search instagram arrow-down

Hersenspinsels

CADEAUBON

Wil je een les of workshop weggeven? Neem dan contact op met jouw wensen zodat ik een cadeaubon voor je kan maken.

Heb je een cadeaubon ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bhaskarayayoga@hotmail.com met jouw voor- en achternaam zodat ik jouw tegoed in een account kan aanmaken.

Zodra je account is aangemaakt met jouw tegoed krijg je bericht ter bevestiging en kun je jouw tegoed besteden door in het lesrooster de les te kiezen.

volg ons op SOCIAL MEDIA

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden voor het volgen van lessen bij Bhaskaraya Yoga.

Klik hier voor de privacy verklaring omtrent het verwerken van klant gegevens bij Bhaskaraya Yoga.

© Alle foto’s gebruikt op deze website zijn persoonlijk eigendom.

Of wat is Yoga niét? Yoga is niet een perfect plaatje uit de media nabootsen, vaak komt het meer op acrobatiek uit of soms erger. Yoga is ook niet alleen voor hele lenige, jonge of hele dunne mensen. Yoga is voor iedereen!

Yoga gaat om geloof in jezelf en het accepteren van alles dat op jouw pad komt. Het gaat om liefhebbend naar jezelf en anderen kunnen zijn. Yoga is adem, beweging en een glimlach binnenin. Het verkennen van lichaam en geest. Weten waar mogelijkheden en uitdagingen liggen of waar voor jou de persoonlijke grens ligt.

Yoga beoefen je niet zomaar even een keertje tussendoor wanneer je zin hebt. Een ware yogi oefent met regelmaat, zonder verwachting wat er gaat komen en zonder oordeel. Pas wanneer je alle ideeën en verwachtingen kunt loslaten maak je vooruitgang.

Er zijn momenteel heel veel yogastijlen, van een ontspannen, relaxte les als Yin Yoga, tot een actieve les als Ashtanga Yoga. Veel stijlen zijn gebaseerd op de eeuwenoude authentieke Yoga zoals beschreven in de geschriften en voor de “gewone” mens als wij vereenvoudigd door Patañjali in de Yoga Sutra’s. De meest voorkomende traditionele yogastijl is Hatha Yoga.

Hatha(Hath) betekend in Sanskrit “koppig of vastberaden”. Yoga(Yug) betekend “verbinden, samenvoegen of concentreren op”. Hatha Yoga word dan ook wel vertaald als “het lang vasthouden van” en zo controle over lichaam en geest te verkrijgen. Oorspronkelijk werd het alleen beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. De klassikale Hatha Yoga asana’s (sterke maar comfortabele houdingen) zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Over de jaren werd Hatha Yoga steeds populairder en werden er moderne yoga poses ontwikkeld. Deze moderne houdingen werken meer op het externe lichaam, zoals de spieren, met als doel sterk en fit te worden. Hatha Yoga blijft bij de beoefening van asana’s, pranayama (ademhalingsoefeningen) en ontspanning.

Hatha Yoga is onderdeel van Raja Yoga(konings-yoga). Er zijn vier paden van yoga die, wanneer goed beoefent, leiden tot Samadhi oftewel “verlichting”, het ultieme doel van yoga:
1
) Raja Yoga of Yoga van controle
2
) Bhakti Yoga of Yoga van toewijding
3
) Karma Yoga of Yoga van handeling
4
) Gyan Yoga of Yoga van kennis
Deze vier paden kunnen samen, maar ook los van elkaar worden beoefend.

Raja Yoga is de lichamelijke vorm van Yoga en staat ook bekend als klassieke yoga of Ashtanga Yoga (de acht ledematen yoga). Het uiteindelijke doel van Raja Yoga is om controle uit te oefenen op het lichaam, de zintuigen en de geest. Om dit te bereiken zijn er 8 middelen(beschreven door Patañjali): Yam, Niyam, Asana, Pranayama, Pratyahar, Dharan, Dhyan, Samadhi. Door middel van zelfdiscipline worden lichaam en de geest overmeesterd en zuiver van verschillende kwalen.

Asana is de boefening van yoga houdingen. Volgens de Yoga filosofie worden er 84 asana’s beschouwd als algemene houdingen. Asana, of Sthiram Sukham Asanam, betekent “stabiele, comfortabele houding”. Het doel is om volledig comfortabel te zijn in een yoga houding, zonder mentale of lichamelijke spanning. Bij zware beoefening en herhaling passen het lichaam en de geest zich aan aan de houdingen en accepteren ze de spanning. Enkel op deze manier hebben asana’s hun maximale effect.

Pranayama betekent “Verlenging van de levensenergie” (Prana). In pranayama beoefen je controle over de ademhaling. Verschillende ademhalingsoefeningen kunnen de capaciteit en het inhouden van de ademhaling vergroten. Pranayama heeft ook effect op de balans in lichaam en geest. Als je eenmaal controle over de ademhaling hebt, is het gemakkelijker om controle over de geest uit te oefenen.

12 asana chart

Sivananda Yoga 12 klassieke basis asana’s in een open les. Deze houdingen openen verschillende energie centra ofwel Chakra’s.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: