search instagram arrow-down

volg ons op SOCIAL MEDIA

Hersenspinsels

Het gevoel van ontspanning of rebound na de asana is voor mij soms het gevoel van Dharana en Dhyana. . Evenals in meditatie beoefening breng je de focus op 1 punt, adem/chakra/object etc.(Dharana) Na een tijd concentratie laat je de sturing van energie los en blijf je observeren wat er over blijft.(Dhyana) . Zo ook is je focus in de asana’s waar je alle energie gebruikt om controle te vinden over het lichaam en zo energie te harmoniseren. Na de houding vind je een kort rust moment om ook dan waar te nemen wat er overblijft. Zo vind je je meditatie moment ook in asana practice 🧘🏼‍♂️
Vrijdag bekentenissen. 🤔💭 . Deze week sprak iemand me aan waar ik al een moeilijke energie bij voel. Dit houd ik altijd bij mijzelf omdat ik echt van mening ben ik niet de echte persoon ken achter het uiterlijk en de opmerkingen. Zij vroeg me hoe het ging en vertelde zelf trots dat ze heel veel yoga en pilates lessen mocht vervangen (naast die ze al geeft) wetende dat deze persoon alleen maar een 3-daagse bodybalance workshop heeft gedaan kon ik niet meer uitbrengen dan: “oh leuk jóh...” . Thuis bleef ik erover nadenken hoe iemand met 0,0 anatomie kennis en opleiding zulke lessen mag en kan geven.. het verstoorde zelfs mijn practice in de middag en toen moest ik mezelf herpakken. . Het is niet aan mij om te beoordelen wanneer iemand wel of geen les kan geven. Het is aan de mensen om kwaliteit te herkennen. Het jammere alleen is dat veel mensen geen idee hebben, dan een onervaren docent treffen en helaas misschien dan denken; oh zie je, yoga is niks voor mij... en dat zou ik eeuwig zonde vinden. Maar zelfs dat is misschien niet aan mij maar aan het universum. . En toch kan ik me er mateloos aan irriteren... 😤 De mate van arrogantie; “ik kan dit ook...”
“De adem is het koord dat de ziel aan het lichaam bind.” -autobiografie van een yogi. . Controle over de ademhaling is controle over de geest. Begin met een ritme zoals 4-4-4 of 4-8-4 tel de adem in, houd de adem vast(kumbhaka), adem uit. Een comfortabele adem geen kracht, neutrale ademhaling. Eenmaal opgaand in de ademhaling laat de yogi de telling los. Of kan hij zelfs bewust de adem inhouden zonder enige moeite(kevali kumbhaka). . “Breathlessness is deathlessness” als je eenmaal in de staat van Kevali Kumbhaka bent word alles kalm en is de concentratie puur op de ziel. . 💛 ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Het belang van de Zonnegroet in Yoga mag niet onderschat worden. Door 12 verschillende bewegingen maken we het lichaam, de spieren en de gewrichten warm. We creëren mobiliteit en flexibiliteit dat ons daarna kan helpen met het uitvoeren van de Asana’s. Naast het verwarmen en soepel maken verlengen we de spieren en maken ze sterker. Surya Namaskar zorgt ervoor de we controle over het lichaam krijgen en lichaam en geest in balans brengen. De oefening is net als Yoga al duizenden jaren oud en heeft door de tijd bewezen dat het gezondheidsklachten verhelpt en verbeterd.

Vaak beginnen we met een aangepaste snelheid om aan de bewegingen en houdingen te wennen. Voor ieder mens is dit verschillend. Sommige mensen zijn stijver in de morgen en zullen meer tijd nodig hebben om soepel door de Zonnegroet heen te komen. Bij anderen zal in de loop van de dag meer vermoeidheid toetreden en is er concentratie nodig om bewuste beoefening te behouden. Luister altijd naar het lichaam en pas indien nodig het ritme aan.

Wat belangrijk is bij de Zonnegroet is de ademhaling. Bij elke beweging is een ademhaling in, uit of het vasthouden van de adem noodzakelijk. De ademhaling brengt je in balans en verbind de geest met het lichaam. Hierdoor ontwikkel je meer bewustzijn en kun je voelen waar het lichaam jou op dat moment brengt.

Ook hier geldt, zeker als je vrij nieuw bent in jouw yogabeoefening, als het oncomfortabel is of het jou de beoefening in de weg staat, pas je de ademhaling aan en adem zodanig dat je de bewegingen kunt uitvoeren. De ademhaling komt later wanneer de bewegingen onder controle zijn. Maar in welk geval ook, probeer bewust de 12 houdingen uit te voeren. Voel wat het voor jou doet. Voel ruimte ontstaan in de wervels of soepelheid in de spieren. Voel na elke ronde verschil, of juist geen verschil en merk op of je de houdingen gedurende de bewegingen nog juist uitvoert.

De zonnegroet kan ook met de ogen gesloten uitgevoerd worden als je deze al een tijd beoefend. Door de ogen te sluiten is de focus nog meer inwaarts bij de ademhaling en de bewegingen in het lichaam. Als het moeilijk is om de aandacht bij de ademhaling te houden kun je ook proberen de aandacht te brengen naar de ruimte tussen de wenkbrauwen, Ajna Chakra of het Derde Oog Chakra welke staat voor het geweten, concentratie en de intuïtie. Deze vorm van beoefening kan een meditatief gevoel geven en meer rust in de geest brengen waardoor je gedurende de hele les rustig en gecontroleerd de asana’s kan aannemen.

Er wordt een voorkeur gegeven aan het beoefenen op een lege maag. We zetten het lichaam hard aan het werk en vroeg van te voren genuttigd voedsel kan zorgen voor kramp en misselijkheid. De interne organen worden actief gestimuleerd en zullen voedsel beter verteren na de beoefening.

De Zonnegroet is zoveel meer dan alleen het opwarmen van het lichaam voor we beginnen aan asana’s.

Surya Namaskar betekend in het Sanskriet “buiging naar de zon”. Dit verwijst naar het feit dat een yogi de Zonnegroet begint vóór de zon opkomt om zo de opkomende zon te vereren. Traditioneel offert een yogi water voordat hij de oefening begint genaamd “Arghya”. Omdat de concentratie volledig op de zon moet zijn tijdens de beoefening maar een yogi onmogelijk in de stralen van de zon kan kijken offert deze water om via het water de zon te kunnen aanbidden. Als de yogi een mantra ten gehore brengt is dit vaak de Gayatri Mantri die de geestelijke wens naar verlichting uitdraagt.

Na het offer te hebben gebracht in de richting van de opkomende zon keert de yogi de rug naar de zon toe om de Zonnegroet te beginnen. Door de eerste stralen die de aarde verwarmen, verwarmen deze ook de ruggengraat en zorgen zo voor nog meer mobiliteit en flexibiliteit.

De zon wordt gezien als de brenger van leven en energie. Het brengt ons voedsel door energie te geven aan vegetatie. De zon staat voor het mannelijke en is in verbinding met de Zonnegod Surya Dev. Wanneer een yogi Surya vereert, vereert deze niet de fysieke zon maar het “principe” van de zon. Zijn gedachten gaan uit naar de brenger van het licht, de energie en de verdrijver van duisternis. Surya Dev wordt vaak afgebeeld op een hemels gouden rijtuig voorgetrokken door 7 paarden met elk een eigen Vedische naam en kwaliteit. Arunadeva is de wagenmenner van Surya Dev en zit voor de Zonnegod om de paarden te besturen. Echter zit deze achterstevoren in eeuwige aanbidding. Van zonsopkomst tot zonsondergang is de route die zij samen berijden. De Veda’s beschrijven hem ook als “Het juweel van de Hemel” welke de schenker is van het licht en de brenger van dag en nacht. Sri Brahma Samhita 5.52 zegt: “De Zon is de koning van alle planeten, vol van oneindige glans, het beeld van de goede ziel is als het oog van deze wereld. Ik adoreer de oer- Heer Govinda bij het nastreven van de orde waarin de zon zijn reis maakt langs het wiel des tijds.”

In de traditionele Zonnegroet beheersen we 12 houdingen. Elke houding is opgedragen aan één van de 12 namen van Surya Dev. Men kan dit beoefenen als een mantra tijdens de uitvoering van de Zonnegroet. Door je te concentreren op de namen en je te vullen met de energie van de zon kan je ook hier een meditatieve ervaring hebben.

Elke toegewezen naam beschrijft een van de kwaliteiten van Surya Dev.

1| Om Mitraya Namah (Hij die allen liefheeft) – Adem in en uit, handen samen voor de borst

2| Om Ravaye Namah (Hij die staat voor verandering) – Adem in en reik met de armen omhoog en naar achteren

3| Om Suryaya Namah (Hij die activiteit opwekt) – Adem uit buig de knieën, handen naast de voeten

4| Om Bhanave Namah (Hij die Licht verspreid) – Adem in rechtervoet stapt naar achter, lift de borst op

5| Om Khagaya Namah (Hij die de Hemel beweegt) – Houd de adem van linker voet stap naar achter, plank positieve

6| Om Pusne Namah (Hij die alles voedt) – Adem uit knieën, borst en voorhoofd aan de vloer

7| Om Hiranyagarabhaya Namah (Hij die allesomvattend is) – Adem in schuif naar voren en omhoog, lift de borst op

8| Om Maricaye Namah (Hij die stralend is) – Adem uit tenen in de vloer duw de heupen omhoog

9| Om Adityaya Namah (Hij die God der Goden is) – Adem in rechter voet stap tussen de handen, lift de borst

10| Om Savitre Namah (Hij die alles produceert) – Adem uit linker voet stap bij, benen zijn lang, kruin omlaag

11| Om Arkaya Namah (Hij die aanbeden wordt) – Adem in breng de armen omhoog en naar achteren

12| Om Bhaskaraya Namah (Hij die de brenger is van Licht) – Adem uit handen samen voor de borst

De Zonnegroet wordt 6, 9, 12 of steeds een drievoud hiervan uitgevoerd. Elke ronde bestaat uit één keer beginnend op rechts en één keer op links. Moge de prachtige Surya Namaskar je veel voordelen opleveren.

Om Shanti

Surya Namaskara

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: