search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Chakra’s(in het Sanskriet “Wiel”) zijn energie centra in het lichaam. Deze energie centra liggen langs de ruggengraat, beginnend bij het straatbeen tot aan de kruin van het hoofd.

Er bestaan veel variaties van concepten over chakra’s. In vroege teksten zijn er verschillende stelsels van chakra’s en nadi’s (kanalen voor levensenergie óf prana) en de verschillende verbindingen onderling. Diverse geschriften vertellen over 5, 6, 7 of 8 chakra’s. In de loop van de tijd werd een stelsel bepalend van 6 of 7 chakra’s, welke door de meeste yogascholen is opgenomen. In dit stuk behandel ik 7 chakra’s zoals men in de Sivananda lijn gebruikt. Ook in mijn lessen zullen deze chakra’s steeds terugkeren.

De chakra’s worden beschreven als “draaiende schijven van licht” en elke chakra draagt een specifieke kleur, energie, symbool en mantra met zich mee. Alle chakra’s worden toegeschreven aan een bepaald spiritueel, emotioneel, psychologisch en fysiek aspect. Het in balans brengen van de energie centra lijdt tot welzijn.

Wetenschappelijk word er niets aangetoond over het bestaan van chakra’s en de invloed ervan op het menselijk lichaam, het betreft een fysiologisch concept.

In Hindoeïstische geschriften word het concept van chakra’s gerelateerd aan de spirituele lichamen. In de Yoga filosofie kennen we 3 lichamen 1: fysiek lichaam: dat wat is gemaakt van de 5 elementen (water, vuur, aarde, lucht en ether) 2: astraal lichaam: welke is verbonden met het fysieke lichaam en bestaat uit 19 elementen het astraal lichaam komt overeen met de geest 3: het causale lichaam: Dit lichaam komt overeen met de ziel. (ik zal in een andere blog meer uitleggen over de 3 lichamen)

Met yoga en meditatie willen we de chakra’s die vaak rustende of slapende zijn activeren(zoals in Kundalini Yoga). De chakra’s bevinden zich op specifieke gebieden in het astrale lichaam. Om een zintuig of instinct te beheersen en om slechte functies in het lichaam te genezen, moet je jezelf concentreren op het chakra die de slechte functie beheerst. Om hiertoe te komen leer je jezelf lichaam en geest te beheersen. Houdingen en meditaties zijn ontwikkeld om specifieke chakra’s te activeren en de vrijgekomen energie te benutten. Het kan jaren duren voor de controle over de energiecentra beheerst worden, je zult dit niet na één keer oefenen leren. Open nooit zomaar alleen 1 chakra. In een oefening focus je op een bepaald gebied en bepaalde chakra, maar ga je in de beoefening altijd alle chakra’s af. Altijd in een volgorde van kruin tot staartbeen of omgekeerd. Ik adviseer chakra meditatie of aandacht op de chakra’s ook altijd onder begeleiding te doen. Het loskomen van energie tijdens chakra meditatie kan overweldigend en confronterend zijn omdat deze vaak goed verborgen zitten. Het loskomen van emoties, spanningen en andere energieën werken wel heel bevrijdend en maken vooruitgang op het pad van Yoga en zelfrealisatie.

De zeven chakra’s:

1) Muladhara chakra: “wortel/fundatie” gelegen in de basis van de ruggengraat, het staartbeen heeft de vorm van een 4 bladige lotus. Dit chakra staat voor fysieke ervaring, overleving en stabiliteit. Het element dat wordt toegeschreven is aarde als ook de kleur rood. De eerste chakra word gerelateerd aan de onderrug, dikke darm, bekken, heupen en billen. De persoonlijke mantra die bij Muladhara hoort is Lam (uitgesproken als; Langm) Vibraties van deze mantra net als asana’s die gerelateerd worden aan deze chakra stimuleren het loslaten van angst, onzekerheid en frustratie. Onjuiste beoefening kan leiden tot een blokkade en kan resulteren in overgewicht, anorexia nervosa en knieproblemen. Asana’s passend bij Muladhara chakra: Taadasana(berghouding), Vriksasana(boomhouding) Trikonasana(driehoekshouding)

2) Swadhishthana chakra: “eigen/zelf” gelegen 4 vingers onder de navel heeft de vorm van een 6 bladige lotus. Het tweede chakra staat voor seksualiteit, creativiteit en verlangens. Water is het element dat hoort bij Swadhishthana en verklaart ook de kleur die eraan word verbonden, oranje. Water reflecteert of vermengt kleuren. De kleur rood van Muladhara chakra onder deze en de kleur geel van Manipura chakra boven deze chakra vermengen zich tot oranje. De tweede chakra word gerelateerd aan de geslachtsorganen, heiligbeen, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop, bekkengebied en waterhuishouding. Meditatie op de persoonlijke mantra Vam (uitgesproken als; Vangm) geeft controle over de water elementen in het lichaam, de fysieke krachten, de intuïtie en kennis over astrale entiteiten.

Als dit chakra geblokkeerd is kun je emotionele explosiviteit, manipulatief zijn, obsessieve gedachtes over seks of energieloosheid ervaren. Fysieke problemen kunnen dan zijn slecht functionerende nieren, stijfheid in de onderrug, constipatie en spier-spasmen. Asana’s passend bij Swadhishthana chakra: Utkatasana(stoelhouding), Eka Pada Rajakapotasana(éénbenige koningsduif), Dhanurasana(booghouding)

3) Manipura chakra: “glanzend juweel” gelegen tussen de navel en het borstbeen, ofwel zonnevlecht, en heeft de vorm van 10 bladige lotus. Manipura chakra staat voor het ego, woede, agressie en energie. Het elements dat hier bij past is vuur evenals de kleur geel. Het derde chakra is verbonden aan de maag, lever, galblaas, alvleesklier en de dunnedarm. Blokkades in deze chakra kunnen verholpen worden door asana’s toegewezen aan Manipura en door meditatie op de persoonlijke mantra Ram (uitgesproken als; Rangm) Wanneer de chakra uit balans is kun je fysieke problemen ervaren als slechte stoelgang, lever problemen, diabetes, nervositeit en voedsel allergieën. Asana’s passend bij Manipura chakra: Bhujangasana (classieke cobra), Shalabhasana(springhaan), Ardha Matsyendrasana (halve koningsvis houding)

4) Anahata chakra: “onverslagen” ofwel het hartchakra heeft de vorm van een 12 bladige lotus. Het vierde chakra staat voor liefde, gehechtheid, passie en emotie en word in verband gebracht het het element lucht en de kleur groen. De thymusklier wordt gelinkt aan dit energie centrum. Wanneer deze chakra uit balans is kun je weinig liefde en passie ervaren, gemakkelijk gehecht raken en heb je weinig controle over emoties. Als je controle hebt over Anahata chakra voel je je vrolijk, uitgelaten, expressief, ervaar je zelfrespect en kun je nieuwe uitdagingen aan. Asana’s passend bij Anahata chakra: Gomukhasana(koehoofd houding) Poorvotthanasana(omgekeerde plankhouding), Matsyasana(vishouding)

5) Vishuddha chakra: “ultiem puur” is de keelchakra gelegen aan de basis van de keel heeft de vorm van een 16 bladige lotus. Bij het vijfde chakra hoort de kleur lichtblauw en het element ruimte. Lichaamsdelen die toegeschreven zijn aan deze chakra zijn de keel, nek, tanden, oren en de schildklier. Dit is ook het energie centrum van communicatie, geluid, expressie van creativiteit via gedachten, spraak en schrift. De persoonlijke mantra van het vijfde chakra is Ham(uitgesproken als Hangm) Wanneer Vishuddha chakra uit balans is kun je je timide, rustig, stil en teruggetrokken voelen. Fysieke zwaktes komen dan naar boven in de vorm van huidkwalen, overstimulatie van de schildklier, oor infecties, keelklachten, maagzuur en rugpijn. Wanneer je echter deze chakra in balans weet te brengen kun je je gebalanceerd, evenwichtig, muzikaal of artistiek geïnspireerd voelen. Asana’s passend bij Vishuddha chakra: Halasana(ploeghouding), Sarvangasana(schouderstand), Ardha Setubandhasana(halve brughouding)

6) Ajna chakra: “waarnemend” is het derde-oog chakra(tussen de wenkbrauwen) en heeft de vorm van een 2 bladige lotus. Deze chakra staat voor het geweten of zesde zintuig, fysiek en emotionele intelligentie, intuïtie. De twee fysieke ogen zien het verleden en het heden, het derde oog heeft inzicht in de toekomst. Het zesde chakra draagt de kleur indigo en het element Avyakta (energie/materie). Om (uitgesproken als Ohm). Lichaamsdelen hordend bij Ajna chakra zijn de ogen, het gezicht, de hersenen, de lymfeklieren en de hormoonklieren. Als deze chakra uit balans raakt voel je je niet assertief, ben je bang voor succes, je gaat kansen uit de weg, en kan egoïstisch worden. Je voelt je open, bent meester over je eigen gedachtes, zonder angst voor de dood en bent niet gehecht aan materiële dingen. Asana’s passend bij Ajna chakra: Shashankasana(kindhouding), pashimotthanasana(vooroverbuiging), Savasana(lijkhouding)

7) Sahasrara chakra: “duizend” ofwel de kruin chakra(vlak boven de kruin van het hoofd) met de vorm van een 1000 bladige lotus word toegewezen aan de kleur violet of wit(bijna onzichtbaar). Aspecten van deze zevende chakra zijn devotie, inspiratie, onzelfzuchtigheid en spirituele kennis/verstand. Sahasrara is het centrum van spiritualiteit, verlichting, dynamische gedachten en energie. Dit energiecentrum staat ook in verbinding met het Goddelijke. De ziel komt het lichaam bij geboorte binnen via de kruin en verlaat ook weer via de kroon bij de dood. Wanneer deze chakra uit balans is kan er een gevoel van frustratie ontstaan, is er geen vleugje blijdschap en voel je je destructief. Ziekten als migraine, en depressie kunnen langzaam ontstaan. Gebalanceerde energie in deze chakra bevat de mogelijkheid zich te openen naar het Goddelijke en totale toegang tot het onbewuste en het onderbewuste. Asana’s passend bijSahasrara chakra: Sirsasana(hoofdstand), Padmasana(lotushouding)

chart

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: