search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Vaak krijgt ik als yogadocent (en andere docenten met mij) de vraag vóór, tijdens of na de les of het erg is dat een deelnemer niet in een bepaalde houding kan komen/ blijven. Vooral een vooroverbuiging is een houding die hier vaak aanleiding toe geeft zoals Paschimotthanasana (vooroverbuiging), Upavishta Konasana (zittende hoek houding), Janu Sirsasana (hoofd naar knie houding) etc.

Voor een docent blijft het van belang de student er bewust van te maken dat het niet gaat om hoe ver je in een houding komt. Wij allen moeten aan de houdingen wennen, ja ook de docent. Dit kan soms een leven lang duren. Er zijn hiervoor verschillende factoren die meespelen zoals mobiliteit in het lichaam, gezondheid, ervaring (flexibiliteit) maar ook geestelijke en mentale gezondheid kan je tegenhouden of juist verder helpen.

Wat belangrijk is is dat je het oordeel of verlangen/streven naar een perfecte houding loslaat. Dit kost tijd. Geef het lichaam de tijd en de ruimte die het nodig heeft om aan een houding te wennen. Pas als je kunt loslaten (fysiek, mentaal en emotioneel) zal je vordering maken. En aan dat loslaten hebben we vaak al een hele kluif. Belangrijker is dat je de houding goed uitvoert zonder te overstrekken en het lichaam schade aan te doen. De docent is er om je hierin te helpen en zo nodig aan aanpassing te geven zodat je op lange termijn vordering zult opmerken.

Mensen die nog geen Yoga beoefenen of die net zijn begonnen hebben vaak een vaag idee van wat Yoga nu precies is. Omdat Yoga in deze tijd ontzettend aan populariteit wint schuilt daar ook een gevaar. Er wordt snel commercieel gedacht zonder 100% te weten wat Yoga kan bieden. Mooie plaatjes sieren tijdschriften, posters en flyers etc. met poses die meer op acrobatiek lijken dan een potentiële asana (yoga houding). Wanneer je dit ziet krijg je al gauw het idee; “Om Yoga te beoefenen moet je heel lenig zijn”, “Dat is vast niks voor mij, ik zie er niet zo uit” of “Dat ziet er alles behalve ontspannen uit”. Weet dat als je zo’n mooi plaatje tegen komt dit ook veel tijd, inzet en oefening heeft gekost en misschien niet voor ieder lichaam haalbaar is. Ook is deze niet “toevallig” geschoten terwijl de persoon zijn dagelijkse oefeningen doorneemt, het is nét dat ene shot dat nodig is en misschien zelf heel erg lucky. Het is dus vaak, niet altijd, alles behalve Yoga.

Om daadwerkelijk Yoga te beoefenen moet je je goed bewust worden van jouw lichaam. Waar brengt het jou vandaag? Waar ligt de grens? De ademhaling is de verbindende factor tussen lichaam en geest. De Ademhaling kan je helpen naar het lichaam te luisteren en om geconcentreerd een houding uit te voeren. In alle rust en zachtheid, zonder doel in perfecte houding. Wat nodig is is tijd en veel oefening.

Om Shanti.

konasanaAfbeelding : Upavistha Konasana muscular study from Yoga Anatomy by Leslie Kaminoff

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: