search instagram arrow-down

Hersenspinsels

Ik voel mijzelf nog verre van verlicht. Maar zoals @michelle_saraswati zei: “Je bent aan het wakker worden alleen moet je je ogen nog openen.” En alles valt zo mooi samen wetenschap en spiritualiteit. . De voorstelling Dans en het Brein van @erikscherder van gister siddert nog na. En omdat ik geen danser ben vertaald dat bij mij door in yoga en meditatie. Al die gebieden in de hersenen die we proberen met elkaar te laten communiceren voor zo lang mogelijk zodat we de balans houden in mentale gezondheid. En mentale gezondheid is er alleen als ons zenuwstelsel kalm is en ons stresshormoon niet constant in alarm staat. . Ik geloof niet in toeval dat mijn focus deze week in de lessen, en daarvoor al voor mijzelf ligt bij Chidakasha. Het gebied achter gesloten ogen, het centrum van de hersenen en Ajna(niet Anja.... Maar ‘Agja’)chakra. Ik geloof dat oude yogi’s ook wetenschappers waren en nog zijn. Zij waren nieuwsgierig en gebruikte alle kennis die hun leraren al hadden om nieuwe verbindingen te maken in ons brein om zo spiritueel te mogen ontwaken. De meditatie van de Bihar School of Yoga zijn voornamelijk gericht op dit deel. Verschillende technieken die jou in staat stellen verbindingen te maken. . Ik google en mediteer nog ff door 🤯 Verwacht meer van dit in de lessen en hier 🤪 Ontvolgen kan altijd nog 😉
FRIDAY CONFESSIONS: Ik kijk vaak 1 keer per week en soms vaker op verhuisdieren.nl waar lieve honden, katten, konijnen etc op staan die een nieuw huisje zoeken. 🐶🐱🐰 Eigenlijk pijnig ik mijzelf er alleen maar mee want @roelburger wil geen hond in huis 🤷🏻 . Kijken, kijken, niet kopen? Is er iets waar jij graag naar kijkt maar niet koopt? Om welke reden dan ook 🤔
Het beoefenen van yoga (asana, pranayama, meditatie) heeft een positief effect op ons parasympatisch zenuwstelsel. Het beïnvloed de organen zo dat ons lichaam zich verkeerd in staat van rust. Als we rust ervaren kan het lichaam makkelijker herstellen. Behalve het fysieke aspect zorgt het er ook voor dat we meer ruimte krijgen in ons beoordelingsvermogen. . Van de week benoemde ik al Manas(verstand) en Buddhi(intellect) die een rechtstreekse relatie tot elkaar hebben. Als de communicatie tussen deze aspecten van de mind goed verloopt kunnen we bewuste keuzes maken, opmerkzaam blijven in elke stap die we zetten. . Ons sympatisch zenuwstelsel hebben we alleen maar nodig als er werkelijk gevaar is. Het brengt ons in staat van vluchten of vechten. In een maatschappij waarin we altijd AAN staan is dat deel van ons autonome zenuwstelsel snel getriggered of eigenlijk altijd nét wel en nét niet aan wat een uitputtingsslag is voor ons hele wezen. We verliezen in 95%van de gevallen van angst onnodig veel energie omdat ons beoordelingsvermogen niet juist functioneert. . 🌿 Neem jij wel voldoende rust of tijd voor jezelf? 🌿

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Ganesh Chaturthi, de verschijningsdag van Ganesh is een van de meest populaire feestdagen die in India en door Hindu’s over de hele wereld wordt gevierd. Ganesh Chaturthi wordt gevierd op de vierde dag (chaturthi) van de maand bhadon (augustus/september), tijdens de donkere maandhelft (krishnapaksha). De Murti’s van Ganesh komen in vele landen voor en genieten daardoor veel bekendheid. Deze viering bied mij een mooie gelegenheid om hier iets over te delen.

Het beeld op de foto onderaan dit artikel is er een die op mijn pad is gekomen na mijn eerste bezoek aan India. Toen ik deze tegenkwam ontroerde het mij enorm. De weelde, de kleur, de rust in de blik en de inspirerende houding. Perfect in zijn imperfectie Ganesh mist namelijk zijn rechter pink. Het beeld staat naast mijn bed. Deze plek vond ik het meest passend in huis omdat je naar mijn mening in dromen ook een reis maakt. Een reis in het onderbewuste. Het onderbewuste onderzoeken we ook vaak in Yoga. De toegang tot het onderbewuste is via de ruimte tussen de wenkbrauwen. Het derde oog of ook wel het zesde chakra (Ajna Chakr) Ganesh kent vele aspecten waaronder Brenger van voorspoed, wijsheid maar ook degene die ons beschermd op reizen. Nu is een van mijn namen (Christopher) ook ontleent van een heilige die bescherming bied op reizen. De Heilige Christoffel. En misschien zit daar wel een verbinding naar de het beeld dat mij aansprak, wie zal het zeggen? Wat ik wel weet is dat toeval niet bestaat. Alles heeft een reden in het leven.

De Maha Shiv Puran beschrijft in de Rudra Samhita, dat Shri Ganesh de Zoon van Shiva en Parvati door haar geschapen is uit klei.

Deze klei werd gevormd tot een hele knappe Zoon, die werd gehuld in prachtige kleding en glimmende juwelen. Hij kreeg de naam Ganesh en zijn opdracht was de wacht te houden en niemand door te laten, terwijl Parvati een bad nam.

Al gauw verscheen Shiva met zijn volgelingen, maar Ganesh hield Hem tegen. Shiva probeerde Ganesh te negeren en door te lopen, maar Ganesh stond dit niet toe. Shiva’s volgelingen kregen de opdracht Ganesh te verwijderen, maar stuk voor stuk werden ze in elkaar geslagen.

Uiteindelijk kwamen alle Devta’s en Rishi’s kijken wat er aan de hand was. Brahma probeerde te praten met Ganesh, maar Ganesh kende Brahma niet. Hij dacht dat Brahma één van Shiva’s volgelingen was en rukte aan zijn baard. Vanwege alle pijn ging Brahma weg.

Vanaf dit moment was het voor Parvati een kwestie van trots geworden en voorzag ze haar zoon Ganesh van allerlei wapens, zodat Hij zich kon verdedigen tegen de Devta’s die gebruik maakten van hun wapens. Ganesh was succesvol en hij hield de Devta’s af. Volgens de Shiv Puran ontstond er een heel gevecht, een ware oorlog, waar zelfs Vishnu  aan te pas moest komen. Uiteindelijk eindigde dit gevecht toen Shiva Ganesh onthoofdde met zijn Drietand.

Toen Mata Parvati erachter kwam dat haar zoon was gedood, was ze woest. Ze was klaar om het gehele universum te vernietigen! Iedereen schrok hiervan en Narad Muni werd als boodschapper naar Mataji gestuurd. Hij slaagde erin Parvati te kalmeren, maar aan twee voorwaarden moest worden voldaan. Ganesh moest weer tot leven worden gebracht en Ganesh moest geaccepteerd worden als God en alle goddelijke rechten krijgen.

Ganesh’s onthoofde lichaam werd gebaad, maar het hoofd was nergens te vinden. Waarschijnlijk was dit kwijtgeraakt in de strijd, daarom stuurde Shiva zijn volgelingen erop af om terug te komen met het hoofd van het eerste levende wezen dat zij zagen. Dit bleek een olifant te zijn. Het hoofd van de olifant werd aan het lichaam van Ganesha gekoppeld en Brahma, Vishnu en Shiva gebruikten hun gezamenlijke kracht om het dode lichaam weer tot leven te wekken.

Shiva accepteerde vanaf dat moment Ganesh als zijn zoon en maakte van hem de Heer van zijn volgelingen, de gana’s.

Het verhaal van de schepping, onthoofding en opnieuw tot leven wekken van Ganesh gaat in feite over het volwassen worden van Ganesh. De olifant wordt gezien als de generaal van de dieren, net zoals de leeuw wordt gezien als de koning van de dieren. De onthoofding van de jonge Ganesh, waarbij hij zijn menselijk hoofd verliest, staat symbool voor het verliezen van het kind zijn, terwijl het verkrijgen van zijn olifanten hoofd, staat voor het verkrijgen van zijn volwassen status, waarbij hij zijn rol van Generaal van de Devta’s zal aannemen.

De manier waarop Ganesh Chaturthi vandaag de dag gevierd wordt in India stamt van 1893. Deze is geïnitieerd door Bal Gangadhar Tilak in 1893 in Pune, met als belangrijkste reden steun te verwerven voor India’s onafhankelijkheidsbeweging. De enorme schaal van de Ganesh Chaturthi festiviteiten is een voortzetting van Tilak’s versie.

Om Shanti.

ganesh 5

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: