of denken te kennen) maar vaak ook over vreemden. Het kan zelfs terecht lijken lelijk te denken over iemand omdat hij of zij ook onaardig overkomt. Wat we vaak niet weten is het verhaal er achter, waarom iemand zo is? Of hoe diegene er bij komt? Soms is het onwetendheid (net als wijzelf die roddelen) maar soms schuilt er meer achter. Het kan angst zijn uit een eerdere ervaring, er is dan vaak een automatisch afweer mechanisme ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen herhaling. Je kunt nooit van de buitenkant zien wat iemands verhaal is en wat er al meereist in de vaak genoemde ‘rugzak’. Ik geloof er zelf in dat dit kan zijn uit nog dit leven maar ook meegenomen kan worden naar een volgend leven en je dus ook ervaringen van een vorig leven meedraagt. Het is per persoon verschillend en gelukkig maar dit maakt ons uniek in wie we zijn.

Een oordeel heb je ook als je je afvraagt “waarom ik?” Of “waarom ik niet?”. Als ik dit voorbij hoor komen dan stel ik altijd de tegengestelde vraag. “Waarom niét?” Of “waarom wél?”. Ook hierin kun je nooit weten waarom de buurman wél een rode Ferarri heeft, waarom zij wél een dure vakantie kan veroorloven, waarom de carrière van A goed gaat en van B niet terwijl jij het idee hebt dat B er harder voor werkt of veel vriendelijker is(zo ook met ziekte) Je weet niet wat er achter schuil gaat achter de persoon en de bagage die iemand al meedraagt. Je kunt de vraag beantwoorden met 1001 opties. Je kunt het alleen te weten komen als je er naar vraagt en open een eerlijk hierin kunt zijn. En dat de persoon je ook een eerlijk antwoord kan geven. Maar misschien kun je jezelf beter de vraag stellen; “Wat doet het er toe?” Is het van belang om een antwoord te hebben? Wordt jouw leven dan een stuk makkelijker? Of hou je er juist een nog rotter gevoel aan over? Of schaam je je dat je ooit aan de integriteit van iemand getwijfeld hebt?

Wat ik belangrijk vind is dat je altijd moet oppassen dat je met jouw oordeel niemand kwetst. Het oordeel hoeft er niet eens zo zeer verbaal te zijn of waargenomen te worden. Het kan ook non-verbaal op veel verschillende manieren. Daarin is een digitaal oordel niet anders. Dat kan anoniem zijn en lijken of het verder van je af staat.

Een oordeel kan nare bijwerkingen hebben voor jou maar óók voor een ander. Probeer het los te laten. Het voelt heel bevrijdend!

Om Shanti

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: