search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

In de Ayurveda (“Ayur” betekend Leven en “Veda” Kennis ofwel levenswetenschap) wordt kurkuma al eeuwen gebruikt. De Ayurveda ondervond al de helende werking en oplossing voor spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en ook leverkwalen. De Indiase geneeskunde liep hiermee ver vooruit op de Westerse wetenschap. Indiërs gebruiken kurkuma(geelwortel of koenjit) over het algemeen in hun curry mengsels. Dit zijn specerij mixen die meestal voor 20% uit kurkuma bestaan en aangevuld met andere vaak ook helende kruiden en specerijen. Pas rond 1290 kwam de handelaar en ontdekkingsreiziger Marco Polo in aanraking met de specerij kurkuma, zijn naam staat er om bekend dat hij de man was die kurkuma naar het westen heeft gehaald. In werkelijkheid waren het Arabische handelaren die in de dertiende eeuw dit specerij mee naar Europa voerden. Kurkuma werd pas in de tijd van de heerschappij van de VOC in grote hoeveelheden verscheept en was het verkrijgbaar voor de “gewone mens”.

De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Het stofje is ontstekingsremmend, een sterke antioxidant en antibacterieel. Curcumine werkt beschermend tegen kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, Parkinson en Alzheimer. Het kan echter ook gebruikt worden ter ondersteuning bij de behandeling bij mensen die zo’n aandoening al hebben. Er zijn studies die kurkuma prefereren boven medicijnen, helaas is de medische wereld er een van commercie en word er nog steeds te weinig onderzoek gedaan naar werking van natuurlijke en biologische middelen. Ik ben van mening dat men hier wel voorzichtig mee om moet gaan en altijd professionele adviezen hierover moet inwinnen. Houd altijd in gedachte dat onderzoeken ook rekening houden met bijwerkingen van medicijnen. En bijwerkingen bij het gebruik van kurkuma zijn er niet of nauwelijks. Er zijn maar enkele gevallen bekend waarbij mensen misselijkheid, hevigere menstruatie, diarree en hyperactieve galblaas hebben ervaren. Omdat kurkuma ontstekingsremmend/afvloeiend werkt wordt het afgeraden grote hoeveelheden te nuttigen tijden de zwangerschap omdat dit ook effect heeft op de stimulering van de baarmoeder(opwekken van weeën). Vraag ook hiervoor altijd een consult aan bij een dokter of verloskundige.

Het Nationaal Fond tegen Kanker stimuleert onderzoek naar de werking van kurkuma waarover je meer op de volgende link kunt lezen: http://www.tegenkanker.nl/project/kurkuma/?gclid=Cj0KEQjwo5–BRCS8ceLjv-XppUBEiQAGp15EDh7fI4hma6wl3sRqhPgB13RWSuuKL9x19U6wrWnitAaAsoG8P8HAQ

Kurkuma word echter vaak, nog boven kaneel, ginseng, gember en Mariadistel, als nummer 1 aangegeven op werking bij verschillende klachten en aandoeningen. Nationale en internationale onderzoeken vinden ook steeds weer “vernieuwende” werkingen van planten en kruiden waaronder ook voor Alzheimer i.c.m. kurkuma: http://goedgezond.info/2014/10/weer-een-studie-over-positieve-effect-van-kurkuma-op-alzheimer/

Een groot voordeel van kurkuma is dat het goedkoop is, geen bijwerkingen heeft, niet toxisch is en in relatief grote hoeveelheden genuttigd kan worden.

De biologische beschikbaarheid (term die aangeeft in welke mate de werkzame stoffen van een geneesmiddel beschikbaar komen op de bedoelde plek) van curcumine is echter heel laag. Het wordt moeizaam door ons lichaam opgenomen. Gewoon een beetje kurkuma ergens overheen strooien is dus prima, maar als je echt een specifiek effect beoogd, wellicht te weinig.

De bio-beschikbaarheid kan verhogen door kurkuma samen met zwarte peper op te lossen in ghee (geklaarde boter). Bijvoorbeeld: bij het bakken van groente voor een groentecurry is het aan te raden ook de kurkuma met wat zwarte peper toe te voegen en even mee te bakken. Wil je het in een smoothie verwerken, meng de kurkuma dan bijvoorbeeld met wat lijnzaad- of kokosolie en zwarte peper voordat de andere ingrediënten toegevoegd worden.

Kurkuma is goed voor de vetverbranding en remt de groei van vetweefsels. Het kruid stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de lever en gal. Wanneer je een vettere maaltijd hebt genuttigd kun je kurkuma gebruiken om maagsappen te stimuleren en zo vetten sneller opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld door een theelepel kurkuma op te lossen in heet water. Drink deze lauw en voeg eventueel zoetstof toe(honing, agavesiroop). Je kunt het ook toevoegen aan een kop kruidenthee na bijvoorbeeld het beoefenen van Yoga. Dit zal het lichaam een extra stimulering geven afval stoffen te verwerken en af te voeren nadat je hier al hard voor hebt gewerkt tijdens een les.

Kurkuma helpt het lichaam te reinigen. Het maakt je hele lichaam schoon, tot in de diepste vezels en weefsels. Het kruid heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Kurkuma wordt ook vaak gebruikt bij huidontstekingen, eczeem en een droge huid. Maar je kunt het ook een beetje extra nemen bij spierpijn, kneuzingen en wonden. Een tip is het nemen van een beetje kurkuma in de thee tegen menstruatiepijn.

Kurkuma lijkt qua uiterlijk een beetje op gember. Het is ook een wortel, maar is wat fijner van structuur en aan de buitenkant oranje-geel. Het gele poeder is één van de belangrijkste bestanddelen van curry en ook wel bekend onder de namen turmeric, geelwortel, koenjit of E100. Niet alle E-nummers zijn dus slecht. De bloemen van de statige kurkuma plant (Curcuma Alismatifolia of Curcuma Domestica) zijn eveneens prachtig als de werking van de wortel. De eerst genoemde heeft zuiver roze geschubde bloemen waarin de tweede geel witte bloemen geeft. De plant bloeit in tropisch klimaat van juni t/m ongeveer september.

Ik zal niet beweren dat kurkuma een wondermiddel tegen alles is en je niks anders meer hoeft te gebruiken(ik ben geen dokter of wetenschapper). Maar baat het niet schaadt het niet. Het is heel lekker om mee te variëren en het ziet er ook snel feestelijk uit denk aan Nasi Kuning die men vaak speciaal maakt om iets te vieren.

Volgens spiritueel Guru (letterlijk “Leraar”) van de Kundalini Yoga, Yogi Bhajan, is het volgende recept zeer heilzaam bij gewrichtspijn en werkt het als smering voor het hele interne systeem als men het elke dag gebruikt. (Zijn wetenschap vloeit ook voor vanuit de Ayurveda) Yogi Bhajan in onder velen ook bekend als de man achter Yogi Tea(Ayurvedische kruiden thee veelal te koop in Biologische- en natuurwinkels).

Golden Milk:

Breng 150ml water in een pan aan de kook, draai het vuur laag als het water kookt en voeg 30 gram kurkuma poeder toe. Blijf 7 tot 9 minuten goed roeren met een laag of middelhoog vuur. Als de pasta iets te droog word voeg gerust iets water toe. (De pasta die je nu hebt is een basis welke toegevoegd kan worden aan rijst, yoghurt, thee etc. Het wordt ook aangeraden om 1 of 2 theelepels van deze pasta te nuttigen bij griep, verkoudheid en bij andere virussen in het lichaam.) De ontstane pasta kun je maximaal 14 dagen in een glazen pot goed houden voor gebruik. Vervolgens doe je ongeveer 600ml melk (koemelk, geitenmelk, amandelmelk, sojamelk o.i.d.) in een pan en voegt hier 1 theelepel kurkuma pasta aan toe en laat het vervolgens rustig warm worden. Voeg hieraan naar smaak een zoetstof aan toe zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing. Laat de melk niet koken om schiften te voorkomen. Als de melk goed warm is verdeel je deze over 2 bekers en schenk je in elke beker een eetlepel olie (amandelolie, kokosolie elke ongeraffineerde olie is geschikt). Geniet van deze heerlijke en gezonde drank.

Mocht je ervaren dat de tanden door overmatig gebruik geeler worden. Probeer dan het eveneens Ayurvedisch gebruik van Oil-Pulling.

Oil-Pulling ofwel olie trekken is een gebruik dat al eeuwen wordt gebruikt. Hoe te doen:

* Neem na het ontwaken in de ochtend voordat je met alle activiteiten begint een eetlepel neutrale olie (Kokos- of zonnebloemolie) * Rol de olie door de mond langs de tanden en over de tong. Rustige bewegingen zijn voldoende houd de kaak ontspannen. Gorgelen is niet nodig. * Houd de olie gedurende 10 tot 20 minuten in de mond. * Na de versteken tijd spuug je de olie uit in keukenpapier of in een potje dat je speciaal hiervoor bewaard. Spuug het niet in de gootsteen, toilet of iets dergelijks, de olie kan stollen en voor verstoppingen zorgen. * Spoel dan de mond na met lauwwarm water (eventueel iets zout). * Daarna kun je er voor kiezen om de tanden te poetsen met een natuurlijke tandpasta (Parodontax). * Herhaal ongeveer ¾ keer per week deze routine voor zichtbaar effect.

Oil-Pulling helpt niet alleen bij het reinigen van de tanden maar heeft veel zuiverende eigenschappen. Meer voordelen van Oil-Pulling zal ik later eens met jullie delen.

Om Shanti.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: